Indra Simons

Indra kijkt lachend weg van de camera

Via een omweg is Indra in de fotografie business én in Twente terecht gekomen. Ze richt zich grotendeels op trouwreportages en zakelijk portret, maar onderzoekt ook andere werkzaamheden op fotografiegebied waar ze gelukkig van wordt. Ik sprak Indra over haar werkzaamheden en haar ervaringen met Moneybird.

Indra is onze 'huisfotograaf'. Ze maakt de portretten van de Moneybirders en gaat mee naar de interviews met onze gebruikers. We kennen haar dus al wat langer. Normaal verzorgt ze de foto's bij de interviews, nu is zij degene die in de spotlights staat als gebruiker van Moneybird.

Indra is na een studie Tekst en Communicatie aan de Universiteit van Tilburg, op de internetredactie van de Belastingdienst terecht gekomen. Vervolgens is ze als docent bij IT opleider Compu’train aan de slag gegaan. Hier gaf ze les in oa. html en css. In die periode ontdekte ze haar passie voor fotograferen en besloot cursussen te volgen via Fotogram. Naast haar baan bij Compu’train is ze in 2002 als zelfstandig fotograaf gestart. In 2006 is ze voor het werk van haar partner naar Enschede verhuisd. Hier is ze zich volledig gaan richten op het bouwen van een huis, de opvoeding van haar dochter en haar eigen zaak.

Indra geeft haar model instructies

70% van haar tijd besteedt ze aan trouwreportages. De overige 30% van haar fotografiewerkzaamheden bestaan voornamelijk uit portretfotografie en reportagefotografie, op locatie of in de studio. Indra heeft een studio aan huis. In de beginjaren deed ze ook veel familieportretten, maar dit gaf haar weinig energie. Daarom heeft ze besloten hier niet in door te gaan en zich vooral te gaan richten op trouwreportages.

En met succes! Nationaal en internationaal heeft ze menig award op haar naam mogen schrijven, dit jaar won ze bijvoorbeeld nog met 4 foto’s in één ronde van de WPJA wedstrijd! (WPJA staat voor wedding photojouralism association)

Indra stelt het licht in

Dat Indra uiteindelijk fotograaf is geworden, is niet heel vreemd. Ze heeft de kennis uit huis meegekregen van haar vader, die ook fotograaf is. Maar de echte interesse volgde later pas, nadat ze op 24-jarige leeftijd een analoge camera leende van haar vader voor een tripje New York. De precieze instellingen van de camera kende ze op dat moment niet, maar de foto's vielen uiteindelijk niet tegen.

Wanneer je Indra wilt boeken voor je trouwreportage, is het aan te raden dit ruim van tevoren vast te leggen. Mei t/m september zijn (begrijpelijk) de drukste periodes. Haar andere werkzaamheden plant ze hieromheen en kunnen meestal binnen 2 weken gepland worden.

Per week is ze gemiddeld 1,5 dag bezig met fotograferen en 3 dagen met het nabewerken van de foto's. Andere werkzaamheden zoals marketing pakt ze op in de resterende uren.

De winter is in verhouding een rustige periode. Maar doordat ze hier alle werkzaamheden plant waar ze in de rest van het jaar niet aan toe komt, is deze periode ook niet meer zo rustig. Zo houdt ze zich in deze periode oa. bezig met het volgen van masterclasses op fotografiegebied, het finetunen van haar eigen website en het schrijven van opleidingsmateriaal zoals e-books over (trouw-)fotografie, die ze verkoopt via haar webshop. Ook geeft ze verschillende workshops op maat aan individuelen of kleine groepen.

Indra bekijkt de gemaakte foto

Indra verstuurt haar facturen al jaren via Moneybird. Naast het onderdeel facturen, gebruikt ze het onderdeel offertes, verwerkt ze haar inkoopfacturen en gebruikt ze de btw aangifte. Door gebruik te maken van iDEAL worden facturen sneller betaald. En voor bruidsparen zorgt het voor een eenvoudiger en daardoor minder foutgevoelige betaling, alle gegevens van de factuur al zijn ingevuld.

Het gebruik van het onderdeel offertes maakt het heel gemakkelijk om een bevestiging middels een handtekening te krijgen en daarmee ook acceptatie van de gekoppelde algemene voorwaarden. Vooral het -met één druk op de knop- omzetten van een offerte in een factuur vindt ze ideaal, dat werkt makkelijk (net als de rest van Moneybird), tijdbesparend, en maakt het boekhouden zelfs leuk om te doen.