Verandering in btw-regels per 1 juli

Belasting, leuker kunnen we het niet maken… Vanaf 1 juli veranderen er een aantal btw-regels. Afgelopen periode hebben we hard gewerkt om deze wijzigingen in Moneybird door te voeren.

Wat gaat er veranderen? #

Als je producten levert aan particulieren, kun je op dit moment vaak de Nederlandse btw in rekening brengen. Pas als je over de drempel van een land gaat, krijg je te maken met de btw van het land waar je naar levert. Deze drempel varieert per land en het varieert van ongeveer € 35.000 tot € 100.000. De drempel geldt per land, je kunt bijvoorbeeld tot € 35.000 aan particuliere klanten in België leveren en tot € 100.000 aan klanten in Duitsland en nog steeds de Nederlandse btw in rekening brengen. Pas wanneer je meer levert dan de drempel van het land, moet je de btw van dat land in rekening brengen bij je klanten uit dat land.

Vanaf 1 juli 2021 is er nog maar één drempel, namelijk € 10.000. Deze drempel geldt voor alle EU-landen samen. Lever je bijvoorbeeld € 6.000 aan particuliere klanten in België en € 5.000 in Duitsland, dan ga je over de drempel heen. Zodra je met een nieuwe factuur de drempel bereikt, moet je de btw van de betreffende landen in rekening brengen bij je klanten. Ook elektronische diensten die je levert aan particulieren in andere EU-landen tellen mee voor de drempel van €10.000.

Je moet dus bij leveringen aan particulieren in andere EU-landen sneller de btw van het betreffende EU-land in rekening brengen bij de klant. Deze btw moet je vervolgens ook aan het betreffende land afdragen. Dat kan in bepaalde gevallen wel in één keer via de Nederlandse Belastingdienst via de Unieregeling.

Hoe kan ik de benodigde btw-tarieven in Moneybird toevoegen? #

Door de nieuwe regels heb je waarschijnlijk meer btw-tarieven nodig in je administratie. Het toevoegen van de benodigde btw-tarieven kan via Tandwiel > Administratie-instellingen > Btw-tarieven. Hier kun je aangeven dat je levert aan particulieren in andere EU-landen en hiervoor btw-tarieven wilt toevoegen.

Welk btw-tarief heb ik nodig? #

Het kan lastig zijn om te bepalen welk tarief je moet gebruiken. Ook wij kunnen niet één, twee, drie antwoord geven op die vraag. Afhankelijk van wat je aan de klant levert, kunnen er namelijk verschillende regels gelden. Om na te gaan welke regels in jouw situatie van toepassing zijn, welk btw-tarief je daarvoor kunt gebruiken en hoe je dit in Moneybird kunt regelen, kun je de btw-tarief calculator van Moneybird gebruiken. Als je de vragen in de calculator beantwoordt, krijg je automatisch een advies.

Meer informatie #

In ons kennisbankartikel vind je meer uitleg over het gebruik van de nieuwe btw-tarieven en de btw-aangifte.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.