Samenwerken boekhouder: Fijn idee dat nog iemand verantwoordelijk is

Van eenmanszaak naar vof, van puber naar student. Joep Franssen startte op z’n zestiende met zijn webbureau WebNexus. Eenmaal student informatiekunde in Groningen, ging hij samen ondernemen met Boris de Jong. De boekhouding doet hij grotendeels zelf. “Ik ben geen specialist in boekhouden, maar ik wil wel met vragen bij een specialist terecht kunnen”. Hij vertelt over de samenwerking met zijn boekhouder.

In de serie “Samenwerken met een boekhouder" interviewen we ondernemers over hun samenwerking met een boekhouder. Lees hier de andere ervaringen

Hoe ben je bij Moneybird terecht gekomen? #

“Ik zat ooit bij een ander boekhoudpakket omdat zij het goedkoopst waren. Ik had niet goed onderzoek gedaan naar boekhoudpakketten. Op een gegeven moment merkte ik dat de facturen (opent in nieuw tabblad) en rapportages (opent in nieuw tabblad) tekort kwamen. Zo ben ik gaan kijken naar alternatieven, maar wilde nog steeds de kosten beperkt houden. Toen vond ik Moneybird: prima prijzen en het bedrijf past bij mij: flexibel, goede support, fijne software en duidelijke rapportages.”

Heb je meteen een boekhouder betrokken? #

“Ik heb de administratie eerst nog zelf gedaan. Ik had veel baat bij de informatie uit de kennisbank (opent in nieuw tabblad) van Moneybird. De boekhouding werd groter en ik had vragen, dus zocht ik naar een boekhouder die ook ervaring heeft met Moneybird. Zo zijn we samen verder gegaan. Hij ondersteunt als ik ergens tegen aan loop. Zoals investeringen (opent in nieuw tabblad) boeken en facturen uit het buitenland (opent in nieuw tabblad) zonder btw. Ik vind het een fijn idee dat er nog iemand verantwoordelijk is voor de boekhouding.”

Wat doet jouw boekhouder voor je? #

“Hij doet de laatste controles op de btw-aangiftes (opent in nieuw tabblad) en verzorgt de aangifte inkomstenbelasting voor ons. Hij helpt ons ook met het steeds beter inrichten van onze administratie om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in ons bedrijf. Zo zijn onze diensten opgedeeld in verschillende groepen en heeft hij ons geholpen om te zien waar het geld in gaat zitten. Boekhoudsoftware helpt je niet alleen om te voorkomen dat de Belastingdienst achter je aan komt, maar het helpt ook inzicht te geven in je bedrijf.”

Drie mensen kijken naar een laptopscherm

Hoeveel tijd en geld ben je kwijt aan je administratie? #

“Ik kijk elke twee dagen in Moneybird, ik vind het prettig om grip te hebben op wat er gebeurt. Per maand ben ik er 1,5 uur mee bezig. Onze boekhouder kost € 300,- per jaar.”

Waar ga je naar toe als je vragen hebt? #

“Voordat we een boekhouder hadden, hebben we een aantal keer een vraag gesteld bij de supportafdeling. Nu vragen we altijd onze boekhouder. Bij Moneybird heb je een goede service, maar er is niet een direct contactpersoon die jouw situatie kent. We vinden het prettig dat je we een expert hebben met wie we lang kunnen doorbouwen aan WebNexus (opent in nieuw tabblad).”

Hoe zou je het vinden als je de boekhouding zelf moest doen? #

“Ik denk dat ik dat ondertussen best kan. Onze boekhouder leert ons ieder jaar nieuwe dingen en dan pakken wij dit van hem over. Zo leren we om steeds meer zelf te doen. Toch is het een fijn idee om hem bij ons bedrijf te betrekken, het zijn een paar extra ogen van een specialist. De kopzorgen die ik zou hebben om alleen verantwoordelijk te zijn waarbij je ook persoonlijk aansprakelijk kunt zijn, staan niet in verhouding met het geld dat de boekhouder ons kost.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird Experts helpen je graag.