Chiel Bos

Ondernemer Chiel Bos kijkt lachend naar zijn scherm
Ondernemer Chiel Bos kijkt lachend naar zijn scherm

Nog maar begin twintig en al een goedlopend bedrijf met meerdere medewerkers. Chiel begon op zijn vijftiende met ondernemen, hij vertelt over uitdagingen en groeien als ondernemer.

Als 15-jarige ging Chiel op zoek naar een bijbaan. In plaats van in de supermarkt te gaan werken, koos hij ervoor voor zichzelf te beginnen als software ontwikkelaar. Nu, zeven jaar later is zijn onderneming gegroeid naar een goedlopend bedrijf met meerdere mensen in dienst. We gaan met hem in gesprek over de voor- en nadelen van jong ondernemen en de groei van zijn onderneming.

Beginnen als ondernemer #

Chiel was nog maar 15 jaar toen hij zich inschreef bij de KVK. “Ik heb altijd al interesse gehad in techniek. Ik programmeerde eens een website. En van het één kwam het ander. Ik hoorde iemand klagen over repetitieve handelingen die computers makkelijk konden oplossen. Als klein jochie had ik een vrij grote mond. ‘Dat kan ik wel voor je oplossen‘. Dat mocht ik proberen. En het werkte! Zijn eerste webapplicatie was geboren. Om daar dan vervolgens geld voor te ontvangen, moest ik een factuur sturen. Dus ging ik mij inschrijven bij de KVK.” Sindsdien werkt hij als ondernemer. “Inmiddels krijg ik steeds meer klanten en projecten. Zo helpen we MKB'ers met het aansluiten van bedrijfsinformatie systemen, en zetten we samen met startups en traditionele ondernemingen nieuwe digitale producten in de markt.”

Chiel met de rug naar de camera achter zijn laptop

Groeien #

De groei van CBYTE is een natuurlijk proces geweest. “Je neemt een project aan en je gaat sleutelen. Wanneer dat live staat, ga je door naar het volgende project. En zo neem je steeds grotere en moeilijkere casussen aan. Op een gegeven moment was ik 24/7 bezig met het realiseren van oplossingen voor klanten. Met die drukte had ik twee keuzes. Of ik ga minder projecten aannemen of ik breid mijn capaciteit uit. Dus ging ik mijn capaciteit uitbreiden.”

Inmiddels heeft Chiel meerdere mensen in dienst. “In het begin werkte ik veel met freelancers samen. Na een tijdje ontstond er meer budget. Toen kon ik vaste mensen aannemen. Dat is én een mooie ontwikkeling én onze resultaten werden er echt beter van. “Slimme mensen waarmee je samen aan software oplossingen kunt werken, zijn gewoon heel belangrijk,” aldus Chiel.

“Inmiddels investeren we daarom ook terug in het onderwijs”. Chiel organiseert nu praktijk projecten met docenten van de opleiding informatica, die hij zelf ook ooit gevolgd heeft. “We nemen studenten mee in de praktijk waarbij ze als gelijkwaardige collega’s mee mogen werken aan echte projecten. Vanuit ons bedrijf begeleiden we hierbij het process en voorzien we in extra technische diepgang. “Het ondernemerschap gaat voornamelijk over stappen maken en naar een groter geheel bouwen. Of je nou software bouwt of een boek schrijft. Dat is gewoon heel erg leuk.”

Jong ondernemerschap #

“Het nadeel van op een jonge leeftijd aan een onderneming beginnen is dat je niet altijd serieus wordt genomen,” aldus Chiel. “Mijn klanten waarderen mij, maar voor elke klant die mij waardeert zijn er vaak twee klanten geweest die niet met mij in zee durven te gaan. Dat zie je al aan hun gezicht wanneer je een gesprek aangaat. Bedrijven worden snel afhankelijk van onze producten, daarvoor is vertrouwen erg belangrijk. Ik vraag altijd eerst aan een klant of ze onze samenwerking zien zitten. Hoewel men dat niet altijd benoemt speelt leeftijd daarin een rol. Leeftijd kan een drempel zijn, maar onze frisse blik kan ook voordelen hebben.”

