Visie: Samenwerken met je boekhouder

Begin 2011 deelden we op de Moneybird weblog onze doelstelling voor 2011. "Het beste administratiepakket op de Nederlandse markt voor kleine ondernemers zijn!" was ons doel voor het afgelopen jaar. Met de introductie van Moneybird Plus met uitgebreide rapportages en het inlezen van bankmutaties zijn we hier goed in geslaagd. In dit artikel delen we onze visie over hoe wij in Moneybird een samenwerking tussen een ondernemer en boekhouder zouden willen zien.

Waar een startende ondernemer zoekt naar een goede dienst om zijn facturen mee te maken en versturen, heeft een groeiende ondernemer meer wensen. Om de groei van je bedrijf in goede banen te leiden ben je op zoek naar inzicht en vakkundige begeleiding. We hebben met Moneybird hier al een stap in gezet met ons Plus pakket, waar ondertussen een groot deel van de Moneybird ondernemers gebruik van maakt.

Met de introductie van het Plus pakket, klopten ook de boekhouders bij ons aan. Zij stellen aanvullende wensen voor een administratiepakket als Moneybird. Door naar deze wensen te luisteren, kunnen we de samenwerking tussen ondernemer en boekhouder nog efficiënter maken. Dit zorgt voor meer inzicht en betere begeleiding.

Samenwerken in een boekhoudpakket #

Duidelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, dat is één van de belangrijkste dingen voor een stabiele groei van je bedrijf. Tegelijkertijd wil je het liefst doen waar je goed in bent en niet dagelijks bezig zijn met het bijhouden van de administratie. Wij geloven er in dat je als ondernemer in staat moet zijn om je eigen administratie te doen en dit niet volledig moet uitbesteden aan een boekhouder. Door zelf facturen te maken, bonnetjes in te boeken en bankmutaties te verwerken, krijg je gevoel voor de financiële situatie van je bedrijf en kun je betere beslissingen nemen. Software moet dit zo eenvoudig mogelijk maken, zodat het weinig tijd kost.

Veel ondernemers klagen over de complexiteit van boekhoudpakketten en kunnen vaak hun weg niet vinden in de software. Het gevolg is dat ze nog steeds afhankelijk zijn van de boekhouder voor inzicht in hun eigen bedrijf. Moneybird geeft de ondernemer nu al plezier in zijn financiële zaken en inzicht in zijn bedrijf. Toch mist in dit plaatje nog een cruciaal persoon: de boekhouder.

De boekhouder: een vakman #

Afgelopen jaren hebben we veel initiatieven gezien die proberen de boekhouder overbodig te maken of terug te brengen tot een online entiteit. Wij geloven in de boekhouder als vakman, iemand die zijn vak verstaat en als geen ander de ondernemer kan adviseren bij de bedrijfsvoering. Dit is een persoonlijke relatie en kan niet vervangen worden door een online persoon of een stukje software.

De rol van de boekhouder is wel aan het veranderen. Vroeger ging de ondernemer met een schoenendoos naar de boekhouder en ging de boekhouder de gegevens verwerken in de administratie. Via goede facturatie software kan de ondernemer tegenwoordig zijn administratie digitaal aanleveren en kan online samengewerkt worden. De taak van de boekhouder is dus veel meer controlerend en adviserend dan het vroegere schuiven met cijfertjes.

De toekomst van Moneybird #

Wanneer een ondernemer en boekhouder intensief gaan samenwerken in Moneybird, zullen we Moneybird daarvoor geschikt moeten maken. Hiervoor hebben we veel gesprekken gevoerd met boekhouders. In eerste instantie gaven de boekhouders aan dat ze het liefst alle informatie exporteren naar bestaande boekhoudpakketten, die kennen ze immers. Toen we verder met ze in gesprek gingen, bleek dat kleine ondernemers vaak die complexe boekhoudpakketten niet nodig hebben. De boekhouders zijn gecharmeerd van Moneybird en de gebruiksvriendelijkheid van de dienst.

Maar de boekhouder zoekt ook andere overzichten en voert vaak complexere handelingen uit. Denk hierbij aan het afschrijven van apparaten, het voeren van een loonadministratie en het opstellen van een jaarrekening. Moneybird hiervoor geschikt maken gaat een geweldige uitdaging worden, een uitdaging die we in 2012 graag aangaan!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.