Waarom ik nog lekker door blijf gaan, ook na 10 jaar

Dit jaar bestaat Moneybird tien jaar, een fantastisch avontuur, waar ik nog dagelijks van geniet. Misschien wel omdat tien een bijzonder getal is, krijg ik steeds vaker de vraag of het niet een keer tijd is om wat anders te gaan doen. Mijn steevaste antwoord is “Nee, want ik ben ontzettend gelukkig met wat ik doe.”

Moneybird is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleider. Van drie studenten die een “factuurprogramma in elkaar knutselden” tot een volwassen team van meer dan vijfentwintig Moneybirders die werken aan een boekhoudpakket dat door tienduizenden professionals dagelijks wordt gebruikt. Ik had nooit durven dromen dat we zo’n serieuze impact zouden hebben. Toch kan het succes je als ondernemer ook boven het hoofd groeien waardoor je bedrijf niet meer als maatpak zit en toch naar iets anders op zoek gaat. Voor mij is dat niet het geval, integendeel.

Natuurlijk weet ik niet wat de toekomst me brengt, maar ik kijk er naar uit om de volgende tien jaar met veel ambitie met Moneybird door te gaan. En wel hierom…

Een fantastische sector om impact te hebben #

“Tien jaar lang aan een boekhoudpakket werken, is dat niet wat saai?” Nou nee, zeker niet. De financiële sector is in beweging als nooit tevoren. Daar waar de status-quo de "accountant" als primaire eindgebruiker ziet, kiezen wij voor de "ondernemer" die we met plezier de boekhouding willen laten doen (met ondersteuning van adviseurs).

We kiezen voor het onbewandelde pad, dat we nog iedere dag verder verkennen.

Er gebeurt van alles om ons heen, toch lukt het ons om stevig overeind te blijven staan. Een boekhoudpakket is het financiële hart waarin alles samenkomt om goede beslissingen te kunnen maken voor je bedrijf. De spin in dat web zijn is een fantastische uitdaging, die wellicht de komende jaren alleen nog maar interessanter wordt.

Een fijn tempo #

Als je succes hebt sta je nooit stil. Maar of je groeit in het tempo dat bij je past is een andere vraag. Tien jaar geleden kon het hele Moneybird-team in één auto, nu huren we een touringcar om op pad te gaan met z’n allen. Daarmee is mijn rol in de organisatie veranderd. Maar de uitdagingen die zich bij iedere fase voordoen spreken me enorm aan. We groeien in een stabiel ritme waar ik me als ondernemer prettig bij voel. Ambitieus, doordacht, maar niet over de top. Ook ik maak fouten en krijg de kans ze te corrigeren en mezelf verder te ontwikkelen, iedere dag opnieuw.

Moneybirders die zich blijven ontwikkelen #

Toen de eerste Moneybirders bij ons kwamen werken vond ik dat best een beetje spannend. Totaal onervaren heb je ineens mensen in dienst waar je toch gedeeltelijk verantwoordelijk voor bent. Het bouwen aan je organisatie kan daarom best een lastige uitdaging zijn. Toch zijn de investeringen die we daarin gedaan hebben het meer dan waard geweest.

Waar de één binnenkomt en binnen een paar dagen al mooie resultaten boekt, kost het bij een ander misschien wel een jaar om hem of haar op te laten bloeien. Des te langer je samenwerkt, des te beter je elkaar leert begrijpen, feedback kunt geven en stappen vooruit kunt maken. We hebben een team dat met de neus vooruit prachtige dingen maakt, worden steeds beter in wat we doen en daardoor creëren we impact.

Doen waar je zin in hebt #

Misschien klinkt het egoïstisch, maar Moneybird bestaat veelal uit werk waar we zin in hebben. We doen waar we goed in zijn, maar doen ook veel dingen niet omdat het niet bij ons past. Dit stukje eigenwijsheid zorgt ervoor dat ik ook na tien jaar nog met plezier naar mijn werk ga, niet tot over m'n oren zit in “geen zin dingen” en mijn ei kwijt kan in de dagelijkse werkzaamheden.

Een eerlijk verdienmodel #

Tienduizenden loyale klanten die maandelijks tussen de 10 en 25 euro betalen, dat is absolute luxe. Recurring revenue zorgt ervoor dat je in je eigen ritme kunt ondernemen. Toch duurde het jaren voordat we er de financiële vruchten van konden plukken. Na het eerste jaar Moneybird hadden we driehonderd betalende klanten. Kosten als kantoor huur en Adwords zorgden ervoor dat het een paar jaar duurde voordat Moneybird een substantiële inkomstenbron werd. Nu straalt Moneybird als een zonnetje en zijn we een erg gezond bedrijf, dat uitkijkt naar de komende tien jaar!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.