Chiel lachend achter zijn laptop

Voor ondernemerschap gaan #

“De kracht van een software ontwikkelingsbureau is dat je verschillende klanten kunt helpen. Op deze manier hebben we afwisseling in ons werk en maken we voor iedere klant iets unieks. Elke klant heeft een eigen contactpersoon binnen ons bedrijf. Doordat we nu veel samenwerken aan grote projecten wordt er echt een team gekweekt. We leggen de technische verantwoordelijkheid bij onze ontwikkelaars zelf neer. Dus de supportvragen op techniek zijn voor de ontwikkelaar. Op die manier verbeteren we de kwaliteit drastisch en leren we meer. Technische problemen zijn voor ons gewoon een vorm van feedback op ons werk.”

Voor Chiel is de continuïteit van zijn bedrijf erg belangrijk. “Wat gebeurt er als ik op vakantie ga? Of als ik onverwachts een tijdje weg val? Ik heb een sparringpartner die ook zijn eigen bedrijf heeft. We hebben dezelfde opleiding gedaan en we werken veel samen. We helpen elkaar bij grotere projecten, strategie uitzetten of bijvoorbeeld moeilijke projecten. Als ik op vakantie ben dan kan hij het van mij overnemen zodat ik niet altijd beschikbaar hoef te zijn.”

Chiel en een collega samen achter een laptop

Ondernemerstip #

De tip van Chiel aan jonge ondernemers: Gewoon beginnen. “Ik betrap mezelf er vaak op dat ik te moeilijk denk. Zaken doen op een professionele manier is hard werken, maar de drempel hoeft helemaal niet hoog te liggen. Je moet gewoon beginnen. Je bent zelf degene die de keuzes maakt. Maak het jezelf niet te moeilijk en zoek slimme mensen om je heen. Je hoeft en kunt het op een gegeven moment niet meer alleen doen. Het opstellen van juridische contracten is voor mij verwarrend. Als programmeur ben ik gewend te denken: ‘Als het niet goed is is het antwoord nee, als het wel goed is is het antwoord ja.‘. Bij juridische contracten werkt dit niet zo eenduidig. Dit zijn dingen waar ik gewoon goed advies bij vraag. Dat brengt je verder.”

Het opstellen van contracten is slechts één van de voorbeelden die Chiel op zijn bord kreeg toen hij groeide van zzp’er naar eigenaar van een bedrijf met meerdere medewerkers in dienst. Naarmate je groeit komen er andere taken op je pad. “Ik vind het begeleiden van collega’s met passie voor hun werk erg leuk. Daar probeer ik een goede verhouding te brengen met het werk. Ik programmeer daarnaast namelijk zelf ook nog.”

Moneybird #

“Moneybird werkt voor veel bedrijven gewoon heel goed,“ aldus Chiel. “Bij andere pakketten is er misschien meer mogelijk, maar daar moet je het zelf allemaal eerst inrichten met een dure casemanager. Die programma’s denken standaard niet met je mee. Door goede reviews ben ik bij Moneybird terecht gekomen. Ik heb eerst de gratis proefperiode aangeschaft en die beviel mij erg goed. Toen heb ik bij mijn boekhouder gecheckt of hij hier ook mee wilde en kon werken en hij stond hier open voor. Moneybird heeft een fatsoenlijke gebruikersomgeving. Dat vind ik heel erg belangrijk,” legt hij uit. “Ik ben ooit in excel begonnen en dat werkt prima als je alleen een btw-aangifte moet doen en maar een paar facturen verstuurt. Zodra je groter wordt maak je in excel vaak veel fouten. Je hebt hier gewoon een goede basis bij nodig.”