Financiering krijgen

Je hebt een fantastisch idee en staat te popelen om te beginnen. Maar zonder financiering kom je niet ver. En geld is wel belangrijk. Hoe krijg je dat geld bij elkaar? Gelukkig is er in Nederland van alles mogelijk als je een bedrijf begint. Met een beetje inzet kan je al gauw financiering krijgen.

Begin bij het begin. Om financiering te krijgen is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen. Hierin staat het hele plan voor het starten van je bedrijf, dus ook je financieel plan. Dat is niet alleen handig voor jou, om bijvoorbeeld het overzicht te bewaren, maar ook voor investeerders of geldverstrekkers. Je zet hierin hoe je aan het geld komt, wat je met het geld gaat doen en hoe je de geldverstrekkers gaat terugbetalen.

Eigen kapitaal #

Je hoeft niet naar een andere partij om je financiering in orde te krijgen. Misschien heb je wat geld gespaard en opzij gezet om een startkapitaal te vormen. Als je dit geld inzet, heb je geen schulden of verplichtingen aan externe partijen.

Veel starters gaan naar een investeerder voor hun financiering. Denk hierbij aan een bank, informal investors, familie en vrienden of crowdfunding. Laten we eens kijken hoe ze werken.

Lening bij de bank #

Een lening aanvragen bij een bank is een populaire manier van financiering bij startende ondernemers. Je kan een startkapitaal krijgen als je een goed idee hebt en je je goed hebt voorbereid. Het ondernemersplan helpt om de bank te overtuigen. Je gaat in gesprek met de bank en presenteert je plannen. Als de bank overtuigd is van je plan, kan je een lening afsluiten voor een startkapitaal. 

Banken hebben verschillende leningen die je kan afsluiten. Kijk goed naar welke bank en soort lening bij jou en je onderneming passen.

Informal investors #

Je kan ook terecht bij informal investors, ook wel bekend als business angels. Dit zijn particuliere investeerders die interesse hebben in een startup of andere nieuwe bedrijven. Vaak zijn dit bedrijven of ondernemers die een gevestigde naam hebben in hun branche.

Naast het helpen bij een financiering zijn ze ook vaak bereid om je te adviseren bij bedrijfsvoering. Informal investors zijn wel moeilijker te vinden dan een bank. Vaak heb je een goed netwerk nodig om ze te vinden.

Familie en vrienden #

Wil je het dichtbij huis houden? Dan kan je ook vragen of je familie of vrienden willen investeren in je bedrijf. De drempel om dit te vragen ligt wat lager, waardoor het een goede optie is voor ondernemers die een lening bij een bank nog te spannend vinden.

Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken als je het geld leent van familie en vrienden. Je wilt natuurlijk geen ruzie hierover krijgen.

Crowdfunding #

Misschien is crowdfunding iets voor jou. Dit is letterlijk financiering door het publiek. Mensen kunnen hun geld investeren in jouw idee door middel van een investeringsplatform, zoals Kickstarter of Crowdaboutnow. Het voordeel is dat er geen tussenpersoon zit tussen het bedrijf en de investeerder. Je hebt dus direct contact met je investeerder.

Hierbij is ook een goed ondernemingsplan belangrijk. Op zulke platformen zijn veel ideeën die geld nodig hebben. Goede marketing van jouw idee kan helpen. Bekende succesverhalen zijn het kaartspel Exploding Kittens, de vr-headset Oculus Rift en de Pebble smartwatches.

Subsidies #

Ook de overheid kan je op weg helpen met jouw bedrijf door middel van een subsidie. Zo kunnen mensen die vanuit een ww-uitkering een bedrijf willen starten een subsidie ontvangen.

Aan subsidies zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Subsidies zijn dan vaak voor bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen, ontwikkelingswerk doen of duurzame oplossingen bedenken.

Gestapeld financieren #

Kiezen hoeft niet! Je kan de verschillende vormen van financiering ook combineren. Dat noemen we gestapeld financieren. Denk aan je eigen geld gecombineerd met een lening van de bank.

Welke vorm van financiering je ook kiest, het is belangrijk om een goed plan te hebben. Leg duidelijk en onderbouwd uit wat je wilt doen en wie weet heb jij straks je startkapitaal en kan je beginnen!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.