Jos Schmitz

Jos kijkt langs de camera
Jos kijkt langs de camera

Na 5 jaar bier gebrouwen te hebben naast een oude motor in een schuurtje in de stad, heeft Jos heeft sinds 2016 met 3 vrienden een eigen bierbrouwerij. We spraken met Jos over deze brouwerij en natuurlijk zijn ervaringen met Moneybird.

DAVO is 5 jaar geleden opgericht door 4 vrienden die nu allen hun eigen specialisme hebben binnen het bedrijf. Arnoud is brouwer, Jos is de financiële man, Marijn gaat over het proeflokaal en Frits houdt zich bezig met de logistiek, is 2e brouwer en is verantwoordelijk voor de marketing. Naast deze vier mannen hebben ze nog 10 man personeel in dienst die voornamelijk parttime werken.

Jos schenkt een biertje in op een rode bank

Het klinkt als een jongensdroom, een eigen bierbrouwerij en volgens mij is dat het ook. 5 Jaar geleden zijn vier vrienden begonnen met het brouwen van hun eigen bier. De vader van één van hen is bierbrouwer, dus hem is het met de paplepel ingegoten. De anderen vonden dit razend interessant, dus het idee om zelf bier te gaan brouwen ontstond al snel. Er werd een schuurtje gehuurd in de stad en elke zondag werd er gewerkt en enkele liters bier gebrouwen tussen een werkbank met gereedschap en een oude motor.

Op een gegeven moment kregen ze het aanbod om 1000 liter eigen bier te brouwen in een brouwerij in Zutphen. Na overleg hebben ze het geld bij elkaar gelegd en zijn ze aan de slag gegaan. Etiketten werden ontworpen en gedrukt. Heel even hebben ze zich afgevraagd wat er zou gebeuren als het niet verkocht zou worden. Het ergste dat kon gebeuren was dat ze zelf allen met 250 liter bier zouden blijven zitten. Dit bleek niet het geval, binnen 3 weken was alles verkocht. Sinds die tijd wordt er bier gebrouwen in grote hoeveelheden. Maar die droom van een eigen bierbrouwerij bleef.

Jos tapt een biertje

Tot in 2016 een pand voorbij kwam dat ze niet konden laten schieten. Plannen werden geschreven en vergunningen aangevraagd. Er bleek behoorlijk wat geld nodig om te investeren, dus er werd een crowdfundactie opgezet. In 3 maanden tijd hebben zo’n 400 investeerders zich gemeld en was het gewenste bedrag bij elkaar. Zo werd deze droom werkelijkheid.

In april 2017 bestond de brouwerij één jaar en het loopt zoals gehoopt. DAVO is vijf dagen per week open. Op zondagochtend wordt er geregeld gebrouwen. Naast een brouwerij is er een proeflokaal. Rondleidingen en bierproeverijen bieden ze aan op afspraak. Ook is er een winkeltje, zodat je ook thuis kunt genieten van je favoriete biertjes. Daarnaast heeft Davo een samenwerking met een restaurant uit de stad. Zij hebben in de brouwerij een eigen keuken. Je kunt er dus ook heerlijk eten!

Jos en Marijn in hun bierwinkel

Om de administratie op orde te houden gebruiken ze al enkele jaren Moneybird. Een brouwerij moet natuurlijk aan speciale regels voldoen. Je brouwt alcohol, dus je moet accijnzen betalen. Daarom gebruiken ze Moneybird vooral voor de facturatie. De klanten die deze facturen ontvangen zijn voornamelijk lokale horeca die de DAVO bieren verkopen, en groepen of bedrijven die een bijeenkomst of feestje bij DAVO hebben gehad. Echte wanbetalers zitten er gelukkig niet tussen, maar er wordt regelmatig een eerste of tweede herinnering verstuurd. In Moneybird is het gelukkig eenvoudig het debiteurenbeleid op orde te houden.