Offerte voorbeeld: hoe ziet een offerte er uit?

Klanten willen vaak eerst een offerte ontvangen, voordat ze tot de aankoop over gaan. Maar hoe maak je een goede offerte? Wat moet er allemaal op een offerte? Hoe ziet een offerte eruit? Is een offerte bindend?

Wat is een offerte? #

Een offerte is een aanbod welke je doet aan je klant, waarvan je verwacht dat dit een opdracht of overeenkomst gaat worden. Je kunt een offerte opstellen voor een product of dienst. Hierin verantwoord je bijvoorbeeld:

  • het aantal uren dat je voor iemand gaat werken
  • het aantal te rijden kilometers
  • de producten die je gaat leveren

Hoe ziet een goede offerte eruit? #

In tegenstelling tot bij een factuur, zijn er bij het opstellen van een offerte geen wettelijke eisen waar je aan moet voldoen. Het is echter wel handig als de offerte compleet is. Zorg dat de volgende onderdelen op je offerte staan:

1. Afzenderadres toevoegen #

Zorg er voor dat jouw contactgegevens op de offerte staan. Mochten er vragen zijn omtrent jouw offerte, dan kan jouw klant eenvoudig contact met je opnemen.

2. Contact en huisstijl op de offerte #

Het is mooi om jouw huisstijl ook op je offertes te gebruiken. Zo herkent jouw klant dat de offerte van jouw onderneming afkomstig is. Voeg ook de contactgegevens van jouw klant toe.

3. Regels invoeren #

Als derde stap vul je de offerteregels in, zoals het aantal, omschrijving, bedrag en btw tarief. Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je aanbiedt. Is de prijs bijvoorbeeld inclusief of exclusief btw? Is het bezorgen van de gekochte producten gratis? Wat is de levertijd?

Als je dit allemaal duidelijk op je offerte hebt staan, dan voorkom je discussies achteraf!

Hoe maak je een offerte voorbeeld? #

Wanneer je een offerte maakt in je boekhoudprogramma, kun je tijdens het maken van je offerte direct een offerte voorbeeld bekijken. Pas als je tevreden bent, stuur je deze offerte naar je klant.

Is de prijs op een offerte bindend? #

De prijs op een offerte is in eerste instantie niet bindend. Een offerte is een vrijblijvend voorstel aan je klant en deze kan er mee akkoord gaan, of afwijzen. Als je een offerte stuurt is er dus nog geen sprake van een overeenkomst. Als er akkoord wordt gegeven op een offerte, ontstaat er wel een overeenkomst wat in de meeste gevallen bindend is, maar er bestaan uitzonderingen. Het is dus belangrijk dat duidelijk is of de offerte akkoord is of niet, maak hiervoor duidelijke afspraken met je klant.

Ondertekenen van de offerte #

Traditioneel ging onderteken van offertes met een handtekening op papier, tegenwoordig is het ook mogelijk om de handtekening digitaal te laten zetten. Dit heeft grote voordelen met betrekking tot de snelheid. Met de bevestiging voorkom je geschillen over het uit te voeren werk en de bijbehorende kosten. Wanneer de handtekening gezet is, is de offerte (meestal) bindend en kun je de opdracht uitvoeren. Het is verstandig om bij het versturen van jouw offerte je algemene voorwaarden mee te sturen.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.