Webshop en boekhouden

Online producten kopen en verkopen was nog nooit zo makkelijk. Kleren, elektronica, boeken, zelfs meubels en boodschappen zijn online te koop. Met een webshop kan je eenvoudig en snel allerlei producten aanbieden. Of je nou dropshipper bent of je eigengemaakte producten aanbiedt, een breed aanbod hebt of in een niche markt zit, ook met je webshop krijg je te maken met boekhouden. En zoals je producten online verkoopt, kan je je boekhouding ook online regelen.

Met je webshop krijg je te maken met producten aanbieden, online betaalmethoden, verzenden en factureren. Alles om het je klant zo makkelijk mogelijk te maken. Het bruggetje naar boekhouden is dan snel gemaakt, want dat moet voor jou zo makkelijk mogelijk zijn. Laten we daar eerst naar kijken.

Online boekhouden #

Net als je webshop kan je ook je boekhouding online doen. Met een online boekhoudpakket heb je alle zaken die met boekhouding te maken hebben in één omgeving. Denk aan je verkoop, zoals offertes en facturen, abonnementen aanbieden en producten verkopen. Uiteraard is ook je administratie te regelen met een boekhoudpakket. Je btw-aangifte regelen, uren registreren, resultaten en rapporten inzien, koppeling aan je bank, allemaal zaken die belangrijk zijn voor je onderneming. 

Dat klinkt allemaal erg veel en ingewikkeld, maar veel boekhoudpakketten zijn zo ingericht dat je het zelf kan doen. Met een gebruiksvriendelijke inrichting weet je waar je moet zijn en daarnaast zijn veel functies aan elkaar gekoppeld. Mocht je er toch niet uitkomen? Sommige boekhoudpakketten hebben hun eigen supportafdeling en boekhoudkundigen, zoals Moneybird experts. Je boekhouding kan je zelf eenvoudig doen, maar je staat er nooit alleen voor.

Soner lachend achter zijn beeldscherm op kantoor

Boekhouden voor je webshop #

Als je veel verkoopt, is het fijn dat alle facturen overzichtelijk zijn terug te vinden. Dat geldt ook voor de contactinformatie die je verzamelt bij een verkoop. Diverse boekhoudpakketten bieden naast de boekhoudfuncties ook koppelingen aan die jouw webshop verbindt met het boekhoudpakket. 

Via een API-koppeling worden alle facturen en contactinformatie automatisch opgenomen in je administratie. Jij hoeft daar dus niet meer over na te denken nadat er een bestelling is geplaatst. Bovendien behoud je het overzicht over alle bestellingen, facturen en contactinformatie. Je kan bijvoorbeeld je Moneybird account koppelen aan veel verschillende webshopplatforms.

Uitbetalingen regelen voor je boekhouding #

Je wilt uiteraard dat klanten zorgeloos kunnen betalen bij je webshop. Wat vaak voorkomt zijn betalingen via iDeal. Zulke betalingen gaan via payment service providers (PSP) en moeten uiteindelijk ook terechtkomen in je boekhouding. Ook hiervoor is een koppeling beschikbaar: de PSP-koppeling.

Deze koppeling zorgt ervoor dat betalingen via je PSP, zoals CCV of Multisafepay, automatisch worden verwerkt in je boekhouding. Bovendien zoekt de koppeling ook de bijbehorende verkooptransactie. Ook dit scheelt jou enorm veel werk.

Een PSP is niet alleen geschikt voor betalingen via iDeal. Ook Paypal en creditcard betalingen worden ondersteund en dat is handig als je producten aanbiedt in het buitenland. De koppeling ondersteunt deze betaalmethodes ook.

Online verkopen zonder webshop #

Als je online je producten wilt verkopen, moet je al gauw een webshop opzetten. En dat kost tijd. Als je het niet zelf kan, moet je het uitbesteden en dan kost het ook nog eens geld. Natuurlijk krijg je er iets moois voor terug, maar wat als je die tijd en geld niet hebt? Kan je je producten ook online verkopen zonder webshop?

Bol.com #

Een webshop is natuurlijk makkelijk voor je klant, maar er zijn nog steeds alternatieven. Je kan ervoor kiezen om je producten te verkopen via bol.com. Je betaalt dan geen opstartkosten, maar je moet wel een deel van je opbrengst betalen aan Bol. Volgens Bol betaal je een vast bedrag dat bepaald wordt op basis van de verkoopprijs en betaal je een percentage van de verkoopprijs.

Marktplaats #

Een andere optie is Marktplaats. Ja, het is niet alleen voor je oude fiets als particulier. Ook zakelijke klanten kunnen hun producten aanbieden op de website. Je moet wel goed rekening houden met je btw en het opstellen van facturen. Dat is zonder een koppeling aan een boekhoudpakket een stuk moeilijker. 

Een groot nadeel aan deze websites is dat er veel concurrentie is. Je bent natuurlijk niet de enige die een waterkoker of muismat aanbiedt. Om een beetje op te vallen moet je geld in advertenties steken. Je wordt dan wel goed gevonden, maar het is geen garantie dat je iets verkoopt.

Online verkopen via Moneybird #

Geen webshop en liever niet concurreren op marketplace websites? Als je Moneybird hebt, kan je jouw producten aanbieden via de Online Verkoop functie. Je maakt heel simpel een pagina aan waarin je een product aanbiedt. Er wordt een pagina aangemaakt met een link die je kan delen met je klanten. De link verwijst naar de pagina waar je klant online kan betalen, waardoor een volledige webshop niet nodig is.

Moneybird Online Betaalmethoden blauwe kanarie auto bestelpagina productpagina

Betalen is gekoppeld aan online betaalmethoden. Omdat deze koppeling ook in Moneybird zit, hoef je geen externe partij in te schakelen om dit te integreren in je eigen webshop. De betaling van de klant wordt automatisch verwerkt en komt direct in je boekhouding terecht.

Als een betaling is voldaan, wordt de factuur automatisch verstuurd naar je klant en verwerkt in je boekhouding. Denk er wel aan om je facturen in je eigen huisstijl te versturen. En je geld? Koppel de betalingen aan je eigen Moneybird bankrekening, zodat ook deze betaling automatisch gekoppeld is aan je boekhouding.

Productpagina Moneybird Online Betaalmethoden meerdere producten op een rij

Ga je je producten online verkopen? Of het nou via je eigen webshop gaat, op een marketplace of via de Moneybird Online Verkopen functie, houd rekening met je boekhouding. En maak het jezelf vooral makkelijk door koppelingen in te zetten die jouw webshop met je boekhoudpakket verbindt. Scheelt jou een hoop gedoe en kan jij gewoon ondernemen.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.