Instellingen anders ingesteld

Tot mijn frustratie klik ik alweer verkeerd binnen het instellingen menu, heerlijk om de dag zo te beginnen. Wanneer onthoud ik nou eens hoe het zit!? Gelukkig weet ik dat ik niet de enige ben. Vrijwel alle nieuwe collega’s moeten hieraan wennen, dat stelt me dan weer gerust.

Wat me als product designer niet gerust stelt is dat we vast niet de enige zijn maar ook onze klanten hier last van zullen hebben. Een tijd terug hebben we daarom een onderzoek uitgezet. Voor dit onderzoek moesten gebruikers taken proberen te voltooien, bijvoorbeeld: “Waar zou je klikken als je een nieuwe collega toegang wilt geven tot Moneybird?” 44% van de deelnemers wist niet direct te navigeren naar de juiste pagina om een nieuwe collega toe te voegen. Wow, dat is een aardig aantal! Waar we nog meer van schrokken is dat 82% van de deelnemers niet direct wist te navigeren naar de pagina om adresgegevens te wijzigen. Het is natuurlijk geen pagina waar je dagelijks komt maar als je het dan nodig hebt, is het wel zo fijn dat je de juiste pagina snel kunt vinden.

Aanpak #

De uitkomst van het onderzoek was reden genoeg om te kijken hoe het instellingen-menu eenvoudiger kon. Iedereen van het product-team is tijdens een brainstormsessie aanwezig om mee te denken. We zitten ver uit elkaar in de kantine gezien de corona-periode. Na verschillende oplossingsrichtingen besproken te hebben, zijn we het unaniem eens. De pagina’s ‘Instellingen en Accountbeheer’ gaan we samenvoegen en hernoemen naar ‘Administratie-instellingen’. Geen twijfels meer over waar je moet zijn om instellingen voor je administratie aan te passen.

overzicht van de veranderingen

Een andere keuze dan een aantal jaren geleden. Toen kozen we er juist voor om ze beiden te tonen, ‘Accountbeheer’ met items die alleen zichtbaar waren voor de eigenaar van de administratie en ‘Instellingen’ met items die voor iedereen zichtbaar waren. Bij het samenvoegen van de items zullen gebruikers die geen eigenaar zijn van de administratie nog steeds niet alle items zien. We verbergen nu alleen niet de hele pagina ‘Administratie-instellingen’ maar een aantal pagina’s die daaronder vallen.

Administratie-instellingen en gebruikersaccount #

De pagina Administratie-instellingen heeft vanaf nu een eigen ‘startpagina’ waarop alle instellingen die daaronder vallen te zien zijn (mits je deze rechten hebt). Voor gebruikersaccount passen we hetzelfde toe. Op deze pagina’s zie je per instelling een korte omschrijving zodat je zonder te klikken al een idee hebt wat je op die pagina kunt doen. Naast de titel en omschrijving staat Ă©Ă©n van onze nieuwe illustraties. De illustraties helpen om instellingen sneller te scannen en zijn daarnaast voor de herkenbaarheid ook terug te vinden op andere plekken in de applicatie en social media.

Overzicht van de instellingen in Moneybird

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.