Ontdek ondernemen

We helpen je graag verder met informatie die handig is aan het begin van je onderneming. We vertellen je bijvoorbeeld meer over het nut van een zakelijke bankrekening, hoe je omgaat met kosten voordat je je hebt ingeschreven bij de KVK én vertellen je hoe je je uurtarief bepaalt en hoe ondernemers dat hebben aangepakt.
Illustratie man met blauw haar met een taart en vogeltje

Je bedrijf inschrijven bij de KVK

De inschrijving bij de KVK is het officiële begin van jouw bedrijf. Gefeliciteerd! Je bent vanaf nu ondernemer. Het kan zijn dat je zakelijke kosten gemaakt hebt voordat je je hebt ingeschreven. Dit kan met kosten die niet ouder zijn dan vijf jaar, gerekend vanaf de datum van inschrijving bij de KVK. Bewaar dus ook de bonnetjes en facturen van voor je inschrijving goed.

Over kosten in de aanloopfase
(opent in nieuw tabblad)
Illustratie man met zwart haar en baard met rekenmachine

Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening hoeft niet. Maar is wel handig. Je moet namelijk de gemaakte kosten en ontvangen bedragen bijhouden. Doe je dit op een zakelijke rekening, dan hoef je je persoonlijke uitgaven en inkomsten niet te filteren. Dat scheelt een hele hoop werk.

Waarom een zakelijke rekening?
Illustratie vrouw met zwart haar en geel t-shirt met pen en koffie in de hand

Uurtarief

Veel ondernemers zijn in het begin onzeker over hun uurtarief. Dit zit hem gedeeltelijk in niet weten hoeveel je waard bent en niet durven vragen wat je nodig hebt.

Toch hoeft je uurtarief niet moeilijk te zijn. Het is een berekening op basis van je vaste lasten, wat je wilt verdienen, wat de markt doet, wat je waard bent en voor wie je wilt werken.

Zo bereken je je uurtarief
Illustratie vrouw kijkt door schilderij lijst

Bedrijfsnaam kiezen

Welke bedrijfsnaam past bij jou? Kies je je eigen naam? Of toch een woordmerk? En kies je dan voor een woordmerk dat precies vertelt wat je doet? Of kies je juist voor iets generieks waar nog meer speling is voor nieuwe producten?

Illustratie twee mannen met bril kijken elkaar lachend aan

Je eerste klanten

Er zijn tig manieren om aan je eerste klanten te komen. Veel beginnende ondernemers beginnen met hun netwerk. Laat mensen weten dat je voor jezelf begonnen bent en wat je voor hen kunt betekenen. Ook bijvoorbeeld social media, forums, mond-tot-mondreclame of een website kunnen helpen bij het krijgen van je eerste klanten.

Meer ontdekken over beginnen met ondernemen?

Lees al onze artikelen over bedrijfsvoering

 • Chiel Bos #

  Nog maar begin twintig en al een goedlopend bedrijf met meerdere medewerkers. Chiel begon op zijn vijftiende al met ondernemen.

 • Anna Everts #

  Anna is schrijver. Toen in de pandemie hun contract afliep begon hen voor zichzelf. "Ik wilde altijd al ondernemer worden. Ik dacht: Daar heb je eerst meer ervaring nodig. Uiteindelijk kwam de stap sneller dan gepland."

 • Pepijn Verburg #

  Tijdens zijn studie zat Pepijn in een commissie die projecten oppakte. Dat werd al snel ‘De moeilijke dingen commissie’. "We konden goed samenwerken in deze commissie en we hadden al een opdracht lopen. Toen dachten we: misschien kunnen het wel meer opdrachten worden."

 • Giel Bos #

  Zodra Giel achttien werd, registreerde hij zich bij de KVK. “Ik weet nog dat ik op de fiets richting de Kamer Van Koophandel ging. Twintig kilometer fietsen. Ik heb het rondje gelijk afgemaakt en fietste door naar een ander dorpje om een zakelijke rekening te openen.”

86% van onze gebruikers beveelt Moneybird aan!
Uit 696 beoordelingen scoorden we gemiddeld: 4.4 uit 5 sterren