PSD2 en Moneybird

Op 19 februari was het feest: de PSD2 wetgeving in Nederland trad in werking. Samen met veel ondernemers hebben wij hier reikhalzend naar uitgekeken. Al jaren strijden we voor boekhoudkoppelingen met alle banken in Nederland zodat ondernemers hun boekhouding nog sneller bij kunnen werken. Met PSD2 staat de wetgeving aan onze kant: een bank is nu verplicht om op verzoek van een ondernemer de banktransacties te delen met een boekhoudpakket zoals Moneybird.

Het is dus niet gek dat we al de eerste vragen in de mailbox hadden zitten. Nu de wetgeving in werking is, verwachten veel ondernemers gelijk koppelingen met banken zoals ABN AMRO en Triodos. We leggen graag uit wat de volgende stappen zijn.

Juridisch onderzoek #

Nu de wetgeving duidelijk is geworden, is de eerste stap het doen van een juridisch onderzoek. De wetgeving kent twee nieuwe typen dienstverleners, namelijk een rekeninginformatiedienst en een betalingsinitiatiedienst. Een rekeninginformatiedienst mag rekeninginformatie opvragen bij banken. Een betalingsinitiatiedienst mag ook betalingen klaarzetten bij banken. Beide types zijn nuttig voor een boekhoudpakket als Moneybird, we willen immers banktransacties ophalen en betalingen voor inkoopfacturen klaarzetten.

De vraag is echter of er voor de activiteiten van Moneybird een vergunning nodig is. We zijn daarom aan het kijken of we een vergunning moeten aanvragen hiervoor, of dat we een uitzondering op de wet zijn. Een andere mogelijkheid is om te gaan samenwerken met een externe partij die een vergunning heeft, vergelijkbaar met de manier waarop we met Mollie samenwerken om iDEAL-betalingen aan te bieden op facturen.

Technische ontwikkeling #

Terwijl de wetgeving nu al van kracht is, zijn de banken nog druk bezig om hun PSD2-koppelingen beschikbaar te gaan stellen. Wij verwachten niet dat ze deze volgende week gelijk af hebben. Helaas zal elke bank zijn eigen zelfbedachte API (koppelingsinterface) gaan aanbieden, dus we moeten voor elke bank een aparte koppeling bouwen. Onze ervaring wijst uit dat hier veel tijd in gaat zitten, de koppelingen met de ING en Rabobank hebben bijvoorbeeld een half jaar ontwikkeltijd gekost. En dat was op basis van een API die al bestond. Een nieuwe API zal waarschijnlijk meer kinderziektes hebben.

Mochten we een dienstverlener kunnen vinden die alle Nederlandse banken in één keer met ons kan koppelen, dan heeft dat natuurlijk een groot voordeel. De komende maanden zal duidelijk worden welke dienstverleners de benodigde vergunningen zullen krijgen en hoe snel zij de aansluiting bij banken kunnen realiseren.

Conclusie #

Het in werking treden van de wetgeving is een belangrijke eerste stap in een wereld waarin je als ondernemer volledige controle over je banktransacties hebt. Helaas zal het eindresultaat niet gelijk merkbaar zijn in je dagelijkse werkzaamheden. Vanwege juridische en technische uitdagingen zal het waarschijnlijk nog enige tijd duren voordat we vanuit Moneybird op basis van PSD2 de eerste koppelingen met banken kunnen gaan aanbieden. We zijn er in ieder geval volop mee bezig en houden jullie op de hoogte van de voortgang!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.