Manda Gritter

Ondernemersverhaal
· 18-06-2020
“Ik ben gewoon maar gestart als beeldmaker een jaar geleden. Ik had natuurlijk wel een soort ondernemingsplan. Beknopt, want enorme lappen tekst werken voor mij niet. In dat plan stond welke omzet ik moest hebben, wat ik voor mijn producten en dienst kon vragen. Ik dacht, ik kan nog heel lang gaan broeden en denken, maar ik kan ook gewoon aan de slag gaan.” vertelt Manda Gritter.

In beeld brengen #

Nu staat er na één jaar het bedrijf PicturePower. “Ik vertaal de boodschap van mijn opdrachtgevers in krachtige beelden. Bijvoorbeeld het jaarplan van een ondernemer, het beleid van een zorginstelling of een visueel verslag van een brainstormsessie van een school. Maar ik ontwikkel bijvoorbeeld ook visuele tools voor coaches. Dat werkt vaak beter dan vragenlijsten, het inspireert en activiteert. Eén van de coaches werkt veel met metaforen; hoe hoog leg jij de lat? Nu tekenen cliënten de lat op een door mij gemaakt sjabloon. En zo hebben we meer van haar tools visueel gemaakt.”

Carrièreswitch #

Hoewel dit werk op het eerste oog totaal iets anders lijkt dan haar vorige werk in maatschappelijk vastgoed, kan Manda haar jarenlange ervaring bij een huisvestingsadviesbureau goed gebruiken. “Ik was verantwoordelijk voor visieontwikkeling en het begeleiden van gebruikers in huisvestingstrajecten. In het werken met groepen en bij visieontwikkeling moet je ook steeds de kern eruit halen: wat wordt er nu echt gezegd en wat is het belangrijkste? Eigenlijk is het in beeld brengen van de kernboodschap een middel dat ik daar nu aan toevoeg. Het proces daarnaartoe verschilt niet.”

Manda tekent op haar tablet

Brainstormsessie #

Tijdens een brainstormsessie laat Manda de aanwezigen ook regelmatig zelf tekenen. “Ik neem een groot vel en allerlei kleuren stiften mee. Om los te komen beginnen we met een paar korte tekenoefeningen. Dat maakt het voor mensen makkelijker om zelf te gaan tekenen. Ik zeg altijd: het gaat er niet om of het mooi is, maar dat de ander het begrijpt.” Zelf maakt ze van de watervallen aan informatie ter plekke een aantal schetsen. “Na afloop ligt er een soort mindmap in allerlei kleuren. Het grappige is dat klanten vaak zeggen “nou, succes!”. Als ik thuis vervolgens mijn schetsen weer pak, zie ik het hele verhaal voor me en werk ik het uit in een tekening.”

Netwerk #

Manda krijgt niet alleen veel energie van het werken in groepen, maar ook het contact met andere ondernemers brengt haar veel. “Ik gun mezelf nu meer tijd om creatiever te zijn en nieuwe ideeën uit te werken. Ik spreek regelmatig met andere ondernemers af. We leggen dan een groot vel op tafel en gaan brainstormen over een thema. Dat kan bijvoorbeeld content voor social media zijn, maar ook over het aanbod aan producten en diensten.”

een schematische weergave

Boekhouder #

Sinds dag één werkt Manda met een boekhouder samen. “Ik hoor van veel ondernemers dat dat uniek is. Maar ik dacht: ik ga dit niet zelf doen. Laat iedereen gewoon doen waar je energie van krijgt. Ik ben gaan googlen, ik vond het belangrijk om een boekhouder uit de omgeving te hebben. Zo kwam ik terecht bij Suzan de Wit.” Ze maakten een afspraak en het klikte goed. “Ik dacht: jij snapt het en kunt met mij meedenken als ik straks ga groeien en mij helpen met slimme keuzes maken. En ze heeft gunstige tarieven voor starters.”

Moneybird #

“Ik had een account aangemaakt bij Moneybird en bij een ander boekhoudpakket. Suzan raadde mij Moneybird aan, onder andere omdat de rapporten (opent in nieuw tabblad) veel overzichtelijker zijn en zo ben ik dat gaan gebruiken. Ik verstuur zelf m’n facturen (opent in nieuw tabblad), zet inkomende facturen en bonnetjes (opent in nieuw tabblad) in Moneybird en Suzan doet de rest. Dat is heerlijk want het kost me maar een uurtje in de maand.”