Een zakelijke betaalrekening openen

Je bent begonnen met ondernemen en bij een onderneming hoort een zakelijke betaalrekening. Veel banken bieden een zakelijke rekening aan. Waar moet je aan denken bij een zakelijke betaalrekening en wat is voor jou handig? In dit artikel helpen we je op weg.

Waarom een zakelijke betaalrekening? #

Een zakelijke betaalrekening scheidt je persoonlijke uitgaven en inkomsten van je zakelijke. Zo voorkom je dat deze twee door elkaar gaan lopen. Een zakelijke betaalrekening zorgt voor meer overzicht in beide financiële stromen. Bijkomend voordeel is dat je met een zakelijke rekening kunt bijhouden hoe je er financieel voor staat. Welke klanten hebben al betaald? Hoeveel geld heb je op je lopende rekening? En staat er voldoende geld op om je btw-aangifte te betalen? Hoewel een zakelijke bankrekening niet verplicht is, is het wel erg handig. 

Kun je een zakelijke betaalrekening openen zonder KVK-nummer?

Het is niet mogelijk om een zakelijke betaalrekening aan te vragen zonder KVK-nummer. Schrijf je onderneming in bij de KVK (opent in nieuw tabblad) voordat je een zakelijke rekening opent.

Hoe werkt een zakelijke bankrekening in combinatie met een boekhoudpakket? #

Als ondernemer wil je zo min mogelijk met je administratie bezig zijn zodat je kunt focussen op je passie. Een boekhoudpakket zoals Moneybird helpt je daar mee op weg. Je verstuurt verkoopfacturen en voegt je inkomende documenten toe. Moneybird houdt alles bij en verwerkt je gegevens in de bijbehorende rapporten zodat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Voor een volledige boekhouding verwerk je óók je zakelijke transacties. 

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke betaalrekening?  #

Er zijn veel banken waarbij je een zakelijke rekening kunt openen. Als je een zakelijke bankrekening afsluit bij een bank, is het mogelijk om de bank te koppelen aan je boekhoudpakket. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze externe koppeling (opent in nieuw tabblad) te maken. Met deze koppeling komen transacties in je boekhoudpakket te staan. Je koppelt vervolgens de transacties in je administratie aan je facturen en bonnen. Hierdoor worden deze financiële feiten boekhoudkundig verwerkt. 

Let bij het openen van een zakelijke betaalrekening op de volgende punten:

  • Heeft de zakelijke rekening een koppeling met je boekhoudpakket?
  • Worden de transacties realtime ingeladen of bijvoorbeeld de volgende dag?
  • Wat zijn de kosten voor extra rekeningen? Voor het geval je gebruik wilt maken van een potjessysteem.
  • Wat zijn de kosten voor een extra betaalpas?
  • Wil je op termijn uitbreiden? Wat zijn de limieten rondom het geven van bankpassen aan medewerkers.

Overigens is een externe koppeling alweer een beetje uit de tijd. Er zijn zelfs al een aantal boekhoudpakketten waarbij je een zakelijke betaalrekening en boekhoudpakket in één hebt. Moneybird is het enige pakket met een volledig geïntegreerde betaalrekening. Voor jou als ondernemer betekent dit onder andere dat je steeds meer van je boekhouding kunt automatiseren, realtime informatie inziet en automatisch btw kunt sparen. 

Wat kost een zakelijke betaalrekening? #

De kosten van een zakelijke betaalrekening verschillen. We gaven al eerder tips over het openen van een zakelijke rekening. Er zijn vergelijkingssites die alle banken en aanbiedingen met elkaar vergelijken op basis van bijvoorbeeld maandelijkse kosten en transactiekosten. Je betaalt in de meeste gevallen voor de zakelijke rekening en daarnaast voor de kosten van een boekhoudpakket dat je aanschaft of al hebt. De koppeling tussen het boekhoudpakket en de bank maak je dan ook zelf. Daar zijn vaak ook kosten aan verbonden.

Wat is de goedkoopste zakelijke betaalrekening?  #

Het is lastig om te benoemen wat de goedkoopste zakelijke rekening is. Er zijn verschillende aanbieders die ook vaak veranderen in prijzen. Bij een zakelijke Moneybird Betaalrekening is de prijs voor de geïntegreerde betaalrekening inbegrepen in de prijs van het pakket. Je vraagt je zakelijke rekening direct aan wanneer je je aanmeldt voor Moneybird. Dus naast dat je snel een zakelijke betaalrekening hebt, kun je in het pakket ook direct facturen versturen en transacties verwerken. Deze prijs is lastig te vergelijken, omdat er geen andere boekhoudpakketten zijn die een geïntegreerde betaalrekening hebben zoals Moneybird. 

Bedenk dus wat je wil doen met je zakelijke betaalrekening en hoe je dit zo makkelijk mogelijk maakt. Koppel je de betaalrekening ook aan je boekhoudpakket, dan kan dat via Moneybird dus zonder externe partij. Snel je administratie ingericht en alles op één plek!

Misschien vind je dit ook interessant ...

85% van onze gebruikers beveelt Moneybird aan!
Uit 695 beoordelingen scoorden we gemiddeld: 4.4 uit 5 sterren