Mag Moneybird cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

Boekhouden zonder boekhouder: Zolang je bedrijf relatief klein is, is het goed te doen.

Beginnen met studeren en beginnen met zijn eigen bedrijf Be-Velopment. Dat deed Bart Oliekan. “Uw website, mijn zorg.” vat de kern van zijn bedrijf samen op zijn eigen website. De administratie voor zijn groeiende bedrijf doet hij volledig zelf, al sluit hij samenwerking met een boekhouder in de nabije toekomst niet uit.

In de serie “Boekhouden met/zonder boekhouder” interviewen we ondernemers over hun keuze om met of zonder boekhouder in Moneybird te werken. Lees hier de andere ervaringen

Je hebt een eigen bedrijf, hoe ziet dat eruit?

“Naast mijn opleiding ICT & Business maak ik websites en apps. Ik werk nu bijna vier jaar voor mezelf. Ik moet het een beetje beperken om ook nog aan m’n studie te komen. Mijn ambitie is om Be-Velopment uit te breiden tot een groter bedrijf met werknemers.”

Hoe ben je begonnen met Moneybird?

“Ik ben begonnen met Moneybird toen ik begon met m’n bedrijf. Ik was aan het opstarten en liep stage bij een bedrijf, daar werkte een collega ook voor zichzelf. Hij raadde Moneybird aan omdat je zo weinig tijd kwijt bent aan je boekhouding en veel zelf kunt doen. Ik ben er naar gaan kijken en heb er geen seconde spijt van gehad. Als ik kijk hoe Moneybird mij op dagelijkse en wekelijkse basis tijd bespaart, dat is ongekend. Als ik dit handmatig via Excel moest doen, dat zou echt niet te doen zijn.”

Hoe ga je om met de aangiftes?

“De btw-aangifte doe ik ook zelf. Dat doe ik nog niet elektronisch via Moneybird, dat vind ik nog een beetje eng. Wellicht dat ik hier in de toekomst wel gebruik van ga maken!”

Hoe doe je kennis op?

“Ik lees me hier en daar een beetje in op internet. Ik heb een netwerk van ondernemers en vraag hoe zij dat doen. En dan zoek ik zelf op internet. Zo is het bij elkaar sprokkelen van informatie. Mijn bedrijf is aan het opschalen en dat is af en toe wel lastig. Ik kom in andere belastingboxen terecht en vraag me af hoe dat gaat. Dat zijn ook de vragen die je aan je boekhouder gaat stellen. Ik overweeg daarom om een boekhouder in de arm te nemen. Zolang je bedrijf relatief klein is, is het goed te doen. Als je veel cashflow hebt, dan is het gewoon verstandig om iemand ernaar te laten kijken. Want je bent toch maar in je eentje die ernaar kijkt. Fouten kunnen vervelend uitpakken. Dat wil ik voorkomen, dat zou een reden zijn om een boekhouder te nemen.”

Wat brengt het boekhouden jou?

“Ik vind het belangrijk om te kijken hoe ik het in dit kwartaal doe ten opzichte van vorig kwartaal. Waar kan ik verbeteren? Waarom heb ik verdiend aan de ene klant en minder aan de andere klant? Daar kijk ik naar en onderneem dan actie. De rapporten in Moneybird zijn daarin van groot belang.”

Raad je andere ondernemers aan om zelf de boekhouding te doen?

“Je moet gewoon een paar dingen weten als je van Moneybird gebruik maakt: hoe werkt de facturatie, hoe werken de offertes en hoe kun je daar een duidelijk overzicht van maken. En vervolgens is het belangrijk dat je in rapporten de cijfers bijhoudt. Sommige mensen doen opgeblazen over administratie: “ik ben er dagen mee bezig”. Het ís niet zo moeilijk. Je maakt het jezelf te moeilijk.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird Adviseurs helpen je graag.

Eenvoudig je boekhouding op orde?

Probeer Moneybird Gratis