Talentontwikkeling via coaching, online trainingen of meet-ups?

In een snelgroeiende organisatie wil je iedereen blijven motiveren om het beste uit zichzelf te halen, zowel vakinhoudelijk als in 'hoe je werkt'. Vakinhoudelijk speelt de continu veranderende IT branche een grote rol. De software engineers moeten bekend zijn met de nieuwste technieken en de interaction designers zijn constant op zoek naar nieuwe features om alles nog makkelijker, duidelijker en sneller te maken. Bij Moneybird werken allemaal enthousiastelingen die passie hebben voor hun vak en Moneybird zien als hun eigen onderneming. Graag faciliteert Moneybird ze om zich te blijven ontwikkelen en groeien, we stellen daarom onder andere een jaarlijks opleidingsbudget beschikbaar voor het team.

Iedereen weet dat, maar toch is er maar een enkeling die er gebruik van maakt. Ik merk dat we vooral vakinhoudelijke kennis halen uit interessante online artikelen, online cursussen en/of meet-ups. Nu we als team groeien hebben we gemerkt dat er ook een veranderende behoefte qua persoonlijke ontwikkeling is ontstaan. We geven door middel van deze blog daarom graag een kijkje in onze (talentontwikkeling) keuken.

Inhoudelijke training of cursus #

Op vakinhoudelijke gebied weten we verschillende leermiddelen over het algemeen goed te vinden. Iedereen heeft de inlog van bol.com en kan bijvoorbeeld zelf een boek bestellen wat hem of haar interessant lijkt. Met betrekking tot trainingen of cursussen merken we, dat het lastig is de juiste inhoudelijke training te vinden. En op een volledige opleiding zitten we over het algemeen niet te wachten. Learning-on-the-job en kennisdeling intern is veelal wat er gebeurt.

Elke vrijdagmiddag geeft er iemand een demo intern (met bier en chips op tafel :)), regelmatig gaat dit over een onderwerp waar iemand zich in verdiept heeft en de rest van kan leren. Daarnaast wordt er uit eigen initiatief af en toe een 'studie-avond' georganiseerd. Moneybird voorziet in pizza en iedereen richt zich die avond individueel op een stukje kennis dat hij wil vergaren. Eén van onze interaction designers leert bijvoorbeeld via de website Frontendmasters (opent in nieuw tabblad). Hier kan ze diverse online trainingen vinden die haar inhoudelijke kennis vergroten op het moment dat het haar het beste uitkomt.

Kennis delen via meet-ups of kennissessies #

Er worden regelmatig meet-ups in de regio georganiseerd over een specifiek onderwerp. Deze avonden, die in het teken staan van kennisuitwisseling, worden bijgehouden in de gezamenlijke agenda. Wie zin of interesse heeft gaat er naar toe, vaak gezamenlijk.

Bij Moneybird vinden we het daarnaast erg belangrijk om ook onze kennis te delen met bedrijven en geïnteresseerden in de regio. We organiseren daarom regelmatig zelf een meet-up (opent in nieuw tabblad) over een specifiek onderwerp bij ons op kantoor of een kennisavond in samenwerking met het Saxion (zie foto). Onze eerstvolgende meet-up staat gepland voor 11 mei in samenwerking met Green Orange (opent in nieuw tabblad) en Datatrics (opent in nieuw tabblad), om zo ook data-specialisten die veelal alleen staan in kleine bedrijven de mogelijkheid te bieden tot kennisdeling.

Iemand vertelt het Moneybird verhaal aan studenten

Verbeteren van samenwerking #

Afgelopen mei zijn we in contact gekomen met Bart Nijhuis van Orange8 (opent in nieuw tabblad). Een organisatie die gespecialiseerd is in trainingen en coaching op maat. De aanleiding was de vraag vanuit het team om effectiever te leren werken. Nadat Edwin en ik kennis met hem hadden gemaakt en de wensen en behoeften van het team hadden uitgelegd, vertaalde Bart dit in een training op maat. Er volgden een gesprek, oefening en online vragenlijst voor het hele team. Uit de analyse van Bart kwamen de onderwerpen communicatie, samenwerken en effectief werken als belangrijkste ontwikkelpunten naar voren. Hierop gebaseerd volgde een training met het hele team van een dag en een maand later één-op-één coachingsgesprekken. Met als mooiste meetbare resultaat een collega die vorige week 'eindelijk' na bijna een jaar zijn afstudeerscriptie aan de UT heeft ingeleverd. In april volgt een refreshmiddag waarop we de afspraken die zijn gemaakt weer herhalen en kijken wat wel of niet werkt.

Het mooie van dit traject en ook de reden van mijn blog, is dat ik de voor ons op maat gemaakte training van zo'n enorme meerwaarde vind, dat ik dit anderen niet wil onthouden. We hebben zowel als team als individueel goede stappen gemaakt en de juiste focus en mindset gekregen die iedereen laat groeien. Hoe fijn is het als iemand je helpt om weer focus en overzicht te krijgen en waardoor je je niet verliest in de waan van de dag. Handvatten die voor jou persoonlijk gelden en geen training met one-liners die je al tig keer hebt gehoord.

Prioriteiten stellen, planningen maken (en opvolgen!) en vooral keuzes maken zijn ook aspecten die je moet leren en verder moet ontwikkelen. Dus in plaats van vakinhoudelijk, kritisch kijken naar hóe je werkt, kan enorm waardevol zijn. Belangrijk is dan wel dat je een coach hebt die in een kort tijdsbestek de vinger op de zere plek weet te leggen.

Talentontwikkeling bij Moneybird

Talentontwikkeling bij Moneybird #

Leren van elkaar, online leren en dus ook via een training of coachingstraject, zien wij als enorm waardevol. Als sterk groeiende organisatie houden we hier graag focus op, zodat er een mooie balans blijft bestaan tussen vakinhoudelijke en persoonlijke groei.

Heb je een bijzonder mooie training gevolgd of ervaren? Of heb je als bedrijf een andere manier van talentontwikkeling? Reageer dan gerust, hopelijk kunnen wij daar weer van leren.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.