Waarom op tijd betalen nu juist zinvol is

Hoe zou het zijn als zzp’ers, zodra we het Corona-virus onder controle hebben, ook nog even op vakantie kunnen? En kunnen we misschien slim samenwerken zodat MKB-bedrijven personeel zoveel mogelijk kunnen behouden? Door elkaars cash-flow zo positief mogelijk te houden zorgen we goed voor elkaar, en daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Plotseling bevinden we ons in een financieel lastige en onzekere periode. Menig zzp’er en of MKB’er gaat gebukt onder een benauwde liquide positie. Desondanks grepen Hunkemöller en Action de kans om onwetmatig de betaaltermijn te verlengen (opent in nieuw tabblad) van 30 naar 120 dagen, alsof ondernemers nog niet genoeg aan hun kop hebben. Natuurlijk zijn er ook veel ondernemingen die de afgelopen jaren goede resultaten hebben geboekt. Ik denk dat we beter af zijn als we er samen de schouders onder zetten, zodat we in een later stadium ook op elkaars expertise kunnen rekenen. In deze lastige economische fase is het juist veel verstandiger om zo snel mogelijk een factuur te betalen wanneer je voldoende cash-flow hebt, hoe tegenstrijdig het ook klinkt.

Veel liquiditeitsproblemen komen door een kettingreactie, die vergelijkbaar is met een kop-en-staart-botsing: Eén partij in de keten besluit laat te betalen, waardoor allerlei onderleveranciers in de penarie komen. Hierdoor gaan helaas ondernemers failliet, en krijgen met name zzp’ers geen brood op de plank, terwijl ze wél netjes hun dienst hebben geleverd.

In een recente conversatie op Twitter (opent in nieuw tabblad) met een opdrachtnemer werd ik erop gewezen dat een factuur die naar Moneybird was verzonden vlot werd betaald. Sinds het moment dat we een goede cash-flow hebben betalen we facturen ruim binnen de betaaltermijn. Dat doen we heel bewust:

  1. Wanneer je voldoende liquide middelen hebt is het kostbare verloren tijd om een factuur twee keer, of zelf vaker te moeten bekijken, terwijl je weet dat je een betalingsverplichting hebt. Je bespaart daarmee tijd, hebt minder todo’s en daardoor werk je efficiënter.
  2. Geld op de betaalrekening levert niets op. De rente inkomsten bij een bank zijn zeer minimaal. Wanneer je veel geld op je rekening hebt, betaal je sinds kort bij sommige banken negatieve rente. Het is in dat geval zelfs voordeliger om zo snel mogelijk de factuur te betalen.
  3. Wanneer je facturen direct verwerkt en betaalt raak je ze niet kwijt. Je banksaldo is daarmee realistisch en je komt niet voor verrassingen te staan.
  4. Doe je relaties een groot plezier, het inkoppertje waar iedereen zich bewust van is.

Kortom, zit je organisatie niet krap bij kas? Help elkaar door facturen op tijd te betalen!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.