Facturen sturen zonder KVK-nummer

Een factuur zonder kvk-nummer is ongeldig. Als privépersoon of particulier een factuur maken zonder KVK-nummer heeft dus weinig nut. Je kunt wél een kwitantie sturen. Ook als je een bedrijf wilt beginnen en nog geen KVK-nummer hebt, mag je geen facturen sturen zonder KVK-nummer. 

Waarom mag je geen factuur sturen zonder KVK? #

De Belastingdienst stelt bepaalde eisen aan een factuur (opent in nieuw tabblad). Eén van die eisen is dat je op een factuur je KVK-nummer en je btw-nummer vermeldt. Zonder deze informatie is een factuur ongeldig. Heb je geen KVK-nummer? Dan kun je ook geen KVK-nummer op je factuur vermelden en zijn al je facturen in principe ongeldig. Vraagt een bedrijf jou om een factuur? Dan kun je dus in plaats van een factuur een kwitantie sturen. Het bedrijf mag deze gewoon opvoeren in hun administratie.

Hoe werkt het sturen van een kwitantie? #

Je verstuurt een kwitantie wanneer je goederen of diensten hebt geleverd aan een bedrijf zonder dat je zelf een bedrijf hebt. Je stuurt een kwitantie dus als particulier of privépersoon. 

Wat is een kwitantie?

Een kwitantie is een betalingsbewijs. Een particulier persoon kan een bedrijf een kwitantie sturen als bewijs van betaling. 

Verplichte onderdelen op een kwitantie: #

Op een factuur moet onder andere je KVK-nummer, je btw-nummer, je bedrijfsnaam en het btw-bedrag staan. Al deze gegevens staan niet op een kwitantie. Op een kwitantie vermeld je de volgende onderdelen:

  • Contactgegevens van de ontvanger
  • Geleverde goederen of diensten
  • Aantallen van de geleverde goederen of diensten
  • Bedrag van de geleverde goederen of diensten. 
  • Leverdatum
  • Naam van de zender
  • Handtekening van de zender

Een factuur zonder KVK-nummer ontvangen #

Heb je factuur zonder KVK-nummer ontvangen? Deze is ook ongeldig. Vraag je contactpersoon een factuur te sturen met KVK-nummer. Heeft je contactpersoon geen bedrijf? Dan heb je een kwitantie nodig.

Misschien vind je dit ook interessant ...

86% van onze gebruikers beveelt Moneybird aan!
Uit 696 beoordelingen scoorden we gemiddeld: 4.4 uit 5 sterren