Betalingen via Mollie verwerken met de MT940 bestanden van Mollie

Hieronder kun je een voorbeeld lezen waarin wordt uitgelegd hoe je betalingen via Mollie kunt verwerken, wanneer je de MT940-bestanden van Mollie in je administratie importeert. Hierbij heb je voor elke factuur twee transacties, de betaling van je klant en de transactiekosten van Mollie. Daarnaast zijn er uitbetalingen, want het bedrag dat overblijft wordt op je bankrekening gestort. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van twee betalingen via Mollie. Factuur 20180123 met een bedrag van € 75,00 en factuur 20180124 met een bedrag van € 50,00. In de MT940 bestanden van Mollie worden de betaling van de klant en de inhouding van de transactiekosten niet met elkaar verrekend, maar zijn het aparte transacties. Voor de transactiekosten van Mollie heb je ook een factuur voor gekregen met inkoopfactuurnummer M2018-0001.

De transacties toevoegen

Je gaat naar het tabblad 'Bank' en klikt op De groene ‘Toevoegen’-knop om het MT940 bestand die je in de online omgeving van Mollie hebt gedownload te uploaden.

MT940 bestand van Mollie uploaden

Bij de eerste keer dat je een MT940 bestand van Mollie upload wordt er automatisch een rekening in je administratie aangemaakt, dit is het rekeningnummer van Mollie, dus niet je eigen rekeningnummer. Deze kun je terugvinden onder Tandwiel > Instellingen > Bank. Hier kun je de rekening eventueel bewerken om een naam op te slaan, zodat het duidelijker is dat het om de rekening van Mollie gaat.

De toegevoegde rekening voor Mollie

Zodra het MT940 bestand is geüpload zullen de transacties zichtbaar zijn. Er zijn drie soorten transacties:

1. bijschrijvingen van betalingen van je klanten;
  2. afschrijvingen van de transactiekosten die Mollie in rekening brengt;
  3. afschrijvingen van de uitbetaling van Mollie naar jouw bankrekening.

De bijschrijvingen van betalingen van je klanten verwerken

Klik bij de bijschrijvingen op ‘Koppel openstaand bedrag’ en zoek je de bijpassende factuur. De bijschrijvingen van betalingen van je klanten

Selecteer factuur 20180123. Als je niet meteen een goede suggestie krijgt, kun je de factuur zoeken op basis van het factuurnummer. De factuur koppelen

Klik op ‘+ Volgende’ om de volgende transactie te verwerken. Selecteer factuur 20180124 en klik op ‘Koppel’’. De factuur koppelen

De afschrijvingen van de transactiekosten verwerken

Voor de transactiekosten die Mollie in rekening brengt, heb je een inkoopfactuur ontvangen. Op deze factuur worden alle transactiekosten tegelijk in rekening gebracht. Op je Mollie-rekening heb je voor elke transactiekosten echter aparte afschrijvingen. De aparte afschrijving koppel je aan de inkoopfactuur van Mollie, factuur M2018-001. De inkoopfactuur koppelen

De uitbetaling van Mollie verwerken

Als Mollie een bedrag aan je uitbetaalt, zal dit op je Mollie-rekening een afschrijving zijn. Op je eigen bankrekening heb je een bijschrijving met hetzelfde bedrag. Deze twee transacties kun je beiden onder de categorie "Kruisposten" boeken.

De uitbetaling van Mollie op de Mollie rekening De uitbetaling van Mollie op je bankrekening

Eenvoudig je boekhouding op orde?

Probeer Moneybird Gratis

Onze klanten aan het woord

Uit 433 beoordelingen scoorden we gemiddeld 4.5 uit 5 sterren

Geloof je ons niet? Bekijk het zelf op The Feedback Company!

Ideaal administratie met 2 vingers in m'n neus

Ideaal voor online administratie ik heb thuis nog maar 1 klapper en m'n boekhouder heeft altijd inzicht. Dus geen gevaar van administratie kwijt raken. Ideaal voor startende ondernemers, ik heb best snel de stap gemaakt naar een betaalde account gezien de veel bonnen die ik wilde uploaden. en de transacties die gekoppeld moesten worden.

Wat een opluchting

Ik ben een boekhoudkluns. Maar met jullie programma lukt het zelfs mij om de zaken enigszins op orde te houden:-)

Super makkelijk

Wat is het toch super makkelijk werken en bijhouden van je facturen en offertes. geweldig programma.