Anna Everts

Ondernemer Anna Everts lachend

Anna is schrijver. Toen in de pandemie hun contract afliep begon hen voor zichzelf. Het liefst schrijft hen fictie.

Vanmorgen werd ik wakker met een cool idee, dat schrijf ik dan op. Mijn hoofd is continu aan het nadenken over fictieve dingen. Dat gaat vanzelf. Ik heb een rijke fantasie, altijd al gehad. Toen ik klein was bedacht ik hele verhaallijnen die ik dan uitspeelde. In mijn tienerjaren deed ik online rollenspellen op Twitter. Mijn werk biedt de perfecte mogelijkheid mijn fantasie te uiten, in plaats van dat het in mijn hoofd blijft plakken.

Beginnen als ondernemer #

Anna Everts is schrijver. “Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen. Ik ben nog jong, ik dacht dat je eerst ervaring op moest doen. Tijdens de pandemie liep mijn contract af. Op dat moment waren er weinig beschikbare banen. Dus toen maakte ik de sprong in het diepe. Een combinatie van factoren dus.”

Anna wist in maart dat hun contract af zou lopen. “Daardoor had ik nog anderhalve maand om dingen op te zetten. Ik ben als een malle op fora en Facebookgroepen gaan zoeken naar klanten. Toen ik begon, had ik één klant. De eerste paar maanden waren spannend en moest ik bijspringen met mijn spaargeld. Al snel kreeg ik wat klanten, zoals een Amerikaans educatiecentrum, die maandelijks terugkwamen. Dat nam de spanning weg.”

“Omdat ik ben opgeleid tot marketeer en voornamelijk ervaring had als copywriter, zocht ik vooral werk in dat veld. Het meeste werk kreeg ik via Facebook. Mijn passie ligt bij fictie schrijven, met name het schrijven van comics. Toen ik eenmaal een redelijk stabiel inkomen had, ben ik me daar meer op gaan focussen,” vertelt Anna.

Anna kijkt lachend in de camera

Groeien #

Al vrij snel was er interesse in een script van Anna. “Dat comic script kwam uit. Heel gaaf! Dat wilde ik meer doen. Inmiddels schrijf ik steeds meer fictie. Denk aan projecten voor Dungeons & Dragons, verhaallijnen voor v-tubers, werelden en personages voor spellen als achtergrondinformatie. Ik verzin dan bijvoorbeeld samen met andere mensen hoe een wereld eruit ziet. Mijn doel is om het copywriting helemaal te laten vallen zodat ik me kan focussen op fictie schrijven.”

“Vorig jaar deed ik mee aan een talent search van Mad Cave Studios. Die heb ik gewonnen! Voor hen mocht ik een comic schrijven die volgend jaar uitkomt. Zij zijn best een serieuze publisher, dus dat is heel cool. Het werk is wel lastiger te vinden. En de competitie is moordend. Mijn portfolio groeit wel en dat maakt het makkelijker klanten te vinden.” Zolang Anna kan rondkomen vindt hen het prima. “Ik kan goed rondkomen en op vakantie. Ik hoef niet rijk te worden. Zolang ik mijn rekeningen kan betalen en daarnaast nog leuke dingen kan doen. Dan is mijn doel bereikt. Natuurlijk heb je als ondernemer maanden waarin het wat minder is en maanden waar het meer is. Dat is ook oké.”

Anna leest een stripboek

Voor ondernemerschap gaan #

“Het is bizar dat ik betaald krijg om een fictie te schrijven,” lacht Anna. “Het is gewoon cool en het verbaast me nog steeds. Iets wat ik eerder als hobby deed, krijg ik nu gewoon voor betaald. Ik wil wel waken dat ik niet het plezier verlies. Dus daarom schrijf ik soms ook gewoon voor de lol. Iets dat niet perse heel goed hoeft te zijn. Ik bewaar de verhalen wel. Misschien dat het ooit iets is dat ik kan herschrijven of opsturen als short story. Soms moeten verhalen ook gewoon even uit mijn hoofd.”

Anna legt uit hoe hun werk als comic schrijver eruit ziet. “Ik schrijf over elk paneel wat je ziet. Dus elk vakje dat je ziet in een comic. Ik beschrijf wat er gebeurt, wat er te zien is en wat er gezegd wordt. Het is dan aan de tekenaar om dat tot leven te brengen. In sommige gevallen werken daarnaast nog een colorist en een letterist aan het verhaal om de comic compleet te maken.”

“Ik probeer op zoek te gaan naar dingen die wij voor lief nemen. Bijvoorbeeld eten en drinken. Voor ons is dat heel logisch. Hoe zit dat in een andere wereld? Eet buitenaards leven ook? Ik probeer de concepten die wij kennen los te laten. Dat is soms puzzelen, maar niets houdt je tegen! Soms gaat iets tegen de natuurwetten in, ik kan dan iets verzinnen waardoor het wél kan. Daar komt ook veel research bij kijken. Ik hoop dat niemand meekijkt bij mijn Google searches. Dan zoek ik of iemand op slag dood is bij een steekwond in de maag. Als de politie maar weet dat ik het voor onderzoek op zoek!” grapt hen.

Close-up van een stripboek

Ondernemerstip #

Doordat hen zichzelf steeds meer gaat richten op het schrijven van fictie, is hun ondernemerstip dan ook niet bang te zijn van richting te veranderen. “Wanneer je begint met ondernemen komen een hoop dingen op je af. Daarom kom je er soms later achter dat het toch niet helemaal gaat zoals je het zou willen hebben. Ondernemen is een reis en gaandeweg ontdek je wat het beste voor jou werkt en waar je het gelukkigst van wordt.”

Moneybird #

“Via een Facebookgroep voor ondernemers vroeg ik hoe ik zelf mijn boekhouding kon bijhouden. Daar leerde ik mijn adviseur kennen. Ze vertelde me dat je het ook zelf kunt doen.” En toen begon Anna met Moneybird. “Drie keer per jaar heb ik een meeting met mijn adviseur. In de derde meeting doen we de ib-aangifte. Ik doe het meeste zelf. Facturen sturen, herinneringen sturen, de btw-aangifte. Fijn dat een boekhoudpakket dingen voor je doet. Het laat bijvoorbeeld zien of een factuur te lang open staat, je kunt templates instellen en automatiseren.”