De Moneybird betaalrekening & iDEAL

Betaalpas bij laptop met handen
Betaalpas bij laptop met handen

Sinds de lancering van de Moneybird betaalrekening in 2022 krijgen we regelmatig vragen over de ondersteuning voor iDEAL. Met onze betaalrekeningen kun je namelijk niet betalen via iDEAL bij een webwinkel. iDEAL is zo ingeburgerd in Nederland dat deze vraag heel logisch is. Waarom bieden we dan toch nog geen iDEAL aan? In deze blog leg ik uit hoe we tot deze keuze gekomen zijn en waarom je het als klant waarschijnlijk niet gaat missen.

Er zijn weinig Nederlanders die nog nooit een iDEAL betaling gedaan hebben. In Nederland is het de meest gebruikte betaalmethode voor online aankopen. In 2022 werden er 1,2 miljard betalingen via het betaalsysteem gedaan. De oorsprong van iDEAL ligt bij de drie Nederlandse grootbanken.

Ondernemers & iDEAL #

Waar iDEAL in Nederland heel groot is, is het buiten Nederland compleet onbekend. Alleen als je een Nederlandse bank hebt kun je met iDEAL betalen. In omliggende landen zijn andere betaalmethoden zoals creditcard het meest favoriet. Hier kan misschien verandering in komen nu iDEAL in 2023 overgenomen is door het European Payments Initiative (opent in nieuw tabblad).

Als consument betaal je regelmatig via iDEAL. Dat is heel anders als het om bedrijven gaat. Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer 7% van de betalingen op een zakelijke rekening via iDEAL gaat. Het gros loopt via overboekingen, automatische incasso en kaarttransacties. Een ondernemer met een online verkooppagina of die facturen stuurt naar consumenten zou dus zeker iDEAL als betaalmethode moeten aanbieden. Maar voor je eigen zakelijke rekening is kunnen betalen via iDEAL minder belangrijk.

Focus op handen die door papieren bladeren

Betalen via kaart #

Nu is 7% van de zakelijke betalingen misschien weinig. Het is natuurlijk knap vervelend als het afrekenen van een zakelijke bestelling niet lukt. Gelukkig is er een goed alternatief. Steeds meer webwinkels bieden ook de mogelijkheid aan om kaartbetalingen te accepteren. Volgens Payment Service Provider Mollie is dit zelfs het overgrote deel van de webwinkels dat bij Mollie aangesloten is. En laat de Moneybird betaalpas nou net de perfecte kaart zijn om online mee af te rekenen.

De Moneybird betaalpas is een pinpas en creditcard in één. Je kunt er dus overal in Nederland mee pinnen. En met de code op de pas kun je ook online afrekenen in webwinkels. Het saldo van je betaalrekening is gekoppeld aan de kaart, dus je staat nooit rood en betaalt geen rente. Het bevestigen van een betaling gaat eenvoudig via de Moneybird app, net zoals een iDEAL betaling. Het bijkomende voordeel is dat je met onze betaalpas ook bij buitenlandse partijen eenvoudig kunt afrekenen. Alle transacties staan gelijk in je boekhouding en worden zoveel mogelijk automatisch gekoppeld aan je facturen en bonnetjes.

Dan blijven alleen de paar webwinkels over die geen kaartbetalingen accepteren. Als je daar veel zaken mee doet, dan kan het handig zijn om een zakelijke rekening bij een andere bank te houden voor je iDEAL betalingen. Als het incidenteel voorkomt kun je de iDEAL transacties ook vanaf je privérekening doen en daarna overboeken vanaf je zakelijke rekening naar je privérekening. Dat geld staat binnen seconden op je andere rekening.

Mobiele telefoon met betaalpas en handen en mobiele app

De toekomst #

Dat ondernemers weinig iDEAL transacties doen en dat er een goed alternatief is, houdt niet in dat we groot tegenstander van iDEAL zijn. De partner waarmee we de betaalrekeningen uitgeven, Adyen, richt zich op de hele Europese markt. Daarom willen ze nu niet investeren in een betaalmethode die alleen in Nederland werkt. Maar iDEAL is volop in ontwikkeling en kan zomaar een grotere Europese voetprint krijgen. Daarnaast zijn er volop ontwikkelingen in Open Banking betaalmethoden via de PSD2 wetgeving. Adyen en Moneybird blijven deze ontwikkelingen continu volgen om altijd de beste betaalmogelijkheden te bieden.

Hopelijk geeft dit een beter beeld van de keuzes die wij gemaakt hebben over het aanbieden van iDEAL voor onze betaalrekeningen. We begrijpen dat voor sommige ondernemers dit een gemis is. Maar voor heel veel ondernemers bieden onze betaalrekeningen meer voordelen dan nadelen en is iDEAL niet belangrijk. 

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.