Automatische btw-tekst op facturen

Op facturen waarop je btw verlegt naar een klant (binnen Nederland of binnen de EU) of op facturen waar producten of diensten staan die vrijgesteld zijn van btw, moeten bepaalde teksten staan. Vergeet je dit, dan voldoet de factuur niet aan de wettelijke eisen.

In Moneybird moest je hiervoor een lege factuurregel aanmaken, dit in de voetnoot vermelden of opslaan in een workflow. Hier moest je zelf aan denken. Dit is nu verleden tijd. Moneybird voegt de juiste tekst nu zelf toe aan jouw factuur. Hiermee spelen we in op één van de meest gevraagde feature requests van onze gebruikers.

Hoe werkt het? #

Er zijn vier standaard btw-tarieven waarbij je verplicht bent om een extra tekst op de factuur te vermelden:

  • Btw verlegd binnenland
  • Product binnen EU (btw verlegd)
  • Dienst binnen EU (btw verlegd)
  • Btw vrijgesteld

Gebruik je één of meerdere van deze tarieven? Dan zorgt Moneybird dat op de factuur automatisch een extra btw-tekst wordt vermeld. De teksten verschillen per btw-tarief en zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Dit is afhankelijk van de taalinstellingen van je workflow.

Moneybird zet automatisch de tekst op je factuur

Hoe zie ik dit terug op een factuur? #

Staat er één btw-tarief op de factuur? Dan staat de automatische btw-tekst in het tekstblok onder de tabel met factuurregels. Zijn er meerdere verplichte teksten of is het niet duidelijk op welke factuurregel de verplichte tekst van toepassing is? Dan voegt Moneybird een verwijzing toe naar een tekstblok onder de tabel.

Een derde situatie is dat er meer dan één btw-tarief is gebruikt op een factuur waarvan er minimaal één een verplicht tekst heeft. In dat geval wordt in de tabel, in de kolom voor het btw-tarief, een * toegevoegd bij de regels waar de tekst op van toepassing is. Bij de tekst onder de factuurregels wordt dan ook hetzelfde * teken geplaatst.

Voorbeeld van de tekst op je factuur

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.