Jasper de Zwaan

Jasper staat op straat en lacht in de camera

Gelijk na zijn studie begon Jasper de Zwaan met ondernemen. Hij had de keuze om te gaan werken in loondienst óf voor zichzelf te beginnen. Hij koos dat laatste.

Toen ik een buitenlandse klant kreeg waar ik een factuur van € 1000,- heen kon sturen. Toen wist ik. Het is tijd om me in te schrijven bij de KVK.

Beginnen als ondernemer #

Jasper heeft zich in 2019 geregistreerd bij de KVK. Hij studeerde op dat moment nog. “Voordat ik mij registreerde bij de KVK maakte ik hier en daar al wat video’s. Vanaf 2019 ben ik officieel ondernemer. Op mijn vrije dagen had ik dan opnamedagen of montagedagen. Toen ik afstudeerde had ik de keuze, ik kon voor een bedrijf gaan werken óf voor mezelf beginnen. Ik had al wat opdrachtgevers dus ik dacht: “Nu is de tijd om voor mezelf te beginnen”. Wanneer je een baan hebt en een huis, maak je die stap misschien minder snel. Het fijne aan op jonge leeftijd ondernemen is dat je nog redelijk risicovrij bent. Ik heb weinig kosten. Daardoor kan ik me volledig focussen op de groei van mijn onderneming. Ik heb geen stress om rond te komen. Dat is fijn.”

Sinds Jasper is afgestudeerd, werkt hij vier dagen per week. “Hoe mijn week eruit ziet wisselt meestal. Ik heb montagedagen en opnamedagen. Soms heb ik meer opnamedagen en soms meer montagedagen. Dit zijn geen negen tot vijf dagen. Ik werk een volle dag, in de avond even snel wat eten en door. Die derde weekenddag is voor mij echt belangrijk. Dan gaat de telefoon op don’t disturb en heb ik tijd voor mezelf. Dat vind ik als ondernemer ook belangrijk. Door af en toe juist mijn rust te pakken, kan ik wanneer ik aan sta ook echt aan staan. Het liefst werk ik zeven dagen in de week tien uur per dag. Maar dat is niet houdbaar.”

Jasper staat in een kas en fotografeert

Groeien #

“Als ik kijk naar volgend jaar, dan wil ik niet op hetzelfde niveau zitten als waar ik nu ben,” vertelt Jasper. “Ik blijf leren. Ik kijk continu naar mijn eigen werk en het werk van anderen. Wat had ik met de kennis van nu anders gedaan? En hoe kan ik het beter doen? Daardoor leer ik steeds meer en zorg ik voor groei. Die groei communiceer ik ook naar klanten. Ik ben erg duidelijk over mijn tarieven en de verwachtingen hierin. Op dit moment is mijn dagtarief dit bedrag, volgend jaar verwacht ik dat mijn dagtarief meer is. Door dit gelijk naar mijn klanten te communiceren, kan ik altijd een tarief vragen dat naar waarde is.”

Ik heb nog weinig vaste lasten. Daardoor hoef ik me geen zorgen te maken om huur. Dit betekent dat ik mijn verdiende geld terug in de onderneming kan stoppen.

Voor ondernemerschap gaan #

Je merkt aan alles dat Jasper een ondernemersdrive heeft. “Uiteindelijk wil ik de beste zijn in wat ik doe. Het is leuk om steeds grotere opdrachten te krijgen. Niet eens vanwege het geld. Ik ben blij dat ik iets heb waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Het is mooi om iets te creëren. En dan ook nog iets dat bijdraagt aan de groei van mijn klanten.”

Ondernemerstip #

Als tip voor mensen die willen beginnen met ondernemen zegt Jasper: “Zoek een markt voor jezelf waarin je je kunt en wil vestigen. Een markt waar je met jouw skills iets kan bieden. En als je het nog niet hebt, ontwikkel de mentaliteit om met klanten om te gaan. Mijn valkuil kan zijn dat ik iedereen blij wil houden. Met valkuilen kun je rekening houden. Daarom ben ik erg duidelijk in mijn communicatie. De klant weet wat hij krijgt, een draaidag, montagedagen en twee correcties. Vallen we daarbuiten? Dan gaat de factuur opnieuw open.”

Foto door Yara Sybrandi - Jailhouse Media