Mag Moneybird cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

Het verhaal van een fotograaf die Excel gedag zei (en met online boekhouden begon)

Het was 2015 toen fotograaf Marit Hilarius haar voet over de drempel van het kantoor van de KVK zette. Eenmaal weer buiten was het zover; gestart als ondernemer. In 2019 zei ze haar vaste baan op om zich volledig op haar bedrijf te kunnen richten. “Ik kwam niet aan mijn ideeën toe. Mijn bedrijf kwam op de tweede plek en ik kon er niet de prioriteit aan geven die ik het wilde geven. Daarom dacht ik: nu ga ik het proberen!”

Lees ook: 10 tips bij het overstappen naar Moneybird

Grotere administratie

Met de volledige focus op haar bedrijf ging ze ook anders naar haar administratie kijken. “Ik was veel tijd kwijt aan Excel. Ik wilde investeren in mijn steeds groter wordende webshop en cursusaanbod. Dan wordt de administratie alleen maar groter en ingewikkelder en mijn enorme Excel-bestand dus ook.” Marit probeerde verschillende boekhoudpakketten uit. Uiteindelijk koos ze voor Moneybird omdat haar boekhouder Sandra Breure ook in Moneybird werkt.

Van Excel naar Moneybird

En toen was daar het moment dat haar administratie ook daadwerkelijk in Moneybird moest. “Ik dacht: “Hoe ga ik die Excel-troep in Moneybird krijgen?” Gelukkig kreeg ik de hulp van Sandra, zij heeft al mijn oude administratie overgezet. Daarna hebben we een aantal Skype-sessies gedaan en heeft ze mij Moneybird uitgelegd.” Sandra keek de eerste maanden mee met Marit, daarna pakte Marit het volledig zelf op. “In het begin vond ik het ingewikkeld en dacht: dit leer ik nooit! Maar al snel zag ik dat er niet zoveel mis kan gaan. Behalve de afschrijvingen dan, dat weet ik nog steeds niet zo goed dus dat vraag ik m’n boekhouder. Maar verder wijst het zich vanzelf! Ik vind het een heel fijn programma!”

Fotograaf Moneybird

Tijd en geld besparen

Inmiddels heeft Marit het online boekhouden onder de knie en laat ze alleen de jaarafsluiting nog over aan haar boekhouder. “Daarmee ben ik €150,- euro per jaar kwijt aan mijn boekhouder.” En hoewel ik boekhouden nog steeds te veel tijd vind kosten, ben ik er minder tijd mee kwijt dan toen ik Excel gebruikte. Toen moest ik bijvoorbeeld elke verkoop in mijn shop handmatig in Excel zitten. Nu laat ik alles in Mollie staan en boek één keer per maand een factuur in van Mollie. Bovendien vergeet ik niets meer en maak ik minder fouten. Je ziet vanzelf welke factuur nog niet gekoppeld is aan een banktransactie.”

Paypal

Marit is heel blij met Moneybird, alleen vindt ze het lastig om Paypal betalingen te verwerken in Moneybird. “Ik moet veel via Paypal betalen omdat Amerikaanse bedrijven dat wensen. Om dat in Moneybird te laten kloppen moet ik het van m’n zakelijke rekening naar zakelijke Paypal overzetten omdat het anders niet gekoppeld kan worden.”

Met een betaling zonder bewijs is je boekhouding niet compleet. Er zijn twee manieren voor PayPal betalingen.

Kennis

Omdat Marit veel zelf doet, kan ze kosten besparen. Om kennis over boekhouden op te doen kijkt ze wel eens op de Durf te Vragen over Moneybird-groep op Facebook. “Maar ik zit ook in groepen als ‘Female business owners’, ‘Business bosses’ en ‘Female frames’. Erg handig om daar mijn ondernemersvragen te kunnen stellen!”

Lees ook: 8 dingen waar je op moet letten als je overstapt naar Moneybird

Eenvoudig je boekhouding op orde?

Probeer Moneybird Gratis