Op welke subsidies heb ik recht als ondernemer?

Wil je starten met een bedrijf? Of wil je een stap zetten zodat je echt kan groeien? Dan heb je naast tijd en energie ook geld nodig. Bij de start of groei van een bedrijf is dat geld niet vanzelfsprekend beschikbaar. Je kunt kiezen voor een financiering, een lening aanvragen of investeerders zoeken. Een andere optie is gebruik maken van een subsidieregeling.

Het liefst zou ik zeggen dat je na het lezen van dit artikel weet op welke subsidies jij recht hebt als ondernemer. Helaas werkt de praktijk anders. Nederland kent honderden regelingen, subsidies en fiscale voordelen. Het is niet eenvoudig te vinden wat bij jou past. Maar geef het niet te snel op. Het is misschien niet snel en makkelijk, het kan je veel voordeel opleveren. We kunnen je dus niet precies vertellen op welke subsidie jij recht hebt. We kunnen je wel uitleggen hoe het nou zit met alle regelingen en wat de mogelijkheden zijn.  

Hoe zit het precies met subsidieregelingen?  #

Het maakt niet uit in welke fase jouw onderneming zit. Subsidies zijn beschikbaar voor starters, MKB en grotere bedrijven. Het blijft ook niet beperkt tot alleen Nederland. Meerdere subsidieregelingen zijn beschikbaar voor bedrijven die Europees of Internationaal opereren. Er zijn verschillende manieren waarop de overheid ondernemers financieel ondersteunt. Het is goed om het verschil te weten tussen de verschillende mogelijkheden. 

Er zijn verschillende types subsidies:  #

  1. Subsidies - je krijgt financiële steun van de overheid in de vorm van geld, belastingvoordeel of tegoedbonnen. 
  2. Krediet of een lening - je betaalt het geleende geld terug aan de overheid maar tegen gunstige voorwaarden. Zonder rente bijvoorbeeld. Of je krijgt belastingvoordeel. 
  3. Borgstelling of garantstelling - bij deze regeling staat de overheid garant voor de lening die jij afsluit bij een financier/bank. Daardoor is de zekerheid voor de financier groter. De kans dat jij een lening krijgt is daardoor een stuk groter. 
  4. Fiscale voordelen - wanneer je als ondernemer aan bepaalde voorwaarden voldoet kan het zijn dat je minder belasting betaalt. Bijvoorbeeld als je geld opzij zet voor je pensioen. 
  5. Samenwerkingsprogramma’s - in deze situatie gaat het over ondersteuning in de vorm van informatie, vergunningverlening of coaching. Deze vorm van ondersteuning is voor meerdere bedrijven of (maatschappelijke) organisaties die aan een project werken. 
  6. Uitkeringen - we hebben het hier over de financiële steun die je krijgt als je werkloos of arbeidsongeschikt bent. Er zijn startende ondernemers die beginnen met ondernemen vanuit een WW-uitkering. Dit is ook een vorm van subsidie. 
  7. Prijsvragen - deze optie is wat verrassend misschien. Als een prijsvraag uit staat kun je een idee indienen. Als je wint krijg je een geldprijs of de mogelijkheid om je idee in uitvoering te brengen. Vaak gaat het hier om ontwerpwedstrijden. Hier vind je een overzicht van de openstaande projecten. (opent in nieuw tabblad) 

Waar vind ik een overzicht van de subsidieregelingen die er zijn? #

Op verschillende plekken zijn online overzichten van alle subsidies die er zijn. Bij al deze instanties kun je informatie vinden en hulp krijgen. 

  • Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (opent in nieuw tabblad) vind je een overzicht van alle subsidieregelingen. Ook staan de spelregels per ministerie daar. Via de filters kun je snel inzicht krijgen in de subsidies en regelingen waar jij wat aan hebt. 
  • Op het Ondernemersplein van de KvK (opent in nieuw tabblad) vind je ook een compleet overzicht van subsidies en regelingen. Ook bieden ze hulp aan via een adviseur van de KVK Financieringsdesk. 
  • Aanvullend daarop bestaan subsidiebureaus die een overzicht hebben van diverse regelingen. Bijvoorbeeld: Leap, Vindsubsidies of Hezelburcht. Via Google heb je snel een overzicht van de verschillende subsidiebureaus. Sommige bureaus zijn aangesloten bij een accountantskantoor. Anderen richten zich helemaal op subsidies. 

Subsidie voor starters #

Ga jij starten met ondernemen? Vooral voor starters zijn er veel verschillende regelingen beschikbaar. Hieronder staan een paar regelingen op een rij. 

Een hele bekende is de startersaftrek. (opent in nieuw tabblad) Je betaalt dan als startende ondernemer minder belasting. Je kunt de startersaftrek aanvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Let er wel op dat als je in aanmerking wilt komen voor deze regeling je aan het urencriterium (opent in nieuw tabblad) van de Belastingdienst moet voldoen. 

Als starter (of bestaande ondernemer) kun je ook een microkrediet (opent in nieuw tabblad)aanvragen. Dit is een zakelijke lening van Qredits tot € 50.000,- euro. Deze lening is specifiek voor ondernemers in het MKB. Je kunt de lening bij Qredits aanvragen. Belangrijk is dat je een sterk ondernemingsplan hebt inclusief financieel plan. 

Heb je meer geld nodig? Dan is het MKB krediet van Qredits (opent in nieuw tabblad) een goede optie voor jou. Dit is een zakelijke lening voor het midden- en kleinbedrijf vanaf € 50,- euro. Of je in aanmerking komt voor deze lening hangt van verschillende factoren af. Belangrijk is in ieder geval dat je een sterk ondernemings- en financieel plan hebt. 

Een compleet overzicht over subsidies en regelingen (opent in nieuw tabblad) vind je op de website van de KVK. 

Een subsidie aanvragen #

Je kan alleen subsidie aanvragen of je kunt iemand vragen dit voor je te doen. Samenwerken is vaak wel handig. Het bespaart je een hoop tijd. Er zijn bureaus die werken op een no-cure no-pay basis. Dat is een goede optie. Maar heb je tijd? Dan kun je het ook prima zelf uitzoeken. Online kun je veel tips krijgen via de KVK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Misschien vind je dit ook interessant ...