Iris Flaton

Ondernemersverhaal
· 01-11-2018
Iris Flaton is hoefsmid. Elke dag is ze bezig met paarden en hun hoeven. Twee jaar geleden is Iris Moneybird gaan gebruiken. Daarvoor deed ze alles in bonnenboekjes.

Eigenlijk wilde Iris altijd al hoefsmid worden. Toch ging ze naar het hbo. Tijdens haar studie besloot Iris dat een kantoorbaan niets voor haar was. “Ik dacht eerst, vrouwen die hoefsmid worden; dat kan helemaal niet! Maar, niets is minder waar. Veel paarden zijn meer aan vrouwen gewend. Als ik dan met ze aan het werk ga, zijn ze al heel relaxed. De meeste paarden zijn goed opgevoed en het voelt voor paarden net als nagels knippen.”

Nieuwe hoefijzers voor het paard

Als hoefsmid is Iris elke dag bezig met paarden en de verzorging van hun hoeven. “Ik vind het leuk dat elke dag anders is. Het is gewoon mooi werk! Zomers ben je lekker de hele dag buiten. En wanneer het weer het toelaat in de winter ook. Daglicht is toch wat makkelijker werken dan het licht in de stal.” Wanneer Iris gevraagd wordt wat voor werk ze doet en ze vertelt dat ze hoefsmid is, reageren mensen altijd erg enthousiast. “Mensen verwachten het niet en iedereen is erg geïnteresseerd. Leuk is dat.”

Reclame #

“Mijn klanten komen vooral bij me via mond-tot-mondreclame,” vertelt Iris. “Ik heb niets aan flyeren of een website. Mensen moeten zien hoe je met een paard om gaat. Doe je dat goed, dan volgen de klanten vanzelf. Ik werk gemiddeld veertig uur per week. En dan heb ik het echt over de uren dat ik bij de paarden ben.”

Economie #

Ten tijde van de crisis merkte Iris wel dat het minder druk was. “Veel mensen beseffen niet dat een paard hebben veel werk is en ook veel geld kost. De aanschaf is één ding, maar wat er daarna komt, daar wordt niet altijd aan gedacht. Toen het wat minder werd zag je dat ook de hoeveelheid paarden afnam. Je merkt dat het nu weer aantrekt. Mensen kunnen weer meer doen, dus ook meer met het paard.”

Iris werkt in de stallen

Bonnenboekjes #

Voordat Iris met Moneybird begon, deed ze haar administratie via bonnenboekjes. “Eén keer per kwartaal deed ik de administratie. Een heel weekend samen met mijn moeder. Dan was ik altijd strontchagrijnig. We moesten bonnenboekjes kopen bij de Bruna. Waar ik vervolgens alles op schreef. Mijn moeder zat dat naast me in te tikken in excel. En dit alles moest dan naar mijn accountant die vervolgens weer alles overtypte in haar programma. Daar was ze natuurlijk erg lang mee bezig, waardoor ik een megarekening kreeg.”

Close up van een paardenhoef

Moneybird #

“Ik heb zeven jaar met de bonnenboekjes gewerkt. Op een gegeven moment dacht ik, dat moet anders kunnen. Mijn huidige adviseur adviseerde Moneybird. Ik werk er nu twee jaar mee. Echt een verademing. Het programma denkt mee, en de bankkoppeling vind ik echt het einde. Ik had dit veel eerder moeten weten! Ik werk nu in het weekend, vaak in een uurtje, mijn boekhouding bij. Het laatste weekend van het kwartaal stuur ik mijn adviseur een mailtje en aan het begin van het jaar ga ik naar haar toe om samen het jaar af te sluiten. Ik ben een stuk voordeliger uit dan voorheen. En ik heb nu veel meer overzicht in de status van mijn bedrijf. Ik ga het nooit meer anders doen!”

Ik werk nu twee jaar met Moneybird. Wat een verademing!