Ferry Molenaar

Ferry lacht langs de camera

Ferry is podcastmaker. Vorig jaar heeft hij de stap gemaakt om voor zichzelf te beginnen. We gaan met hem in gesprek over ondernemen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

“Ik wil de luisteraars op een natuurlijke manier meenemen in een verhaal. Ik wil niet vertellen dat ik in een kasteel ben, maar mensen laten ervaren dat we in een kasteel zijn. Ik kan zeggen dat ik op een drukke straat loop, maar ik kan het ook laten horen. Er wordt al genoeg gepraat, het is juist leuk om meegenomen te worden aan de hand van audio. Het klinkt misschien gek, omdat ik maatschappelijk blind ben, maar ik ben wel een beelddenker. Juist daarom kan ik een verhaal makkelijker vertalen naar hoe iets moet klinken. Laten we het zo zeggen: Als ik geluid toe kan voegen om iets beter te maken. Dan doe ik dat.”Ferry is podcastmaker. Vorig jaar heeft hij de stap gemaakt om voor zichzelf te beginnen. We gaan met hem in gesprek over ondernemen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Sinds ik voor mezelf ben begonnen, denk ik: Dit had ik echt al jaren geleden moeten doen!

Beginnen als ondernemer #

“Ik vond het erg spannend om de stap naar het ondernemerschap te maken,” vertelt Ferry. “Je hebt veel nieuwe dingen, regeltjes en boekhoudaspecten. Ik heb gelijk een boekhouder ingeschakeld. En dat is maar goed ook, anders had ik allang alle btw van lunchbonnetjes teruggevraagd. Of fouten gemaakt rondom internationale transacties. Ik ben wat dat betreft blij dat ik het boekhoudkundige wiel niet hoef uit te vinden.”

In het begin was Ferry vooral onzeker rondom acquisitie. “De vraag of je volgende maand nog wel klanten hebt. En of je prijs niet te hoog of te laag is. Doordat ik zelf mijn uurtarief ingewikkeld vond, ben ik nu heel eerlijk over prijs richting anderen. Als iemand bijvoorbeeld een te laag uurtarief aan mij doorgeeft dan accepteer ik dat, maar zeg ik er wel bij dat het te laag is. Ik hoop namelijk dat andere mensen dat ook tegen mij zeggen.”

Ferry legt uit dat hij nu grotendeels tevreden is over zijn uurtarief. Maar toch soms ook nog twijfelt. “De leukste klanten zijn toch de kleinere bedrijven. Daar kom je de unieke verhalen tegen. Je hebt zoveel verhalen die het waard zijn gehoord te worden. Zoals laatst een podcast over hondentrainingen. Mensen vertellen zo gepassioneerd. Ik vind het leuk hen te helpen hun verhaal goed neer te zetten. Daar haal ik plezier uit. Ik wil een prijs die aansluit bij deze kleinere bedrijven.”

Ferry sluit lachend de microfoon aan

Groeien #

Door over zijn ondernemerschap te praten met andere ondernemers, wist Ferry een fijn uurtarief te bepalen. “Zoek ondernemers in je kenniskring en ga praten. Durf je zorgen te uiten. Door het daar met anderen over te hebben te horen hoe zij dat hebben aangemaakt, kon ik met mijn probleem aan de slag. Praat erover.”

“Ik ben gaan netwerken,” vertelt Ferry. “Daardoor had ik voordat ik me inschreef bij de KvK al klanten. Ik heb ook veel mensen gesproken die uiteindelijk geen klant zijn geworden, maar ook dat is goed. Echt fijn om in een jaar tijd zulke toffe nieuwe mensen te ontmoeten. Met unieke verhalen!”

Als je er in gelooft, doe het gewoon!

Geluidsgolven

Voor ondernemerschap gaan #

Mocht je nog twijfelen over ondernemerschap? Dan heeft Ferry het volgende te zeggen: “Het leven is al een groot avontuur. Ik snap dat werken in loondienst een soort zekere factor voor mensen kan zijn. Maar als je ook maar een beetje een avontuurlijke instelling hebt, ga het dan gewoon doen. Voorwaarde is wel dat je je er volledig instort.” Aan mensen met ondernemers-ambities die ook maatschappelijk blind zijn, voegt Ferry toe: “Laat je vooral niet tegenhouden door niet te kunnen zien. Als je er in gelooft, doe het gewoon.”

Ferry zelf probeert kansen in de markt te zien. “Als iemand een verhaal te vertellen heeft, dan kan ik helpen een podcast te maken. Maar ik zie in de markt ook ondernemers die wel zelf op kunnen nemen en vervolgens lopen te worstelen met de montage. Dan vraag ik me af hoe ik hen ook kan helpen. Nu bied ik een bundel aan voor het bewerken van podcasts. Ik ben als ondernemer op zoek naar hoe ik meer kan betekenen voor een ander. Hoe kan ik het beter? Voor mijzelf en voor de klant. Ik denk dat die drive een goede ondernemer maakt.”

Ferry is maatschappelijk blind.

“Ik zie alleen licht en donker. Alsof het mistig is. Maar wel zo dusdanig mistig dat je nog geen tien centimeter ziet. Ik heb wel kunnen zien. Zeven of acht jaar geleden ging mijn zicht achteruit. Tot op het punt dat ik maatschappelijk blind was. Ik kan er zwaar over doen, maar dat hoeft niet. Natuurlijk zijn er ook mindere momenten. Maar ik wil niet worstelen over iets dat ik niet terug kan krijgen.”

Ferry zit bij de microfoon