Mag Moneybird cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

Boekhouden zonder boekhouder: Je moet het gewoon proberen en durven uit te zoeken.

Ik wil weten wat ik aan het doen ben. Je kan heel makkelijk het stappenplan afronden maar je wilt ook weten waarom je wat doet. De site van de Belastingdienst en Moneybird helpen daar goed bij.” vertelt Robert de Korte. Hij heeft sinds januari 2020 een vof, EDOSports, samen met zijn compagnon. Samen met zzp’ers begeleiden ze triatleten via online software. Robert neemt de financiële administratie op zich, zonder dat hij gebruik maakt van een boekhouder of accountant.

In de serie “Boekhouden met/zonder boekhouder” interviewen we ondernemers over hun keuze om met of zonder boekhouder in Moneybird te werken. Lees hier de andere ervaringen

Hoe ben je met Moneybird begonnen?

“Voordat ik samenging met mijn compagnon werkte ik al voor mezelf. Ik was op zoek naar een manier om makkelijk facturen te maken. We werken met abonnees die een coachingsbijdrage betalen. Op een gegeven moment werden we zo groot dat ik per keer 60 facturen zat te maken. Toen dacht ik: dat zal toch veel makkelijker kunnen? Toen kwam ik bij Moneybird uit. In het gratis pakket kon ik periodieke facturen aanmaken en klaarzetten. De rest van Moneybird gebruikte ik niet. Later ben ik me er toch in gaan verdiepen want ik raakte weleens het overzicht kwijt in mijn administratie. En toen ging er een wereld voor me open. Ik kan nu zien wie wat heeft onttrokken uit de onderneming, welke kosten we hebben gemaakt, wat er nog openstaat aan facturen. Dat vind ik heel erg handig. Vooral de bankkoppeling is een grote winst.

Je kunt in één oogopslag zien welke facturen al betaald zijn en welke niet. Vroeger ging ik met een lijstje en de bankrekening na wie, wanneer, wel of niet betaald had. Een heel groot stuk handwerk is daar (gelukkig) weggevallen. En nu doe ik alles in Moneybird: kwartaalaangifte, prognoses maken op basis van de gegevens in Moneybird. Zo kunnen we ons bedrijf bijsturen, hebben we meer of minder mensen nodig, welke kosten hebben we gemaakt?”

Je maakt geen gebruik van een boekhouder of accountant. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Er is online veel informatie beschikbaar. Een boekhouder kost geld en ik vind het belangrijk om goed overzicht te hebben. Doordat alles gekoppeld is weet je waar je aan toe bent. Dat geeft meer rust dan toen ik mijn boekhouding in Excel deed. Dan was het een verrassing wat je moest betalen. Die tijd is geweest. Ik ben het zelfs leuk gaan vinden. Het is bijna kinderlijk eenvoudig. Je moet het gewoon proberen en durven uit te zoeken. Dan kom je er vanzelf.”

Waar ga je naar toe als je vragen hebt?

“Ik loop nog wel eens tegen belasting dingetjes aan. Dan bel ik m’n oude boekhouder. En ik kan ook veel informatie vinden in de kennisbankartikelen van Moneybird. Ik wil weten wat ik aan het doen ben. Je kan heel makkelijk het stappenplan afronden; maar je wilt ook weten waarom je wat doet. De site van de Belastingdienst en Moneybird helpen daar goed bij. Ik heb ook wel eens een livesessie meegekeken.”

Praat je wel eens met andere ondernemers over je boekhouding?

“Ja. Veel zzp’ers die wij inhuren maken ook gebruik van Moneybird. Dus daar kunnen we kennis mee delen.”

Zou je andere ondernemers aanraden om zelf de volledige financiële administratie te doen?

“Ja. Misschien is het handig dat iemand meekijkt aan het einde van het kwartaal. Als je houdt van overzicht en wilt weten wat er gebeurt binnen je bedrijf dan zou ik het zelf doen. Maar ik kan het niet overzien zonder goed boekhoudpakket. Er is zoveel informatie te vinden dat je er toch wel uitkomt. Ik heb eerst een aanloop gehad met m’n eigen bedrijf, dat maakt ook uit. Er is veel te ontdekken; als je dat eenmaal weet is het goed te doen. Het gebeurt zelden dat we voor een verrassing komen te staan.”

Hoeveel tijd ben je kwijt aan je boekhouding?

“Ik ben zo’n vier tot acht uur per week kwijt aan m’n administratie. Ik doe het tussendoor. Ik kijk elke dag wel even naar de rapporten. Richting eind van het kwartaal is het iets meer, andere weken wat minder.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird Adviseurs helpen je graag.

Eenvoudig je boekhouding op orde?

Probeer Moneybird Gratis