Contacten toevoegen aan je administratie

Wanneer je een factuur verstuurt of ontvangt moet je hiervoor het contact opslaan in je administratie. In boekhoudhoudland noem je een klant ook wel een debiteur en een leverancier een crediteur. In Moneybird hoef je zelf geen onderscheid te maken tussen debiteuren en crediteuren. Moneybird bepaalt automatisch of een contact een debiteur en/of crediteur is aan de hand van de documenten die bij het contact horen. Als er bijvoorbeeld een verkoopfactuur bij een contact hoort, is het contact automatisch een debiteur.

Contacten toevoegen in Moneybird

In Moneybird kun je op een aantal manieren nieuwe contacten toevoegen:

1. Via het tabblad Contacten, nieuwe contacten aanmaken door op ‘Toevoegen’ te klikken.
  2. Een contact toevoegen via een factuur, offerte of inkomend document. Wanneer je een factuur, offerte of inkomend document aanmaakt of verwerkt, word je gevraagd om de contactgegevens van je klant of leverancier in te vullen. Heb je nog geen contact aangemaakt dan kun je een nieuw contact aanmaken door in het scherm voor het contact de naam in te vullen en vervolgens te klikken op: ‘+ Contact toevoegen’.
  3. Contacten importeren via het tabblad Contacten.

Contacten importeren

Je kunt contacten importeren door in het tabblad Contacten rechtsboven te kiezen voor ‘Importeren’. Selecteer een (CSV of vCard) bestand van je computer met contacten.

Contacten importeren

Velden toewijzen

Importeer je een CSV-bestand? Moneybird doet dan slimme suggesties om de juiste velden aan de contactgegevens toe te wijzen. Het kan zijn dat je dit voor een aantal velden nog zelf moet doen. Een CSV-bestand hoeft dus geen speciale opbouw te hebben, het maakt niet uit welke gegevens in welke kolom staan. De vCards hebben een vaste opbouw, waardoor automatisch bekend is, welke gegevens waar staan. Wanneer je een vCards-bestand importeert hoef je daardoor niet zelf aan te geven welke informatie waar staat.

Velden toewijzen aan contacten

Onvolledige of ongeldige contacten

Zijn er contacten die onvolledig of ongeldig zijn? Dan kun je deze contacten alsnog opnemen in je administratie door ze te repareren. Wil je deze contacten liever niet in je administratie, verwijder deze dan. Wanneer het om veel contacten gaat kan het verstandig zijn om eerst de velden aan te passen in een spreadsheet-programma zoals Excel en vervolgens nogmaals het bestand te importeren.

Heb je de onvolledige of ongeldige contacten tijdens het importeren genegeerd? Geen ramp! Deze contacten zijn via het tabblad Contacten bovenaan in de tabel terug te vinden. Klik op de regel van het importbestand en wijzig ze alsnog.

Fouten bij importeren

Import verwijderen

Je import is tot twee weken na het importeren te verwijderen. Daarvoor is in deze twee weken op de pagina via het tabblad Contacten een tabel te zien. Klik op de regel van de import die je ongedaan wilt maken en klik vervolgens rechtsboven op de prullenbak. De geïmporteerde contacten worden daarmee weer verwijderd. Wil je de contacten na deze twee weken verwijderen, dan zul je dit per contact moeten doen.

Het kan zijn dat je niet alle contacten kunt verwijderen omdat je ze hebt gekoppeld aan een document.

Contacten exporteren

Je kunt opgeslagen contacten in Moneybird ook exporteren. Dit kan per contact of in zijn totaliteit. Onder de knop ‘Exporteren’ in het tabblad Contacten kun je contacten exporteren naar vCard of Excel. In het Excel-bestand worden alle gegevens die bij contacten zijn opgeslagen geëxporteerd en naar een vCard alleen de standaard contactgegevens, zoals adres, e-mailadres en telefoonnummer.

Individuele contacten kun je exporteren door op het contact te gaan staan en bovenaan in het scherm te kiezen voor ‘Exporteren’. Ook hier kun je de gegevens exporteren naar Excel of een vCard.

Bij het exporteren van contacten is het niet mogelijk om een onderscheid te maken in crediteuren en debiteuren.

Moneybird in 30 seconds: contact toevoegen

Eenvoudig je boekhouding op orde?

Probeer Moneybird Gratis

Onze klanten aan het woord

Uit 538 beoordelingen scoorden we gemiddeld 4.4 uit 5 sterren

Geloof je ons niet? Bekijk het zelf op The Feedback Company!

Ideaal administratie met 2 vingers in m'n neus

Ideaal voor online administratie ik heb thuis nog maar 1 klapper en m'n boekhouder heeft altijd inzicht. Dus geen gevaar van administratie kwijt raken. Ideaal voor startende ondernemers, ik heb best snel de stap gemaakt naar een betaalde account gezien de veel bonnen die ik wilde uploaden. en de transacties die gekoppeld moesten worden.

wat een verademing

fijn deze eenvoud en gemak! Kom van Reeleezee waar elke keer wel wat was en dan dramatische klantenservice steeds en eindeloos veel tijd (wacht) kwijt voor simpele dingen en dan niet eens altijd een oplossing. Ben super blij met deze overstap!

supper!

Moneybird is voor mij echt een top progamma. Ik heb de app op de telefoon en die werkt ook super! Het werkt snel en je hebt zo een factuur in elkaar geflanst.