Samenwerken boekhouder: “Ze hebben de handigheidjes die geld kunnen besparen”

Haar bedrijf OhMyFoodness groeide en daarom stapte Sabine Koning over naar een groot accountancykantoor. “Maar na zo vaak ‘geachte mevrouw Koning’ te hebben gehoord, wilde ik graag weer naar een kleiner en laagdrempeliger kantoor. Want je financiën delen, dat doe je niet zomaar.”

In de serie “Samenwerken met een boekhouder" interviewen we ondernemers over hun samenwerking met een boekhouder. Lees hier de andere ervaringen

Hoe bevalt het om samen te werken met een kleiner kantoor? #

“In mijn zoektocht naar een kleiner kantoor heb ik een afspraak ingepland met Jeroen Dallinga. Dat klikt. Hij heeft affiniteit met eten, dat vind ik natuurlijk fijn met mijn foodblog (opent in nieuw tabblad). Ik kwam bij hem thuis, hij was ook een jonge ondernemer. Ik vind het belangrijk dat er een klik is met je boekhouder. Het is nogal wat om alle cijfers te delen met iemand. Als er een vraag is, kan ik een appje sturen. Het is niet zo formeel dat alles per mail moet.”

Wat doet jouw boekhouder en welke administratieve werkzaamheden doe je zelf? #

“Ik maak en verwerk mijn facturen zelf. Jeroen verwerkt de bonnetjes, doet de btw-aangiftes en de inkomstenbelasting voor mij en mijn man. Ook de jaarafsluiting pakt hij op. Deze samenwerking vind ik fijn, door zelf de facturen op te pakken weet ik wat er in en uitgaat. De aangiftes, daar ben ik niet zo goed in. Ik geloof dat als anderen ergens veel beter in zijn, je dat moet uitbesteden. Qua tijd, maar ook qua interesse. En wat ik fijn vind aan boekhouders, is dat ze weten hoe zo’n belastingstelsel werkt. Ze hebben net de handigheidjes die je geld kunnen besparen.”

Waar ga je naar toe bij vragen? #

“Meestal stel ik ze aan Jeroen. Ik kijk weinig op de site van Moneybird. Ik gebruik Moneybird nog zoals ik dat zes jaar geleden deed. Met Moneybird kan veel en daar zou ik zeker nog meer kunnen uithalen en zo geld kunnen besparen.”

Hoeveel betaal je per jaar aan je boekhouder? #

“Ik betaal 1500 euro per jaar. Ik moet er niet aan denken om het zelf te moeten doen. Ik vind een boekhouder één van de betere investeringen in het bedrijf. Maar, als er ooit een systeem bedacht wordt waarin het bijna automatisch gaat, zou ik daar zeker gebruik van maken.”

Wat zou je startende ondernemers adviseren? #

“Als je net start en je snapt boekhouden; doe het vooral zelf. Als het maar een beetje serieus wordt; besteed het uit en zoek een goed boekhoudpakket waar je niet teveel tijd mee kwijt bent. Met alles: volg je gevoel. Als je comfortabel bent bij een groot accountantskantoor; doe dat. Denk er gewoon goed over na waar je heen gaat met al je financiële informatie.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird-Experts helpen je graag.