Samenwerken boekhouder: “Het levert meer geld op dan het kost”

Zoveel mogelijk automatiseren om tijd te besparen en iedere maand een check laten doen door een expert. Dat is nu het doel van ondernemer Joris Walsweer. Zodra het bedrijf verder groeit, willen Joris en zijn compagnon meer taken van de boekhouding door hun boekhouder laten uitvoeren. “Experts inschakelen helpt ons verder te groeien.”

In de serie “Samenwerken met een boekhouder" interviewen we ondernemers over hun samenwerking met een boekhouder. Lees hier de andere ervaringen

Jullie zijn in 2019 gestart met jullie bedrijf. Sinds wanneer werken jullie samen met een boekhouder? #

“Direct bij de start van ons online marketingbureau (opent in nieuw tabblad) schakelden we een boekhouder in. We werken inmiddels samen met een andere boekhouder. We worden binnenkort een BV en daar komt boekhoudkundig toch wat meer bij kijken. Onze huidige boekhouder kijkt verder dan de cijfers en denkt echt mee met de ontwikkeling en ambities van ons bedrijf.”

Hoe ben je tot de keuze voor deze boekhouder gekomen? #

“We vroegen andere ondernemers met welke boekhouder zij samenwerkten. Zo kwamen we bij onze huidige boekhouder terecht. Moneybird is super innovatief en wendbaar. Er komen continu nieuwe innovaties. We vinden het belangrijk dat een boekhouder ook meegaat in die innovaties. Dat zegt wat over een boekhouder, hoe hij up to date blijft in zijn vak. Het was een pre dat hij met Moneybird werkt.”

Hoe ziet die samenwerking er in de praktijk uit? #

“We doen qua boekhouding het liefst zo min mogelijk zelf en hebben daarom veel geautomatiseerd. Wel checken we iedere week een half uur of alles daadwerkelijk goed gaat. Dat zorgt ervoor dat we bovenop de financiën zitten. De btw-aangiftes en ib-aangifte doet de boekhouder voor ons. Elke maand heeft hij wel drie tot vijf verbeterpunten voor ons. Zo werken we bijvoorbeeld met een Duitse leverancier. Deze btw kun je niet terugvragen in je nederlandse btw-aangifte. Onze boekhouder gaf aan dat als je jouw btw-nummer doorgeeft aan de buitenlandse leverancier, je de factuur zonder btw uitgereikt krijgt en je die als zodanig in je administratie kunt verwerken. Als we geen boekhouder hadden, hadden we dat nooit geweten. We hebben de ervaring nodig van een boekhouder die checkt of alles goed gaat.”

Joris lacht in de camera

Je wilt op den duur meer taken uit de boekhouding door je boekhouder laten doen. #

“Klopt. We willen zo min mogelijk zelf doen, maar we willen het wel snappen. Dus daarom steken we nu tijd en energie om alles boekhoudkundig te snappen. Daarna kunnen we het nog meer uitbesteden.”

Wat kost de samenwerking met je boekhouder nu? #

“Ik ben zelf een half uur per week bezig met de boekhouding. Daarnaast betalen we onze boekhouder gemiddeld € 150,- per maand. Dat is voor de werkzaamheden voor een vof. Dat bedrag zal straks met een bv en twee holdings hoger zijn.”

Hoe zou je het vinden als je de volledige boekhouding zelf moest doen? #

“Als je de administratie goed wilt doen zonder fouten? Dat is wat mij betreft lastig zonder financiële achtergrond. Of je moet je erin verdiepen en continu laten inlichten over de actuele wet- en regelgeving. Ik zou niet bezuinigen op het controleren van een boekhouding; het levert ons geld op. En het is zonde van de tijd om iets te doen waar niet je kernkwaliteiten liggen.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird Experts helpen je graag.