Algemene Voorwaarden, die leest iedereen altijd, toch?

In een ideale wereld wel, maar ik moet bekennen dat ik ze niet altijd goed doorlees. Het zijn enorm lange stukken tekst met veel moeilijke termen en ingewikkelde zinsconstructies.

Bij Moneybird houden we er van als dingen transparant, duidelijk en goed te begrijpen zijn. Onze oude Algemene Voorwaarden voldeden helaas niet echt aan die eisen, dus vonden we het tijd voor nieuwe. Inhoudelijk is er weinig veranderd, maar we hebben de tijd genomen om bijna alle punten te herschrijven en duidelijker te maken.

Waarom zijn die Algemene Voorwaarden eigenlijk zo belangrijk? #

We werken met veel plezier aan de ontwikkeling van Moneybird en we hopen dat ondernemers met evenveel plezier Moneybird gebruiken. Wij vinden makkelijk leesbare Algemene Voorwaarden absoluut noodzakelijk.

Je weet als klant direct waar je aan toe bent als je gebruik gaat maken van Moneybird. Je bent niet eerst een hele dag bezig om uit te vogelen wat precies de voorwaarden zijn van de overeenkomst die je met ons aan gaat. Alles moet snel leesbaar en overzichtelijk zijn, zodat je tijd overhoudt voor wat je eigenlijk wilt gaan doen.

Gelukkig kwam Janneke Boerman van MetRechtHelder (opent in nieuw tabblad) op ons pad. Samen hebben we onze Algemene Voorwaarden onder handen genomen.

Het proces #

Nadat we hadden vastgesteld dat we toe waren aan goed leesbare Algemene Voorwaarden en Janneke op het spoor waren gekomen, zijn we begonnen met een groepje van 5 personen. Deze personen hadden een mening over de inhoud en/of de vorm van de nieuwe voorwaarden. Als uitgangspunt hebben we oudere voorwaarden genomen die bol stonden met juridische vaktermen, zinnen van 4 regels lang en alle mogelijk denkbare uitzonderingen.

Vervolgens heeft Janneke ons tijdens een Skype sessie meegenomen door de voorwaarden en kritisch gevraagd wat er nou echt nodig is, heeft ze uitgelegd wat de voor en nadelen van het weglaten van bepaalde onderdelen, wat we aan bepaalde bepalingen hebben en wat we belangrijk vinden. Het bleek dat er veel geschrapt kon worden en wat er over is gebleven, is door Janneke herschreven in duidelijke taal.

Al hebben we ze niet zelf geschreven, we zijn er alsnog erg trots op Algemene Voorwaarden online te gaan zetten, die makkelijk leesbaar zijn. Het lezen van onze Algemene Voorwaarden is bijna leuk geworden.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.