Waarom wij niet terug gaan naar kantoor na Corona

Al meer dan een jaar heb ik geen wekker gezet. Ok, ik moet toegeven ik heb een kind van één en dat is een hele goede wekker, maar het thuiswerken zorgt bij mij persoonlijk voor minder tijdsdruk en stress. Een relaxte levensstijl. Als je mij anderhalf jaar geleden had gevraagd of ik graag thuis zou werken, dan had ik luidkeels nee gezegd, want ik houd van menselijk contact. Ik mocht bij Moneybird altijd al wel thuis werken, maar het gebeurde sporadisch. Tot Covid-19…

Ik zie veel verschillende meningen voorbij komen rondom het thuiswerken versus op kantoor. Van ‘Zodra het weer kan ben ik weer op kantoor!’ tot ‘Het is heerlijk zo!’. Maar ga je ook daadwerkelijk weer fulltime naar kantoor? En ga je als werkgever je medewerkers verplichten om weer naar kantoor te gaan?

Moneybird collega: 'Ik vind het eerlijk gezegd heel fijn thuis.'

Vrijheid en flexibiliteit staan bij mij hoog in het vaandel. Bij Moneybird merken wij, al jaren, dat het bieden van deze flexibiliteit en vrijheid veel meer oplevert dan dat het kost. Er is meer verantwoordelijkheidsgevoel, veel meer een ‘geven en nemen’ verhouding tussen medewerker en werkgever. Medewerkers kunnen tussendoor een rondje hardlopen bijvoorbeeld, dat is alleen maar goed voor de energie. Ze komen fit en energiek terug voor de laatste uren werk en klappen gerust in de avond nog de laptop open als het nodig is.

Er is geen controle, dus je moet je medewerkers vertrouwen… Hebben jouw medewerkers bewezen de afgelopen 1,5 jaar dat die controle heel goed losgelaten kan worden? Dat ze hun verantwoordelijkheid wel nemen? Dat het werk, ook vanuit huis, goed gedaan wordt? Ik vraag mij daarom hardop af, moet je wel terug willen naar het oude? Ik zou het heel erg zonde vinden als we terug gaan naar wat we hiervoor deden, zonder mee te nemen wat Covid-19 heeft gebracht. Wat heeft het jou gebracht en wat heeft het jullie organisatie gebracht?

Moneybird collega: 'Voor het grootste gedeelte vind ik het thuiswerken prima te doen. Alleen mis ik soms wel de kleine momentjes met collega's zoals eventjes wandelen of een potje tafeltennis.'

Wij hebben in april 2020 en in februari 2021 een interne enquête uitgezet om te kijken hoe het thuiswerken werd ervaren. Waar het in het begin best lastig was voor collega’s om te wennen, ging dat naarmate het langer duurde steeds beter. We hebben veel online gesprekken gevoerd, maar ook praktische aanpassingen gedaan. Zoals iedereen die het nodig had voorzien in een zit-sta bureau, bureaustoel, headset en goede verlichting thuis. Dat kost je als werkgever natuurlijk best veel geld maar aan de andere kant waren de reiskosten nog nooit zo laag. Dus waar hebben we het over. We hebben geïnformeerd naar de wensen rondom het thuis blijven werken en die blijken best ver uit elkaar te liggen, waardoor we de vrijheid willen (blijven) bieden om zelf te kiezen waar je wil werken. Want de productiviteit en kwaliteit zijn hetzelfde gebleven.

Als we ‘straks’ weer op kantoor kunnen werken dan…

1 = Blijf ik voornamelijk thuis werken

5 = Kom ik weer op kantoor werken

Uitslag enquete

Als we ‘straks’ weer op kantoor kunnen werken dan…

1 = Overleg ik het liefst online

5 = Overleg ik het liefst persoonlijk

Uitslag enquete

Daarnaast merken wij dat ook veel partners en leveranciers veel meer gewend zijn geraakt aan online samenwerken en overleggen. Waar voor Covid-19 raar werd gekeken als je een online training of overleg voorstelde, is dat nu heel anders. De tools, die online samenwerken mogelijk maken, zijn in sneltreinvaart verbeterd. Het scheelt veel (reis)tijd en het is makkelijker om een geschikt overlegmoment te vinden. Een goede reden om dit vooral te blijven doen.

Thuis een verrassing tijdens corona

Verrassing aan huis tijdens Covid-19

Bij Moneybird gaan we geen regels instellen. Dus niet minimaal vijf dagen in de week aanwezig zijn op kantoor. De een zal vijf dagen per week thuis gaan werken en de ander vijf dagen per week op kantoor. De rest kiest een middenweg. Maar hoe zorgen we er dan voor dat er toch goed wordt samengewerkt? Het enige wat we wijzigen ten opzichte van de periode voor Covid-19 is onze afspraak over vergaderingen. Alle vergaderingen vinden altijd online plaats, tenzij iedereen die aanwezig moet zijn op kantoor is. Zijn er twee mensen op kantoor en twee thuis. Dan zitten ook de twee collega’s op kantoor beiden apart in een ruimte te videobellen. Anders werkt het niet. Gelukkig vergaderen we niet zoveel :-)

Hoe dit in de praktijk gaat werken? Geen idee. Misschien moeten we meer ruimtes faciliteren om te gaan videobellen. Minder werkplekken, meer inspiratie ruimtes, meer een sociale ontmoetingsplek? We maken de keuze om dit niet vooraf te bedenken en vast te leggen. Uitproberen en kijken wat werkt. Zo doen we dat eigenlijk met alles! Dat maakt ons flexibel en wendbaar. We gaan niet vooraf medewerkers beperkingen opleggen, omdat we niet exact weten wat ons kantoor aankan. Kortom uitproberen, bijstellen, aanpassen, uitproberen en weer aanpassen.

Moneybird collega: 'Gaat me over het algemeen prima af, soms wat minder concentratie door gebrek aan afwisseling/nergens naar toe kunnen/niet kunnen sporten afgezien van wat wandelen.'

Waar ik mij als HR Specialist wel zorgen om maak is gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Beweging en persoonlijk contact zijn essentieel om als mens gezond te blijven. Het afgelopen jaar hebben we veel gefaciliteerd, van verrassingen aan huis, online koffie momentjes tot twee fit maanden in oktober en mei. Je hoeft hier niet aan mee te doen, maar het mag wel. Ik heb nu geen zicht of mensen zich ook daadwerkelijk goed voelen. Of ze de deur uit gaan? Of ze bewegen en andere mensen spreken? Dat vind ik persoonlijk wel lastig, vaak zie je op kantoor of het goed gaat met iemand of niet. We werken veel samen in projecten, dus ik hoop dat als het met iemand niet goed gaat diegene zelf aan de bel trekt of collega’s het doen. Want gezond zijn en blijven is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Toch zou ik iedere organisatie willen uitdagen om hetzelfde te doen! Gun je medewerkers de vrijheid en flexibiliteit om thuis te werken. Zonder iedere dag een wekker die ze opjaagt. Faciliteer dit met arbotechnisch verantwoord meubilair. Heb vertrouwen, kijk naar de positieve kant die Covid-19 heeft gebracht. Probeer uit, stel bij en blijf luisteren naar je medewerkers. Ik weet zeker dat dit je meer oplevert dan iedereen weer verplichten om vijf dagen per week naar kantoor te komen.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.