Annemarie Janse

Annamarie kijkt in de camera en werkt achter haar laptop

Annemarie Janse is virtual assistant en digital nomad. Ze werkt op allerlei locaties: Peru, Brazilië, maar ook op Vlieland en in Utrecht. Moneybird sprak Annemarie over haar werk, haar levensstijl en Moneybird.

Toen Annemarie de kans kreeg om als zelfstandige te starten, greep ze deze gelijk aan. “Ik liep al tien jaar rond met het idee om voor mezelf te beginnen. Ik las er boeken over, volgde workshops en las veel online. Toen de kans zich vorig jaar ineens voordeed, heb ik het gelijk gedaan! Het was me niet direct duidelijk wat ik wilde doen, daarom heb ik eerst hulp gehad van een coach. Mijn coach zei op een gegeven moment: Is virtual assistant niet wat voor je?’ Daar ben ik me toen in gaan verdiepen. En nu ik zo’n 9 maanden bezig ben zie ik dat het heel goed bij mij past.”

Een virtual assistant is iemand die andere ondernemers op afstand ondersteunt. “Tegenwoordig gebeurt steeds meer online. Soms is het fijn een klant te zien, maar voor de samenwerking is het niet nodig. Ik hou van mijn werk maar wil ook graag de wereld zien. Als virtual assistant kan ik dit perfect combineren. Het geeft ontzettend veel vrijheid en het is erg flexibel, heerlijk. Als ik op reis ben, ben ik wel echt aan het werk. Sommige mensen denken dat ik constant vakantie vier maar dat is niet zo. Ik leid op reis een leven alsof ik thuis ben. Smeer in het middaguur ook gewoon een boterhammetje! Ik werk het liefst de hele dag, en dan neem ik ’s avonds en het weekend tijd om rond te kijken. Op Vlieland ging ik na het werk even naar het strand bijvoorbeeld. Maar in Brazilië was het zo heet dat het zweet bijna in het toetsenbord sijpelde. Dan is werken niet zo makkelijk!”

Annemarie werkt in een cafeetje

Virtual assistants komen in vele soorten en maten. Annemarie helpt bedrijven en zzp’ers met visuele presentaties op social media, bloggen en websites. “Ik help mijn klanten met hun online zichtbaarheid. Sommige klanten komen ook bij me met andere vragen, zoals vergaderingen notuleren. Ook dat doe ik graag. Mijn eerste klanten kwamen binnen via mijn netwerk. Ik postte een berichtje op LinkedIn en iemand die ik al jaren kende belde mij omdat hij een beetje omkwam in het werk. Zo begon het te lopen.”

“Moneybird gebruik ik al sinds ik begonnen ben in oktober 2017. Ik ben aangesloten bij een groep virtual assistants, en die gebruiken allemaal Moneybird,” vertelt Annemarie. “Als je alles goed bijhoudt in Moneybird heb je overal goed inzicht in. Moneybird is erg gebruiksvriendelijk, maar je moet wel snappen hoe een administratie in elkaar zit. Anders wordt het alsnog een zooitje.”

Ik ben aangesloten bij een groep virtual assistants, en die gebruiken allemaal Moneybird.

Annemarie maakt in Moneybird offertes en facturen, gebruikt de app om bonnetjes in te scannen en gebruikt het overzicht om haar btw-aangifte te doen. “Toen ik een vriendin, die ook zzp’er is, vertelde dat ik mijn btw-aangifte doe in vijf minuten was ze helemaal verbaasd dat het zo makkelijk kon. Ik werk elke twee weken mijn boekhouding bij. Dan staat er in Moneybird precies wat ik moet invullen. En ik weet exact hoe ik er financieel voor sta. Erg handig! Als virtual assistant is het ook gewoon makkelijk dat alles online is. Ik kan geen facturen meenemen of bonnetjes printen. Ik zie mezelf al met zes ordners reizen. Nee, dat wordt hem niet.”