Samenwerken boekhouder: “Mijn boekhouder is mijn financieel coach”

“Mijn boekhouding als fotograaf was een zooitje. Ik wist nooit wat ik verdiende en zat veel te laag met m’n prijzen. Als ik moest factureren keek ik terug in m’n agenda.” Toen Cynthia Hing besefte dat dit niet langer kon, vertrok ze met een tas vol bonnen en mappen richting een boekhouder. “Er moest iets veranderen en dus ben ik op zoek gegaan naar een boekhouder. Die heeft me geholpen om vier jaar administratie op orde te brengen en te corrigeren.”

In de serie “Samenwerken met een boekhouder" interviewen we ondernemers over hun samenwerking met een boekhouder. Lees hier de andere ervaringen

Het moment van die chaos ligt al weer een aantal jaren achter je. Hoe is de situatie nu? #

“Mijn leven ziet er anders uit. Ik raakte m’n passie voor fotografie kwijt nadat ik een heftige burn-out had. Mede dankzij een coach, herstelde ik van mijn burn-out en ontdekte ik mijn doel. Ik wil anderen inspireren en motiveren om meer uit zichzelf, het leven en hun bedrijf te halen. Ik begon een nieuwe reis als life- en businesscoach. Sinds augustus 2020 heb ik The Confetti Collective overgenomen, de plek waar ambitieuze, creatieve ondernemers leren hoe zij hun bedrijf kunnen laten groeien. Ik ben afgestudeerd in het ondernemerschap en ik heb daarnaast vooral veel geleerd door te doen, door het zelf te ervaren met vallen en opstaan. Al die lessen kan ik nu meegeven aan anderen.”

Je hebt de boekhouding halverwege het jaar overgenomen, hoe was dat? #

“Uitdagend. Ik nam onder andere een bestaand platform over met bijbehorende abonnementen. Dat was gekoppeld met verschillende systemen en programma's waar ik nog niet echt bekend mee was en wat ik dus zo snel mogelijk moest leren. Dat was wennen. Het was af en toe even zoeken en zeker de eerste maanden ervaarde ik best wat technische uitdagingen. De boekhouding zat gelukkig al heel goed in elkaar, ik moest er alleen even thuis in worden. Gelukkig heeft mijn boekhouder me daar goed mee op weg geholpen.”

Cynthia lacht in de camera

Kun je iets vertellen over de samenwerking met de boekhouder? #

“Elsa en Raisa, de vorige eigenaren, werkten met Willeke van Klinken. Ik was vrij om voor een andere boekhouder te kiezen maar het klikte goed met Willeke dus zij is nu mijn boekhouder. Ze heeft me echt goed op weg geholpen, ze is meer dan een boekhouder. Ze is ook Financieel Coach en leert mij onder andere over de Profit First methode en hoe je financiële doelen stelt. Ik vind het fijn dat ze ook op die manier met mij meedenkt. Ik heb niet genoeg verstand van regelingen en waar ik recht op heb. Daar wil ik me ook niet mee bezighouden, ik wil me focussen op de dingen waar ik goed in ben. Ik maak de facturen en scan de bonnen in, vervolgens regelt Willeke de rest.”

Waar ga je naar toe als je vragen hebt? #

“Als het gaat om boekhouding dan vraag ik het eigenlijk als eerste aan Willeke, of ik zoek het zelf op via Google. Daarnaast heb ik ook andere fijne ondernemers om me heen waar ik mee kan sparren of waar ik vragen aan kan stellen als ik even vastloop.”

Wat adviseer je andere ondernemers? #

“Zorg dat je jouw financiën op orde hebt, dat is het allerbelangrijkste. Ik adviseer om een boekhouder in te schakelen of zo snel mogelijk zelf inzicht en grip te krijgen op je financiën. Zeker als je een startende ondernemer bent, het is een investering die beginnende ondernemers vaak niet willen doen. Ik adviseer om de administratie alleen zelf te doen als je er echt verstand van hebt en precies weet wat je doet en waar je het over hebt. Uiteindelijk gaat ondernemen om geld verdienen. Dat kunnen we als creatievelingen vaak vergeten omdat we echt doen waar we blij van worden.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird Experts helpen je graag.