Peppol: Zeven vragen en antwoorden

Naar aanleiding van ons gebruikersonderzoek over Peppol, werd ons duidelijk dat er nog veel vragen zijn over Peppol. Daarom geven we in dit blog antwoord op de meest gestelde vragen.

Peppol is een netwerk waarmee je elektronische berichten kunt versturen, zoals facturen. Facturen hebben dezelfde type informatie, zoals het afzenderadres, een factuurnummer, een bedrag en een datum. Peppol leest en herkent deze velden. Gebruiken verzender en ontvanger allebei Peppol? Dan kan Peppol de facturen automatisch voor je invoeren in het boekhoudpakket van de ontvanger. Daardoor worden facturen veilig en snel verstuurd.

Waarom zou je Peppol gebruiken? #

Facturen worden via het beveiligde Peppol-netwerk verzonden. Van alle gebruikers is de identiteit vastgesteld en geverifieerd. Je weet hierdoor zeker dat je factuur aankomt bij de juiste ontvanger en krijgen spookfacturen geen kans.

Kost Peppol geld? #

Nee. Als je gebruik maakt van Moneybird is Peppol helemaal gratis!

Hoe weet ik of mijn klanten Peppol gebruiken? #

Wanneer je bij je klant in het contact ook het KVK-nummer invult, laat Moneybird je bij het versturen van je factuur zien of deze klant Peppol gebruikt. Je kunt natuurlijk ook doorgeven aan jouw leveranciers en klanten dat je gebruik maakt van Peppol.

Op https://directory.peppol.eu/ (opent in nieuw tabblad) kun je zoeken naar bedrijven in heel Europa die via Peppol kunnen ontvangen.

Maakt het uit welk boekhoudpakket ik en de ontvanger gebruiken? #

Nee, dat maakt niet uit. Boekhoudpakketten kunnen deze facturen onderling uitwisselen.

Is Peppol verplicht? #

Nee, tenzij je een leverancier bent van (semi-)overheden. Zij stellen het gebruik van Peppol als verplichting. Het is wel zo, hoe meer mensen Peppol gebruiken, hoe handiger het wordt. Peppol werkt namelijk alleen als beide partijen het netwerk gebruiken.

Peppol, voor slimme ondernemers

Peppol is toch alleen voor facturen van en naar (semi-)overheden? #

Nee, elke ondernemer met een KVK-nummer kan gebruik maken van Peppol. Het gebruik van Peppol is in verband met de veiligheid wel verplicht wanneer je samenwerkt met (semi-)overheden. En dus, hoe meer ondernemers gebruik maken voor Peppol. Hoe makkelijker we het voor elkaar maken!

Hoeveel Peppol-facturen kun je per maand ontvangen en versturen? #

Er zit geen limiet aan het aantal facturen dat je kunt versturen via Peppol. Je kunt maandelijks zoveel facturen versturen en ontvangen als je wilt. Maak je gebruik van Moneybird? Dan hangt het aantal facturen samen met het pakket dat je bij Moneybird gebruikt.

Aanmelden? #

Wil je ook gebruik maken van Peppol? Meld je dan aan! Laat vervolgens aan jouw leveranciers en klanten weten dat jij gebruik maakt van Peppol, zodat je via Peppol kan versturen en jouw facturen direct in je boekhouding ontvangt! Zo brengen we iedereen op de hoogte van het bestaan van Peppol. Want hoe meer ondernemers zich aanmelden bij Peppol, hoe makkelijker het voor iedereen wordt!

Samen naar de 10.000 Peppol-gebruikers!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.