Facturen worden netjes op tijd betaald met Moneybird

Afgelopen week viel ons het persbericht van OpenCompanies op. Hierin stellen ze:

“slechts 14% van de kleine ondernemers altijd op tijd wordt betaald”

Dit percentage zou best zo laag kunnen zijn, want áltijd op tijd betaald worden klinkt redelijk onmogelijk. Al snel volgde een reactie van Karen Romme. Zij plaatste het persbericht in haar rubriek “Het WC-Eendje” en vroeg zich af:

“Dat VEEL zzp’ers VAAK 90 dagen op hun geld moeten wachten is dus kul?”

Wij, van Moneybird, zijn naar aanleiding van deze artikelen nieuwsgierig geworden of de bevindingen ook opgaan voor onze gebruikers. Onze 90.000 gebruikers hebben sinds 2008 bijna 4 miljoen facturen verzonden. Een mooie hoeveelheid informatie om eens nader te bestuderen.

Resultaten #

Uit analyse van de ruim 2,6 miljoen facturen die sinds april 2013 verzonden zijn bleek dat van de verzonden facturen maar liefst 85% is betaald. Van deze facturen kunnen we dus meer vertellen over de betaaltermijn.

Hoe snel worden facturen betaald? #

De betaalde facturen worden helaas niet allemaal netjes op tijd betaald, 55% van de facturen is binnen de betaaltermijn als betaald geregistreerd. Indien je klanten te laat betalen dan doen ze dat in de meeste gevallen 10 dagen te laat. Een enkele herinnering lijkt dan ook genoeg voor de meeste mensen om alsnog te betalen. Dit is gelukkig makkelijk te doen via Moneybird.

Overzicht hoe snel facturen betaald worden

De facturen die wel open blijven staan resulteren in een gemiddelde debiteurenstand van 2.600 euro per ondernemer. Gelukkig heel wat lager dan de genoemde 35.000 euro door OpenCompanies.\ Niet alleen wordt een groot aantal facturen wel netjes op tijd betaald, dit gebeurt al sinds het begin van Moneybird. De mediaan van betaaltermijn ligt sinds die tijd rond de 15 dagen.

Nog sneller betaald worden? #

Moneybird-gebruikers worden dus redelijk snel betaald. Wil je toch sneller betaald worden? Bied dan je klanten aan via iDEAL te betalen. Op basis van onze data de snelste betaalmethode:

Facturen die via iDEAL betaald worden

Het lijkt erop dat onze gebruikers in het algemeen goed op tijd betaald krijgen. Als er wel eens te laat betaald wordt, hoeven ze vaak niet langer dan 10 dagen op hun betaling te wachten. Ook het openstaande bedrag per ondernemer is heel wat lager dan de schatting van OpenCompanies. We durven niet te zeggen of het onderzoek van OpenCompanies kul is, maar het lijkt gelukkig niet representatief te zijn voor onze gebruikers.

Gebruikte dataset #

De dataset die is gebruikt voor de analyse bevat alleen anonieme gegevens. Er is geen enkele mogelijkheid dit te herleiden naar specifieke gebruikers.

Voor de analyses is gekeken naar de betaaltermijn en de vooraf gestelde vervaltermijn van de facturen. Om aan te sluiten bij het oorspronkelijke artikel is data vanaf april 2013 geanalyseerd, dus na de invoering van de Wet Betalingstermijnen (opent in nieuw tabblad). Binnen Moneybird hebben gebruikers de mogelijkheid zelf de betaaldatum te registreren of bankmutaties in te lezen waarbij de betaaldatum gematched zal worden aan de betreffende factuur. De handmatige registratie kan slordigheden bevatten omdat het afhankelijk is van de nauwkeurigheid van de gebruiker.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.