Wat is een BTW nummer en hoe controleer ik het?

Bij het versturen van facturen is het belangrijk om een correct BTW nummer te vermelden. Maar wat is het BTW nummer en wanneer moet je deze precies vermelden? Hoe kun je controleren dat een BTW nummer correct is? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is een BTW nummer? #

Elke ondernemer dit zich inschrijft bij de Belastingdienst (opent in nieuw tabblad) krijgt automatisch een BTW nummer. Een Nederlands BTW nummer begint altijd met NL, heeft 9 getallen en eindigt meestal met B01. Elke Europese ondernemer heeft een BTW nummer, aan de eerste twee letters in het nummer kun je het land van herkomst herkennen. De opbouw van het nummer verschilt wel per land. BE1234567890 is bijvoorbeeld een Belgisch BTW nummer, NL123456789B01 is een Nederlands nummer.

Hoe controleer ik een BTW nummer? #

Wanneer je zaken doet met een andere onderneming, is het belangrijk om te weten dat het BTW nummer van de onderneming klopt. Zeker wanneer je de BTW mag verleggen is deze controle van groot belang. Een BTW nummer kun je controleren op de volgende manieren:

Btw-nummer controle

Wanneer moet ik een BTW nummer vermelden op de factuur? #

Op facturen die je verzendt, moet altijd je eigen BTW nummer staan. De belastingdienst stelt dit verplicht, samen met andere belangrijke informatie zoals een factuurnummer en uitsplitsing van BTW bedragen.

Het BTW nummer van de ontvanger hoef je niet altijd te vermelden op de factuur. Alleen wanneer je de BTW verlegt dien je het BTW nummer van de ontvanger op de factuur te zetten. Factureer je naar het buitenland, dan is het ook verplicht om het BTW nummer van de ontvanger te vermelden.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.