Een zakelijke betaalrekening openen

Je bent begonnen met ondernemen en bij een onderneming hoort een zakelijke betaalrekening. Veel banken bieden een zakelijke rekening aan. Waar moet je aan denken bij een zakelijke betaalrekening en wat is voor jou handig? In dit artikel helpen we je op weg.

Waarom een zakelijke betaalrekening? #

Een zakelijke betaalrekening scheidt je persoonlijke uitgaven en inkomsten van je zakelijke. Zo voorkom je dat deze twee door elkaar gaan lopen. Een zakelijke betaalrekening zorgt voor meer overzicht in beide financiële stromen. Bijkomend voordeel is dat je met een zakelijke rekening kunt bijhouden hoe je er financieel voor staat. Welke klanten hebben al betaald? Hoeveel geld heb je op je lopende rekening? En staat er voldoende geld op om je btw-aangifte te betalen? Hoewel een zakelijke bankrekening niet verplicht is, is het wel erg handig. 

Je kunt geen zakelijke betaalrekening openen zonder KVK-nummer

Het is niet mogelijk om een zakelijke betaalrekening aan te vragen zonder KVK-nummer. Schrijf je onderneming in bij de KVK (opent in nieuw tabblad) voordat je een zakelijke rekening opent.

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke rekening?  #

Er zijn veel banken waarbij je een zakelijke rekening kunt openen. Als je een zakelijke betaalrekening afsluit bij een bank, is het mogelijk om de bank te koppelen aan je boekhoudpakket. Met deze koppeling komen transacties in je boekhoudpakket te staan. Je koppelt vervolgens de transacties in je administratie aan je facturen en bonnen. Hierdoor worden deze financiële feiten boekhoudkundig verwerkt. Let bij het openen van een zakelijke betaalrekening dus op de volgende punten:

 • Heeft de zakelijke rekening een koppeling met je boekhoudpakket?
 • Worden de transacties realtime ingeladen of bijvoorbeeld de volgende dag?
 • Wat zijn de kosten voor extra rekeningen? Voor het geval je gebruik wilt maken van een potjessysteem.
 • Wat zijn de kosten voor een extra betaalpas?
 • Wil je op termijn uitbreiden? Wat zijn de limieten rondom het geven van bankpassen aan medewerkers.
Tip: koppel je zakelijke betaalrekening aan je boekhoudpakket

Als ondernemer wil je zo min mogelijk met je administratie bezig zijn zodat je kunt focussen op je passie. Een boekhoudpakket zoals Moneybird helpt je daar mee op weg. Je verstuurt verkoopfacturen en voegt je inkomende documenten toe. Moneybird houdt alles bij en verwerkt je gegevens in de bijbehorende rapporten zodat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Voor een volledige boekhouding verwerk je óók je zakelijke transacties. 

Overigens is een externe koppeling alweer een beetje uit de tijd. Er zijn zelfs al een aantal boekhoudpakketten waarbij je een zakelijke betaalrekening en boekhoudpakket in één hebt. Moneybird is het enige pakket met een volledig geïntegreerde betaalrekening. Voor jou als ondernemer betekent dit onder andere dat je steeds meer van je boekhouding kunt automatiseren, realtime informatie inziet en automatisch btw kunt sparen

Mobiele telefoon met betaalpas en handen en mobiele app

Is een zakelijke betaalrekening verplicht?  #

Het is niet direct verplicht om een zakelijke rekening te openen als je start met ondernemen. Maar wel slimmer!

Er zijn misschien ondernemers die een persoonlijke rekening gebruiken voor hun bedrijf. Maar in de praktijk loop je dan tegen veel onhandigheden aan. De Belastingdienst wil bijvoorbeeld inzicht in jouw zakelijke inkomsten en uitgaven. Het scheelt je dus een hoop tijd als je die al apart hebt staan. En je wilt niet dat de Belastingdienst inzicht heeft in jouw privé-uitgaven. Daar kun je natuurlijk een aparte privérekening voor openen bij de bank. Dat is goedkoper dan een zakelijke rekening. Let wel goed op: dit is bij veel banken niet toegestaan. Je mag bij die banken geen zakelijke betalingen doen of ontvangen op een persoonlijke rekening. 

En een privérekening staat op jouw eigen naam en niet die van je bedrijf. Jouw klanten maken dan ook geld over naar een persoon. Je kunt je afvragen hoe professioneel dat staat. Bovendien kun je een persoonlijke rekening niet overzetten naar een zakelijke rekening.

Tip: begin direct goed!

Als je een zakelijke rekening opent, begin je direct goed. Achteraf je administratie bijwerken en weer op orde brengen kost je veel tijd en moeite. We zien het bij zoveel startende ondernemers gebeuren. Het scheelt tijd en geld als de praktische zaken bij de start van je bedrijf regelt. Het openen van een zakelijke rekening is er daar één van. 

Voordelen van een zakelijke rekening #

We zetten de voordelen voor je op een rij:

 • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie
 • Het staat professioneel want je bedrijfsnaam staat op het afschrift van een betaler/ontvanger
 • Je privé- en zakelijk betalingsverkeer zijn gescheiden
 • Je hebt meer inzicht in de financiën van je bedrijf
 • De kosten voor de zakelijke rekening kun je aftrekken van de inkomstenbelasting
 • Je kunt gebruik maken van alle andere zakelijke producten die een bank aanbiedt. Dan kun je bijvoorbeeld van je smartphone een pinapparaat maken.

Wat kost een zakelijke betaalrekening? #

De kosten van een zakelijke betaalrekening verschillen. Er zijn vergelijkingssites die alle banken en aanbiedingen met elkaar vergelijken op basis van bijvoorbeeld maandelijkse kosten en transactiekosten. Je betaalt in de meeste gevallen voor de zakelijke rekening en daarnaast voor de kosten van een boekhoudpakket dat je aanschaft of al hebt. De koppeling tussen het boekhoudpakket en de bank maak je dan ook zelf. Daar zijn vaak ook kosten aan verbonden.

Begin je net met ondernemen? Dan kun je bij veel banken ook gebruik maken van starters-voordelen bij het openen van een zakelijke rekening. Je kan korting krijgen op transacties of op het pakket wat je kiest.

Betaalpas en cash

Wat is de goedkoopste zakelijke betaalrekening?  #

Het is lastig om te benoemen wat de goedkoopste zakelijke rekening is. Er zijn verschillende aanbieders die ook vaak veranderen in prijzen. Bij een zakelijke Moneybird Betaalrekening is de prijs voor de geïntegreerde betaalrekening inbegrepen in de prijs van het pakket. Je vraagt je zakelijke rekening direct aan wanneer je je aanmeldt voor Moneybird. Dus naast dat je snel een zakelijke betaalrekening hebt, kun je in het pakket ook direct facturen versturen en transacties verwerken. Deze prijs is lastig te vergelijken, omdat er geen andere boekhoudpakketten zijn die een geïntegreerde betaalrekening hebben zoals Moneybird. 

Bedenk dus wat je wil doen met je zakelijke betaalrekening en hoe je dit zo makkelijk mogelijk maakt. Koppel je de betaalrekening ook aan je boekhoudpakket, dan kan dat via Moneybird dus zonder externe partij. Snel je administratie ingericht en alles op één plek!

Misschien vind je dit ook interessant ...