Starten met je eigen onderneming

Je bent je eigen onderneming gestart, je hebt je ingeschreven bij de KVK en je bedrijfsnaam gekozen. Nu is het tijd voor de volgende stap. Denk bijvoorbeeld na over een zakelijke rekening, of over het inzetten van je algemene voorwaarden of het bepalen van je uurtarief.
Illustratie man met zwart haar en tablet met vogeltje

Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening hoeft niet. Maar is wel handig. Je moet namelijk de gemaakte kosten en ontvangen bedragen bijhouden. Doe je dit op een zakelijke rekening, dan hoef je je persoonlijke uitgaven en inkomsten niet te filteren. Dat scheelt een hele hoop werk.

Waarom een zakelijke rekening?
Illustratie groene map met papier met grafieken

Je algemene voorwaarden nuttig inzetten

Neem jij je algemene voorwaarden voor lief? Het zijn een hoop regels en vaak lastig te lezen. Wij hebben Charlotte Meindersma gevraagd hoe je de algemene voorwaarden kan inzetten zodat jij er als ondernemer voordeel van hebt. Je kunt bijvoorbeeld geld overhouden aan een opdracht die wordt opgezegd.

Tips van Charlotte Meindersma (opent in nieuw tabblad)
Fysiotherapeut werkt achter haar laptop
Illustratie vrouw met zwart haar en geel t-shirt met pen en koffie in de hand

Uurtarief

Veel ondernemers zijn in het begin onzeker over hun uurtarief. Dit zit hem gedeeltelijk in niet weten hoeveel je waard bent en niet durven vragen wat je nodig hebt.

Zo bereken je je uurtarief
Illustratie twee mannen met bril kijken elkaar lachend aan

Je eerste klanten

Er zijn tig manieren om aan je eerste klanten te komen. Veel beginnende ondernemers beginnen met hun netwerk. Laat mensen weten dat je voor jezelf begonnen bent en wat je voor hen kunt betekenen. Ook bijvoorbeeld social media, forums, mond-tot-mondreclame of een website kunnen helpen bij het krijgen van je eerste klanten.

Lees meer over acquisitie
Illustratie man met tablet wijst naar scherm

Het maken van een factuur

Dit is waarschijnlijk al heel vanzelfsprekend voor jou als ondernemer. Toch kan het kan geen kwaad eens kritisch te kijken naar de opbouw van jouw facturen. Dan weet je zeker weet dat een factuur aan de eisen van de Belastingdienst voldoet en voorkom je achteraf veel werk als je het moet corrigeren.

Wat moet op een factuur staan?