Hans van Leersum

Hans kijkt lachend in de camera

Twee jaar geleden kocht Hans van Leersum zich in het bedrijf Van Ee Buitenspeelgoed in. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gebruikt hij Moneybird voor zijn beheer BV.

“Een kennis van me vertelde me dat hij buitenspeelgoed verkocht,” vertelt Hans. “Ik besloot om zijn website eens te bekijken. Als marketeer zag ik erg veel kansen voor de website. Ik dacht: dat pak ik gewoon aan en ben me er mee gaan bemoeien. Dat beviel zo goed, dat ik me heb ingekocht in het bedrijf!”

Van Ee Buitenspeelgoed verkoopt buitenspeelgoed voor in de tuin; van schommels tot loopfietsen en trampolines (opent in nieuw tabblad) tot duikelrekken. Ook ontwerpen ze speelgoed, “We hebben een schommel (opent in nieuw tabblad) ontwikkeld waarvan het hout niet direct in contact met de grond staat. Een veiliger alternatief voor de normale schommel. Omdat het hout de grond niet raakt, kan het niet aangetast worden door houtrot. Ook zijn we bezig met een pergolaschommel.”

Met een heftruck worden producten bij elkaar gehaald

Werkcultuur #

“Ik vind het leuk om de blogs van Moneybird over jullie bedrijfsvoering te lezen. Bijvoorbeeld over jullie beloningsbeleid en bedrijfscultuur.” Ook Hans en zijn bedrijf zijn bezig met het ontwikkelen van een passende organisatiecultuur: “Ik vind een gezonde en positieve werkcultuur onmisbaar. Ik wil dat onze medewerkers zich goed voelen, zich gewaardeerd voelen en dat ze zichzelf kunnen zijn. Ik probeer dit actief te stimuleren.”

“Ik moedig bijvoorbeeld iedereen aan om een handleiding van zichzelf te maken, een idee wat ik opdeed uit het employee handbook van Blendle,” aldus Hans. “Dit is een persoonlijke handleiding waarin je opschrijft wie je bent, hoe je werkt, hoe je feedback geeft en wilt ontvangen, enzovoort. Daar kan bijvoorbeeld in staan dat je voor negen uur nog even wakker moet worden en dat je collega’s je ‘s ochtends vroeg het beste even met rust kunnen laten. Of dat je het liefst een-op-een feedback krijgt, in plaats van in een situatie waar ook anderen bij zijn, wat kan voelen als gezichtsverlies. Handige informatie om van elkaar te weten.”

“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je gelukkige medewerkers hebt, dit doorschijnt naar je klanten,” vertelt Hans. “Ik probeer mijn collega’s bij Van Ee Buitenspeelgoed zoveel mogelijk de ruimte te geven om zelfstandig te beslissen en verantwoordelijkheid te nemen. Een mooi voorbeeld, één van onze collega’s heeft kaartjes geschreven voor klanten. Soms krijgen we van een klant door dat haar bestelling op tijd binnen moet zijn voor een verjaardag. Kleine moeite om dan even door te vragen wanneer de verjaardag precies is en om vervolgens een kaartje te sturen. Je krijgt standaard weinig feedback van klanten. Tenzij er iets mis gaat, maar zo’n kaartje stimuleert klanten ook wanneer het goed gaat iets terug te koppelen. Dit motiveert toch!”

Hans houdt een buis vast

Gebruik van Moneybird als grootaandeelhouder #

Voordat Hans overstapte op Moneybird, gebruikte hij Excel. “Ik maakte facturen via een Excelsjabloon, mijn boekhouder maakte vervolgens aan het eind van ieder kwartaal in Excel een overzicht voor de btw-aangifte. Het viel me op dat hij er veel tijd mee kwijt was. En ik miste het tussentijdse inzicht in de cijfers. Ik dacht, dit moet efficiënter kunnen. Mijn boekhouder was in het begin een beetje sceptisch. Maar ik wilde gewoon rapportages en inzicht hebben in wat er open staat. Nu zijn we allebei om.”

Hans is aandeelhouder via een beheer BV. “Dit is een standaard constructie als je deelneemt in een andere BV. De beheer BV is officieel aandeelhouder en ik ben zelf als DGA dan in dienst bij de beheer BV. Dat heeft fiscale voordelen bij eventuele verkoop van aandelen, maar is ook handig voor de opbouw van je eigen pensioen.”

“Toen ik voor Van Ee Buitenspeelgoed ging werken heb ik dit opgezet en hier natuurlijk direct een extra Moneybird-account voor aangemaakt. Ik wil dat ook de administratie van de beheer BV zo soepel loopt als de administratie van mijn freelance werk,” aldus Hans. “Vanuit de Moneybird-administratie van mijn beheer BV stuur ik volautomatisch elke maand een factuur voor mijn salaris naar Van Ee Buitenspeelgoed. Dankzij de periodieke facturen functie van Moneybird heb ik hier geen omkijken naar, echt heerlijk.”

Ik gebruik Moneybird voor mijn beheer BV