Weten wat de resultaten van je onderneming zijn

Een belangrijk onderdeel van je boekhouding zijn natuurlijk de resultaten. Als we het over resultaten hebben, bedoelen we de omzet, de kosten en de winst van je onderneming. We leggen je uit wat je met de informatie kunt en waarom de resultaten zo belangrijk zijn.
Illustratie rekenmachine en factuur

Resultaten

Je resultaten worden in een boekhouding weergeven in de resultatenrekening. Je ziet in dit overzicht je kosten, je omzet en je winst terug. Zoals je misschien wel eens hebt gelezen: omzet - kosten = winst. Als je weet hoeveel verlies of winst je bedrijf maakt, kun je daar op anticiperen.

Lees meer over de resultatenrekening
Illustratie spaarvarken met bankpas en muntgeld

Omzet

Je omzet is het totaal van alle inkomsten van een onderneming over een bepaalde periode. Wat je inkomsten zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid producten en diensten je hebt verkocht en voor welke prijs. De btw reken je niet mee in je omzet omdat je deze bij je btw-aangifte weer afdraagt. Het liefst wil je als ondernemer natuurlijk dat je omzet zo hoog mogelijk is!

Lees meer over omzet en kosten (opent in nieuw tabblad)
Illustratie opgehouden hand met vallend muntgeld

- Kosten

Aan kosten ontkom je niet. Met kosten bedoelen we de boekingen die van je omzet afgaan op de resultatenrekening over een bepaalde periode. Dit zijn alle kosten die je maakt in je onderneming. Deze kun je hangen aan een bepaalde categorie of project. Hierdoor heb je meer inzicht in waar je grootste kostenposten zitten. Denk hierbij aan inkoopkosten van geleverde goederen en diensten, reiskosten of kosten die je maakt voor je kantoor.

Lees meer over omzet en kosten per project (opent in nieuw tabblad)
Illustratie man met zwart haar en baard met rekenmachine

= Winst

Met winst bedoelen we het positieve resultaat van een bedrijf in een bepaalde periode. Alle uitgaven zijn dan van de inkomsten afgetrokken en zo houd je alleen de winst over. Wat je met je winst doet, mag je zelf weten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om winst naar jezelf uit te keren in de vorm van salaris. Of je stopt je winst terug in je bedrijf. Je kunt ook een pensioen opbouwen of je zet wat geld opzij op een spaarrekening. Op die manier hou je wat geld achter de hand als buffer in minder goede tijden.

Lees drie tips voor een winstgevend bedrijf