Lieven Maes

Lieven kijkt lachend langs de camera

Van projectgroep naar succesvolle start-up. Lieven Maes kreeg het voor elkaar. Lieven is conceptdeveloper en werkt aan mooie projecten die de toekomst naar bedrijven haalt!

Toekomst #

Hoe zal de wereld er over tien jaar uit zien? Waar neemt de digitalisering en robotisering ons mee naartoe? De wereld verandert in rap tempo. Niet elk bedrijf is wendbaar genoeg of heeft de faciliteiten om hier in mee te gaan. En dat is prima. Andere bedrijven springen in op die behoefte, zoals 100%FAT. 100%FAT haalt de toekomst naar bedrijven. Lieven Maes: “We zeggen zelf vaak dat 100%FAT een unieke mix van kunst en techniek in een blender is. We verzinnen creatieve concepten vanuit een probleem. Wil je als bedrijf een touchscreen kopen, dan hoef je dat niet bij ons te doen. Maar zodra het verder gaat dan “het normale”, dan kun je bij ons terecht. Heb je bijvoorbeeld een lege ruimte en wil je daar iets wonderlijks in? Of sta je op een beurs en ben je op zoek naar een interactieve beleving? Dan kunnen wij helpen.” Een van de gave dingen die het bedrijf bouwde is een fiets met ingebouwd virtual reality systeem, de 3D Trippy Bike. Wanneer je de fiets gebruikt kun je een rondje door Amsterdam fietsen; dronken, onder invloed van drugs of met een telefoon in je hand. De fiets wordt gebruikt door stichting Responsible Young Drivers om jongeren te laten voelen hoe alcohol, drugs en telefoongebruik je fietsvermogen beïnvloed. De fiets is slechts één van de voorbeelden.

Lieven laat iets zien

Vanuit een projectgroep van de opleiding Kunst en Techniek ontstaan, heeft de succesvolle startup al aardig wat coole projecten op hun naam staan, interactieve tafels, een robotinstallatie met vlammenwerpers, een interactieve verrekijker, enzovoort. “Momenteel staat onze Monsterworld (opent in nieuw tabblad) bij Concordia. Kinderen kunnen daar een monster tekenen. De getekende monsters komen tot leven zodat de kinderen hun eigen monster kunnen spelen. Dat kan door een scanner, gebouwde software en een kinect die beweging detecteert.”

Boekhoudpakket voor ondernemers #

Onze boekhouder gebruikt een boekhoudpakket dat wij op aanraden ook zijn gaan gebruiken. “Dit was de grootste fout ooit. Wat een waardeloos pakket. We hebben het nog een tijdje geprobeerd maar er zaten zoveel bugs in en dingen die voor niet-boekhouders gewoon niet te begrijpen zijn. Toen waren we het zat. De meeste pakketten zijn geschreven voor boekhouders, maar Moneybird is geschreven voor de ondernemer. Het is overzichtelijk en goedkoop. Wij houden wel van goede software met een goed grafisch design.”

Wij houden wel van goede software met een goed grafisch design.

100%FAT gebruikt Moneybird nu vrijwel volledig. “Er zullen vast wel functies zijn waarvan we niet weten dat ze bestaan. Dus ik denk dat er best nog wel wat dingen zijn die we beter kunnen doen. Zodra je ook weg kunt boeken op projecten kunnen we echt al onze financiën in Moneybird doen. Dat doen we nu nog in Excel. Ook een bankkoppeling met de Triodos zou op prijs worden gesteld.”

Lieven achter een computerscherm