Toegankelijke tabellen

Tabellen zijn heel handig om informatie snel en overzichtelijk over te brengen, zeker als het gaat om alle cijfers in de boekhouding. Voor mensen met een visuele beperking wordt deze informatie pas begrijpelijk als de tabel op het scherm op de juiste manier is opgebouwd. Tot een kleine maand terug, lukte het een schermlezer niet om informatie uit de tabel te kunnen krijgen en was het niet mogelijk om middels toetsenbord-navigatie door een tabel te navigeren.

Bij Moneybird werken we eraan om over de komende jaren volledig toegankelijk te worden, zodat iedereen gebruik kan maken van ons product. Niet alleen vanwege de Europese Toegankelijkheidswetgeving die vanaf juni 2025 verplicht wordt, maar vooral omdat we dit zelf belangrijk vinden. Enkele maanden geleden hebben we een start gemaakt met het toegankelijk maken van onze pdf-documenten.

Het probleem #

Schermleessoftware (leest tekst van een computerscherm voor) maakt gebruik van de code (HTML) structuur van een website. Als deze structuur niet op de juiste manier is opgebouwd, dan kan de schermlezer het niet goed vertalen naar gesproken tekst. De software kan maar 1 cel van een tabel tegelijk zien en weet dan niet zelf de bijbehorende koppen te vinden als dit niet is aangegeven. Dit was voorheen in Moneybird ook het geval.

Scenario #

Stel je hoort de schermlezer zeggen: “20210201”. Zonder extra informatie zou je bijvoorbeeld niet weten of dit een factuurnummer of een datum is.

Wat is er veranderd? #

De tabellen zijn verbeterd, hierdoor hoor je nu in bovenstaand scenario: "Factuurnummer 20210201, rij 1, kolom 2". Moneybird bestaat uit heel erg veel tabellen. Je kunt je dus voorstellen dat Moneybird nu veel beter te begrijpen is als je gebruik maakt van een schermlezer. Kun je de tabellen visueel zien? Dan is er voor jou weinig veranderd. Gebruik je een schermlezer ter ondersteuning bij een visuele beperking, dan zijn de tabellen een stuk leesbaarder geworden.

Wat is er toegevoegd? #

- Sommige schermlezers bieden de mogelijkheid om snel naar bepaalde onderdelen op een webpagina te gaan door bijvoorbeeld alle tabellen in een aparte lijst weer te geven. Tabellen in Moneybird hebben nu een naam om hier onderscheid in aan te geven. Deze naam is niet visueel zichtbaar.

- Tabelkoppen die niet visueel zichtbaar zijn, hebben een label gekregen zodat een schermlezer de titel begrijpt.

- Eenvoudig door tabellen navigeren d.m.v toetsenbord-navigatie.

Toegankelijke tabellen

Vragen? #

Heb je nog vragen of kom je nog een tabel tegen die toch nog niet helemaal lekker loopt? Geef dit dan door aan ons support-team via support@moneybird.com.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.