Trends: tips om je facturen eerder betaald te krijgen

Vandaag heb ik enkele data mining experimenten uitgevoerd over de Moneybird-gebruikers data. Er is inmiddels een volwassen dataset waarover we trends kunnen analyseren zonder de privacy van gebruikers in gevaar te brengen. In deze blogpost ga ik in op trends die je kunnen helpen om facturen eerder betaald te krijgen.

iDEAL zorgt voor een snellere betaling #

De gemiddelde betaaltermijn van een factuur verzonden met Moneybird bedraagt 25 dagen. Dat is maarliefst 10 dagen korter dan het landelijk gemiddelde van 35 dagen (opent in nieuw tabblad).

Gemiddelde betaaltermijn

Het wordt nog interessanter wanneer je kijkt naar het effect van iDeal op de factuur. Wanneer iDEAL als betalingsmogelijkheid wordt aangeboden wordt daar in 12% van de gevallen gebruik van gemaakt. De gemiddelde betalingstermijn bedraagt dan slechts 6 dagen.

De invloed van de vervaltermijn op de factuur #

Een ander interessant gegeven is de invloed van de vervaltermijn op de factuur. Maakt het bijvoorbeeld uit of er een vervaldatum van 7, 14 of zelfs 21 dagen op je factuur staat? Het antwoord is ja, facturen met een vervaltermijn van 7 dagen worden gemiddeld in 11 dagen voldaan. Facturen met een vervaltermijn van 14 of 21 dagen hebben in beide gevallen een gemiddelde betaaltermijn van rond de 25 dagen. Het lijkt er dus op dat het effect heeft om, afhankelijk van je branche, de vervaltermijn beperkt te houden.

Heb je ook tips voor andere ondernemers om je facturen eerder betaald te krijgen? Deel ze gerust op dit blog.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.