Vera Engelbertink

Vera lacht in de camera

Vera Engelbertink is eigenaar van Zoete Kruimels. In haar winkel verkoopt ze custom taarten en ander (klein) gebak. Als klanten straks weer mogen komen, kun je ook bij haar terecht voor onder andere lunch, koffie of een high tea en gaat ze weer workshops geven.

Kunst is er om te bewonderen. Om je aan het denken te zetten en je ogen te prikkelen. Vaak kom je kunst tegen in musea, op straat of bij mensen thuis. Maar soms vind je kunst ook in een andere vorm. Zo maakt Vera Engelbertink custom cakes. En al zou ze het zelf misschien niet als kunst bestempelen, ze maakt de meest prachtige creaties (opent in nieuw tabblad). Wij noemen het eetbare kunst! “Ik maak custom cakes voor bijvoorbeeld verjaardagen, baby showers en bruiloften. Daarnaast maken we cupcakes, taarten, koekjes en bieden we high teas aan. Rond de feestdagen, zoals Kerst, Valentijn en Sinterklaas maken we ook speciale menu’s met koekjes en cupcakes in stijl van de feestdag. En soms werken we samen met andere bedrijven, zoals de Beer and Sweets samenwerking rond Valentijn.”

Voordat Vera haar eigen winkel opende, bakte ze al veel. “Ik vind het gewoon lekker om te bakken. En over de jaren ging ik steeds een stukje verder. Ik volgde cursussen, bijvoorbeeld over patisserie of cake design. Waar ik in het begin zo nu en dan een taart bakte voor babyshowers en verjaardagen, kwamen de aanvragen steeds vaker binnen. Toen mijn moeder ook steeds vaker mee hielp, dacht ik: Laten we het gewoon doen!”

Ik heb een la met tientallen kleuren die ik kan gebruiken voor de decoratie.

De custom cakes vindt Vera het leukste om te maken. “Dat je een thema of uitgangspunt krijgt, onderwaterwereld bijvoorbeeld. En daarmee los kan gaan! Verven met botercrème, mooie details schilderen, de kleuren kloppend maken, decoreren met suikerparels en andere strooisels. Ik heb een la met tientallen kleuren die ik kan gebruiken voor de decoratie. Op dit moment zijn nudekleuren in. Voor kinderen is het juist wel leuk om een hele kleurrijke taart te maken. En wanneer je dan achteraf te horen krijgt dat de taart niet alleen mooi was, maar ook lekker. Dat is echt fijn!”

Vera mixt haar beslag

Constant druk #

“Veel mensen denken: “Oh leuk, een taartentent!” Maar het is echt veel werk. Je bent constant bezig. Overdag ben je in de zaak, taarten aan het bakken.” Ook Vera haar moeder helpt mee met de taarten en in de winkel. “En ‘s avonds op de bank ben je mail aan het beantwoorden en de administratie aan het doen. Maandag en dinsdag heb ik eigenlijk vrij. Op dinsdag ben ik vaak toch op de zaak, dan komen de leveranciers. En maandag ben ik stiekem nog vaak bezig met de bestellingen en andere kleine dingen. Met een eigen bedrijf ben je hoofd bakker, hoofd marketing, hoofd administratie, hoofd fotografie en wat al niet meer.”

Beginnen vlak voor corona #

“Het is een uitzonderlijke situatie,” vertelt Vera over starten vlak voor de coronacrisis. “Dit hadden we niet zien aankomen. We proberen de periode zo goed mogelijk door te komen. En dat lukt. Maar we hebben onze ambities ook wel even moeten parkeren. We geven nu nog weinig uit handen en eigenlijk alle opbrengst blijft op dit moment in de zaak. We leren veel, maar het is ook wel een beetje een verloren jaar. Als straks alles weer loopt wil ik graag wat uitbreiden, dat ik bijvoorbeeld de winkel uit handen kan geven. Groeien zit er vanwege corona even niet in.”

Vera haalt iets uit een la

Cijfers #

“Ik ben niet zo goed met cijfers. Het financiële deel is daarom niet mijn favoriete deel.” Wel is Vera gelijk begonnen met boekhouden. “En ik heb inmiddels mijn draai gevonden. Elk kwartaal zit ik samen met mijn boekhouder. Dan lopen we door de rapporten en de cijfers en hij vertelt me ook wat het allemaal betekent. We kijken samen waar ik kan groeien en wat de prognoses zijn. Daardoor snap ik ook steeds meer. Het is fijn dat hij echt meedenkt!”

Vera gebruikt Moneybird vooral voor haar facturen en inkomende documenten. “Ik heb veel vaste leveranciers, die facturen gaan rechtstreeks naar Moneybird. Ook klanten die een custom cake aanschaffen krijgen een factuur van Moneybird. In de winkel werk ik met een kassasysteem. Dat loopt op Zettle. In het begin koppelde ik alle individuele bonnen. Dat was me iets te veel werk. Nu maak ik een export en koppel ik alles tegelijk.”