Derk Oosterveld

Derk kijkt lachend in de camera terwijl collega's stroopwafels maken

De combinatie van ondernemen én zingeving maakt Derk Oosterveld enorm enthousiast. Vanuit Jeffreys Bay in Zuid-Afrika vertelt hij ons over zijn passie en het gebruik van Moneybird.

Ondernemen zat er al jong in bij Derk Oosterveld. Op 15-jarige leeftijd begon hij met het bouwen van websites. Waar leeftijdsgenoten gingen studeren, koos hij voor het werkende leven en bouwde zijn marketingbureau in Groningen verder uit. “Het ondernemen vond ik leuk, maar ik bleef mezelf afvragen: “Heeft het echt waarde?” vertelt Derk vanuit Jeffreys Bay. Hij ging trouwen en samen kwamen ze erachter hoe hun ideale toekomst eruit zou zien: naar Zuid-Afrika om daar met jongeren te werken. “Als je in Zuid-Afrika de middelbare school niet hebt afgemaakt, kom je thuis te zitten of beland je op straat. Voor jongeren met een handicap of schoolachterstand is het toekomstperspectief slecht. Wij geloven dat die mensen ook talenten hebben.”

Stroopwafels op een bakplaat

Victory4all #

Voor deze jongeren zijn Derk en zijn vrouw Hanka een Skills Centre gestart bij Victory4All. Een stichting waar een kleuterschool, basisschool en speciaal onderwijs onder vallen. “Jongeren worden een jaar lang getraind in verschillende vaardigheden; houtbewerken, schoonmaken, maar ook leren ze hoe het is om een manager te hebben, hoe je zorgt dat je schoon op je werk komt. We hebben al veel jongeren aan het werk kunnen helpen bij bedrijven.”

Stroopwafels #

Het duo wilde al een tijd een stroopwafelbedrijf starten in Zuid-Afrika. “De bevolking is dol op zoetigheid, en stroopwafels bakken is iets wat je mensen kunt leren. Daarbij vind ik ondernemen gewoon prachtig.” Een machine werd aangeschaft, het recept werd getest en bijgeschaafd en de jongeren uit het Skills Centre hielpen met inpakken. “Steeds meer restaurants en koffiebarretjes wilden onze stroopwafels kopen en nu zie je dat winkels zelf naar ons toe komen!” Daardoor kan de Soete Swaan, zoals het bedrijf heet, verder professionaliseren; een nieuwe productieruimte, een betere verpakking en langere houdbaarheid.

Derk staat in de bakkerij met zijn handen in zijn zakken

Trots #

“Het is prachtig om te zien dat de jongeren zo trots zijn; op hun werk, op hun product. Hun toekomstperspectief is veranderd, ze doen ertoe.” Groei in de afname van de stroopwafels moet ervoor zorgen dat er nog meer werkplekken gecreëerd kunnen worden. “Door het aantrekken van een lokale manager kunnen we zelf meer naar klanten toe en het verhaal overbrengen.”

Werkzaamheden #

Naast het dagelijks runnen van Soete Swaan houdt Derk zich bezig met marketing, procesoptimalisatie en de administratie. Hoewel het gebruik van Moneybird in het buitenland niet optimaal is, kan Derk prima zijn administratie doen. “Het werkt goed als ik Zuid-Afrikaanse valuta gebruik. Ik gebruikte Moneybird al en vond het prettig om dat ook hier te blijven doen. Het heeft goede support, er komen steeds nieuwe features bij en het ziet er ook nog eens goed uit.

Pan stroop voor tussen de wafels

Boekhouder #

Vanuit zijn onderneming in Groningen is Derk bedreven geraakt in boekhouden. Zijn advies aan andere ondernemers is dan ook om gewoon te beginnen. “Je raakt vanzelf meer geïnteresseerd in boekhouden naarmate je er verder induikt. De accountant van Victory4All doet een groot deel van de boekhouding voor ons. Dat maakt dat ik een half uur per week de boekhouding bijwerk en me de rest van de tijd bezig kan houden met andere zaken. Want met meer werkplekken voor kansarme jongeren, maken we de wereld een stukje mooier.”

We ontwikkelen Moneybird in de basis voor ondernemers in Nederland. Overweeg je Moneybird in het buitenland te gaan gebruiken, hou dan de verschillen in regelgeving in de gaten. Heb je vragen of bepaalde zaken mogelijk zijn in Moneybird, neem dan gerust contact met ons op via support@moneybird.com met informatie over de betreffende regelgeving. We gaan dan graag voor je na of dat verwerkt kan worden in Moneybird of (helaas) niet.