Marieke Brink

Marieke kijkt lachend weg

Marieke Brink werkt sinds begin 2015 op de afdeling Customer & Finance Support voor Frankwatching. Ze houdt zich twee dagen per week bezig met de boekhouding en administratieve werkzaamheden. Daarnaast ondersteunt ze de afdeling Trainingen. Wij spraken haar over Frankwatching, over haar werk en het gebruik van Moneybird.

Frankwatching #

Frankwatching is een online platform rondom marketing, communicatie, social media en tech. Het is in 2004 begonnen als blogplatform waarop Frank Janssen, de oprichter van Frankwatching, verschillende blogs schreef op deze werkgebieden. Al snel volgden er aanvragen van professionals die een gastblog wilde plaatsen op de website. Nu, anno 2018, delen meer dan 600 experts kun kennis op het platform. De artikelen worden maandelijks door 400.000 unieke bezoekers gelezen en sinds enkele jaren bieden ze ook (online) cursussen en trainingen aan. Jaarlijks kiezen enkele duizenden professionals voor één van de 45 trainingen die Frankwatching aanbiedt. Deze trainingen worden allemaal verzorgd door een standaard groep van circa 30 trainers, die op ZZP-basis voor Frankwatching werken.

Dat Frankwatching een echt online platform is, blijkt wel uit het feit dat ze in de eerste elf jaar van hun bestaan geen kantoor hadden. Iedereen werkte vanuit huis en in de cloud. Ze werkten via verschillende online tools, waardoor een fysiek kantoor geen must is. Maar omdat er toch behoefte was aan meer persoonlijk contact, is het eerste kantoor begin 2015 geopend. Dit was al snel te klein en vanaf november 2016 vertoeven ze op de zesde verdieping van het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht.

Marieke staat aan bureau van haar collega

Werkzaamheden #

Marieke hoort met haar 39 jaar bij de ‘oude garde’ van Frankwatching. De club mensen, nu ongeveer 35 man, bestaat vooral uit twintigers en dertigers. Marieke werkt vier dagen per week. De tijden kan ze zelf indelen. Ze begint altijd rond 9:15 uur, zodat ze eerst zelf de kinderen naar school kan brengen.

Marieke houdt zich twee dagen per week bezig met het ondersteunen van de afdeling trainingen. Hiervoor verzorgt ze de support, de inschrijvingen, communicatie met cursisten etcetera. De andere twee dagen is ze met de administratie en met de boekhouding bezig. “Als ik de boekhouding moet doen, werk ik liever thuis, dan heb ik iets meer rust”. Ze heeft hiervoor dus een standaard thuiswerkdag ingepland. De zesde verdieping in het Beatrixgebouw, doet denken aan een grote open beursvloer. Het is dus goed te begrijpen dat ze thuis meer rust heeft. “De veelzijdigheid tussen deze twee functies maakt het werken bij Frankwatching voor mij extra leuk.”

Marieke lachend achter haar laptop

Moneybird #

Een selecte groep collega’s heeft toegang tot de administratie in Moneybird en ieder doet zijn eigen onderdeel. De hele boekhouding wordt hierin verwerkt. Marieke houdt zich voornamelijk bezig met het versturen van facturen, inboeken van de inkoopfacturen en het koppelen van de facturen aan de banktransacties. Moneybird is gekoppeld aan hun eigen systeem, waardoor de facturen automatisch als conceptfacturen voor haar klaargezet worden.

Het versturen van automatische herinneringen wanneer facturen niet betaald zijn lijkt haar best handig, maar vaak heeft ze al contact gehad over de uitblijvende betaling en aparte afspraken gemaakt. “Dan is het niet netjes om alsnog die herinnering te versturen.” Daarom worden herinneringen altijd handmatig verzonden.

Op de vraag wat Marieke eigenlijk van werken met Moneybird vindt, antwoordt ze: “Ik kan het niet vergelijken met andere pakketten, maar ik vind het een gebruiksvriendelijk, makkelijk en duidelijk pakket. Ik denk niet dat je echte boekhoudkennis nodig hebt om het pakket te kunnen gebruiken.”