Karst Klein

Ondernemersverhaal
· 01-07-2019
Van boom tot droom; de mooiste producten maken van hout. Dat is wat Karst Klein doet met zijn sociale onderneming Binthout in Zwolle.

De passie voor hout is er altijd geweest bij Karst Klein. Na zijn opleiding bosbouw en houthandel zat hij veel achter de computer. Maar hij wilde zelf aan de slag met hout en begon zo voor zichzelf met een mobiele zagerij. “Ik wilde meer doen dan alleen hout zagen en ik wilde iets voor de samenleving doen. Ik kwam Cor tegen, hij is industrieel productontwerper. We hebben onze ideeën samengevoegd en zo zijn we Binthout begonnen.” Karst zegde zijn baan op en begon in januari 2013 aan zijn eerste opdracht.

Leren #

“Mijn baan opzeggen was spannend, je hebt geen inkomsten meer. De eerste twee jaar hebben we onder bijstandsniveau geleefd en alles wat we hadden geïnvesteerd in ons bedrijf. Dat heeft ons gebracht waar we nu zijn. We hebben alles moeten leren op het gebied van ondernemen: machines, HR, administratie. Doordat we alles zelf uitgezocht hebben, was het een lange weg. Maar daardoor hebben we wel goed doordacht gekozen wat bij ons past. Heel erg leuk om te doen.”

Iemand zaagt hout

Stadshout #

De eerste tijd bestond voor Karst en Cor ook uit het werven van nieuwe klanten. Door koude acquisitie kwamen de eerste klanten. “Als ergens een boom omging, ging er een mail van ons achteraan: Heb je wel nagedacht wat je kunt doen met het hout?”

Nog steeds probeert Binthout hout niet in de snipperaar te laten belanden. Voor hun producten maken ze gebruik van stadshout; bomen uit de regio Zwolle die worden gekapt, nemen ze van de gemeente over. “Alleen populieren triplex komt uit Spanje, we willen dat het van goede afkomst is. Het moment dat iemand belt en zegt, ‘ik wil een tafel’, dan moet je het doen met het hout wat er op dat moment is. Je weet nooit wat voor hout je in huis hebt.” En dat is tegelijkertijd ook het mooiste volgens Karst: “Het moment dat je een boom open zaagt en ziet hoe het hout is…”

Sociaal ondernemen #

Niet alleen het hout is verschillend, ook de mensen die er werken hebben allemaal hun eigen verhaal en motivatie om aan de slag te gaan bij Binthout. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen hier werken. Twee maanden of twee jaar, alles is mogelijk. “We hebben een brede doelgroep, en dat maakt het juist leuk. We proberen onze werkzaamheden aan te passen zodat iedereen op elk niveau kan instromen. We proberen hier niet teveel aandacht te hebben voor de problemen van mensen. We maken gewoon samen mooie spullen.”

Die mooie spullen zijn terug te vinden bij retailers als VT wonen en Loods5. Daarnaast weten veel bedrijven en particulieren rechtstreeks de weg te vinden naar Binthout. Tafels, design lampen, klemborden en sleutelhangers worden gemaakt in de werkplaats in Zwolle. Maar ook maatwerk als een verticale wand kan worden geproduceerd.

Twee personen werken aan tafel

Boekhoudpakket #

“We waren eerst met z’n tweeën en dan weet je op een gegeven moment niet meer wat de ander aan het doen is als je zo druk bent. Door alle administratie op één plek te hebben kregen we meer overzicht. In eerste instantie wilde onze boekhouder niet mee, maar ik heb hem gevraagd om Moneybird te leren kennen.” Sinds kort zit de administratie van Binthout volledig in Moneybird. “Ik ben erg te spreken over Peppol (opent in nieuw tabblad). Vorig jaar hadden we een grote opdracht voor de overheid en de facturatie ging daardoor heel eenvoudig. Moneybird sluit gewoon heel goed aan op onze eigentijdse bedrijfsvoering.”

Er wordt een lamp in elkaar gezet