Btw-aangifte

Als ondernemer ben je verplicht om voor de btw een administratie bij te houden. Deze administratie bewaar je in een boekhouding die de Belastingdienst kan controleren. Wanneer je dan de btw-aangifte moet doen en wat daarvoor de mogelijkheden zijn, vertellen we je hier.
Illustratie slordige stapel ordners Wie?

Is btw-aangifte verplicht?

Voor vrijwel iedere ondernemer is btw-aangifte verplicht. Als je bent ingeschreven bij de KVK, krijg je bericht of en hoe je btw-aangifte moet doen. Wanneer je btw-plichtig bent, moet je voor je producten of diensten btw berekenen aan je klanten. Je ontvangt btw, maar je betaalt zelf ook btw voor de goederen of diensten die je aankoopt. Wanneer je als kleine onderneming een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebt, kun je ervoor kiezen om vrijgesteld te worden van je btw-plicht.

Is de kleineondernemersregeling (KOR) interessant voor jou?
Illustratie kalender met omcirkelde dag Wanneer?

Wanneer doe je btw-aangifte?

Je houdt een administratie bij waarin je kunt zien hoeveel btw je hebt betaald en hoeveel btw je hebt ontvangen. In een boekhoudpakket zie je in het btw-overzicht of je een bedrag van de Belastingdienst ontvangt of moet betalen. De gegevens uit dat btw-overzicht geef je door aan de Belastingdienst door btw-aangifte te doen. Dit kun je per kwartaal doen, maar ook maandelijks of jaarlijks.

Op welke datum doe je dan btw-aangifte?
Illustratie blije vogel achter laptop met een vleugel omhoog En hoe?

Hoe doe je btw-aangifte?

Je kunt je btw-aangifte handmatig doen door de gegevens uit je btw-overzicht over te typen op het portaal van de Belastingdienst. Veel gemakkelijker is natuurlijk wanneer je de btw-aangifte automatisch kunt versturen. De btw-aangifte wordt dan via je boekhoudpakket naar de Belastingdienst gestuurd. Bij Moneybird is het zelfs mogelijk om de betalingen vanuit je boekhoudpakket te doen en automatisch te laten verwerken!

Verstuur je btw-aangifte elktronisch vanuit Moneybird
Illustratie vrouw aan bureau met vele ordners en papieren
Oeps!

Correcties en suppleties

Het kan natuurlijk voorkomen dat je gegevens vergeet in te vullen. Heb je al btw-aangifte gedaan en wil je toch gegevens toevoegen? Dat kan! We noemen dat correcties en bij grotere bedragen suppleties. Als je handmatig btw-aangifte hebt gedaan, doe je de correcties ook handmatig op de site van de Belastingdienst. Als je in Moneybird je btw-aangifte elektronisch hebt ingediend, houdt Moneybird dit voor je bij! Als je dan bij de volgende aangifte correcties hebt, geeft Moneybird dit aan en kun je deze via ons indienen. Wel zo makkelijk!

Lees meer over correcties en suppleties in Moneybird (opent in nieuw tabblad)

Veelgestelde vragen over btw-aangifte in Moneybird